Nemá ten Klaus přeci jenom pravdu ???

Náš současný prezident je často stavěn do pozice člověka, který vede opozici enviromentálním, ekologickým idejím, jenž vycházejí z teorie globálních změn klimatu. Za tento svůj postoj, který se nebojí za každou cenu hájit, bývá často kritizován. Je tato kritika oprávněná ???


Uvažuje prý příliš ekonomicky, nikoliv realisticky a stojí proti řadě uznávaných vědců. Jenže kdo posoudí, zda-li je toto jeho nerealistické myšlení opravdu tak nerealistické, nebo spíše nemoderní, či nepohodlné většině ? Abych řekl pravdu i já sám jsem dlouho o jeho tvrzeních pochyboval, avšak poslední dobou si všímám věcí, které je spíše potvrzují, než vyvrací.


Největším propadákem enviromentálních opatření, jež měli vést ke zmírnění klimatických změn bylo bezpochyby zákonem určené zavedení biopaliv. Biopaliva absolutně nic nevyřešila, naopak zabírají zemědělskou půdu obyčejným obilninám a častečně se podílejí na zdražování potravin. Vůbec stoupající ceny potravin a surovin jsou negativním důsledkem podobných opatření a mohou v celosvětovém měřítku znamenat větší problém než klimatické změny. Už nám je také jasné, že mohutné investice do větrných parků a solárních elektráren naší energetickou situaci nevyřeší. Tkz. “zelená” opatření (omezení produkce CO2, limity těžby a jiné) mohou vést ke zpomalení růstu průmyslu, což zde, ve vyspělých státech přežijem, ale velmi těžce to opět odnesou zaostalé a málo rozvinuté ekonomiky.

Z druhého pohledu můžeme sledovat, že podobná opatření nepřinášejí žádné pozitivní dopady. Ledovce se stále zmenšují, hurikány a záplavy jsou stále stejně časté, ne-li častější, průměrná teplota planety roste tak, jako posledních 20 let. Nemůžu si pomoci, ale už bych tak slepě netvrdil, že za to může jenom člověk. A i kdyby mohl, troufám si říci, že s tím nic neuděláme. Vypadá to, že nejlepší bude začít se připravovat na důsledky klimatických změn, než se je zoufale snažit odvrátit či zmírnit. Poručíme větru dešti už tu jednou bylo …  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Kostovič | středa 17.9.2008 13:41 | karma článku: 34,29 | přečteno: 2440x
  • Další články autora

Jan Kostovič

100 Kč – někdy dost, jindy málo

15.12.2015 v 20:32 | Karma: 10,32

Jan Kostovič

smutní poutnící

11.2.2014 v 21:57 | Karma: 8,18

Jan Kostovič

Chlívák

12.3.2012 v 11:19 | Karma: 11,55