Jak jsem si nevážil peněz a bylo mi dobře.

Byl příjemný podvečer. Seděli jsme v jedné z našich oblíbených hospod u velkého stolu a hráli poker. Trávili jsme takto dost času, ale tentokrát byla nějaká vyjímečná atmosféra.

Venku se sypal sníh neuvěřitelnou intenzitou. Vypadalo to jako kdyby jste vzali 1000 tun polystyrenu a drtili ho nějakám obřím prístrojem na drobné částice. Přes velké prosklené okno bylo vidět do ulice a ten výhled byl nádherný. Vločky poletující jedna vedle druhé naprosto neorganizovaně. Jejich jediným pánem byl slabý vítr, který určoval jakým směrem se každá z nich vidá.

Teplo hospody, blízkost piva nedokonalé chuti, krásný výhled ven na zasněženou ulici a 7 lidí dopřávajících si drobnou dávku hazardu. To vše ve mě vytvořilo zvláštní pocit vnitřního uspokojení a pohody. A to až takový, že mi nijak zvlášť nevadilo že jsem prohrál 800,- Kč. Normálně bych byl přinejmenším naštvaný a rozladěný. Tentokrát nikoliv. Vědomí, že při hrách, ve kterých jsem prohrál nešlo udělat nic jinak, mě bylo dostatečnou náhradou. Bavilo mě sledovat ostatní jak vše berou vážně. Každá prohraná koruna byla část prohrané cti. Poker byl pro většinu něco, kde se mohli konfrontovat a vítězové se považovali za ty lepší a poražení za ty slabší. Co na tom, že jsem byl většinou ten poražený. Bylo mi to jedno, stejně jako spousta ostatních věcí. Jednou z mých nejoblíbenějších vět bylo tvrzení: " Mě to nezajímá !!" Lidi si mysleli, že to řikám schválně, ale mě to většinou opravdu nezajímalo. Naprosto nesnáším řešení kravin a  nucené rozhovory o ničem. Radši řeknu, že mě to nezajímá a du pryč. Škoda, že jen málokdo to dokáže pochopit a většinou se urazí v důsledku mého nezájmu.

Ten večer došla v hospodě 12°, což bylo asi to jedinné, co v tu chvíli narušilo mojí vnitřní pohodu. Musel jsem se zabývat problémem co pít dál. Po objednání jedné 10° jsem zjistil, že to nebude to pravé. Bylo nutné zaexperimentovat s černým pivem, což není zrovna můj šálek čaje, v tomto případě téměř doslova šálek kávy. Ale dvě jsem zvládl a nutno říct, že mě docela příjemně povzbudili. Začínal jsem pociťovat lehkou, příjemnou opilost, takový ten ideální stav, který není udržitelný. Cítíte se příjemně, ale víte, že není možnost jej udržet. Buď musíte pít dál, nebo přestat. Jiná varianta neexistuje. Tentokrát jsem přestal, ačkoliv ne vlastním rozhodnutím. "Závíráme, poslední pivo a platíme !!" ozvalo se z lokálu. Stejně už nebyli peníze na další žetony pro poker, ani na další pivo. Zaplatil jsem a vydal se domů.

Pořád sněžilo, i když drobněji. Vyšel jsem z hospody a z 20 metrů pozoroval dveře zavírajícího se trolejbusu č. 56. Další situace, která na chvíli narušila mojí vnitřní pohodu. Vydal jsem se tedy pěšky a o zástávku dále zjistit v kolik jede další autobus. Jenže ta křupající chůze v čerstvém sněhu mě uchvátila natolik, že mě napadlo relativně bláznivý nápad, vydat se domů pěšky. Vzdálenost cca 8 km, jedna hodina ráno, lehké sněžení, teplota těsně pod bodem mrazu. V hlavě se mi rojili dvě možnosti. Výběr hotovosti z bankomatu a návštěva MC Donaldu, kde bych si dal tučnou a nezdravou, za to ale proklatě dobrou pozdní věčeři, nebo zdravá procházka domů. Dost překvapivě zvítězila druhá možnost, což přičítám nejspíš tomu už několikrát zmíněnému příjemnému pocitu.

Rychlým tempem jsem se tedy vydal vstříc čerstvému sněhu a téměř nepřekonatelné vzdálenosti. Jak by se mi asi vysmáli kočovníci v dobách ledových, pro něž by 8 km vzdálenost byla srovnatelná s cestou na toaletu. Dnešní člověk je neuvěřitelně zlenivělý. 80% denní doby v sedě / v leže, obalen nadměrnou tukovou vrstvou a neschopen zdolat 2 km bez použití auta. Styděl jsem se za celé lidstvo a se snahou to okamžitě všechno vynahradit a změnit spokojeně kráčel noční zasněženou městskou krajinou.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Kostovič | čtvrtek 31.3.2011 15:33 | karma článku: 10,57 | přečteno: 1568x
  • Další články autora

Jan Kostovič

100 Kč – někdy dost, jindy málo

S přáteli z našeho spolku jsme o víkendu uspořádali večerní benefiční běh, jehož výtěžek byl věnován handicapované holčičce. Hojná účast, příjemná atmosféra, ale jedna věc mi přesto vrtá hlavou – vybralo se dost?

15.12.2015 v 20:32 | Karma: 10,32 | Přečteno: 470x | Diskuse| Občanské aktivity

Jan Kostovič

Hlavně dělejte něco okolo baráku!

Často poslední dobou slýchávám ve svém blízkém okolí povzdechy typu: „Vždyť on vůbec nic nedělá okolo baráku."

8.12.2015 v 21:04 | Karma: 12,50 | Přečteno: 718x | Diskuse| Společnost

Jan Kostovič

smutní poutnící

samá rozmrzelá tělaranní šero, bahno stále zmrzléněmé duše a slečna, co usmát by se chtělamimika a rysy však pevně stuhlé

11.2.2014 v 21:57 | Karma: 8,18 | Přečteno: 205x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Kostovič

Činoherák v ohrožení. Ústečtí radní, styďte se ! (vím, že nebudete)

Činoherní studio v Ústí nad Labem: Společně s Experimentálním prostorem Mumie jedno z mála záchytných míst pro osoby s nedostatkem kulturních zážitků a dostatkem touhy po společenském životě. Nemluvím jen o těch s divnými účesy, úzkými kalhotami, velkými zimními kabáty a výraznými černými brýlemi s hranatými obroučkami, ale také o úplně obyčejných Ústečanech nebo přespolních studentech, kteří zkrátka jednou za čas dostanou chuť vypadnout od bedny nebo z hospody a zažít něco jednoduše fajn.

3.2.2014 v 19:42 | Karma: 10,01 | Přečteno: 318x | Diskuse| Kultura

Jan Kostovič

Chlívák

Měl jsem tě rád a doufal, že vždy budu mít,proč se jen ozval kamarád a řekl, že jdeme pít.Po sklenicích piva přišly menší rumu,nastala chyba, měl jsem zmizet domů.

12.3.2012 v 11:19 | Karma: 11,55 | Přečteno: 1506x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  9:01

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

„Neviděli jsme od něj nic než dobro.“ Írán se loučí s prezidentem Raísím

22. května 2024  8:57

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí zahájil ráno za účasti desítek tisíc lidí smuteční...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

AURES Holdings a.s.
NÁKUPČÍ AUTOMOBILŮ - BRNO (A12460)

AURES Holdings a.s.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
tak nějak prostě žiju ... snad dobře