Dokáží informace zastavit Konyho řádění ve střední Africe ?

Ve světě se děje spousta bezpráví a špatných věcí, to všichni víme. Kolik z nás ale dokáže pojmenovat konkrétní problémy útisku lidí a porušování lidských práv například v Africe ? Je samozřejmě nefér vybrat si jeden konflikt a zaměřit se pouze na něj. Je to ale stále lepší, než z výše uvedeného důvodu ignorovat všechny.

Ve Spojených státech Amerických vznikla iniciativa, původně díky činnosti jednoho aktivisty, který pracoval v Africe. Jedná se o uskupení zejména mladých lidí, kteří se zaměřují na jeden konkrétní konflikt. Jde o ozbrojenou skupinu v Ugandě, vytvořenou kolem vůdce Josepha Konyho (na obrázku). Tyto ozbrojenci unášejí malé děti z rodin ve střední Africe a nutí je bojovat v zájmu Konyho uskupení. Ti co neuposlechnou jsou vražděni, dívky pak slouží jako sexuální otrokyně. Nejedná se o nijak bezvýznamnou skupinku lokálních teroristů, údajně už se pod ruce Konyho ozbrojenců dostalo kolem 30 tisíc dětí.

Hlavní myšlenkou iniciativy neviditelných dětí je obrazně řečeno přivést je zpátky k viditelnosti. Neviditelné děti jsou právě oběti únosů a jejich pomyslné zviditelnění je návrat k rodinám. Cesta, kterou se toho v současném globalizovaném světě snaží dosáhnout je relativně jednoduchá. Dostat do podvědomí co možná nejvíce lidí informaci o tom, kdo je  Kony, že je nebezpečný, a že je třeba ho zatknout. Pokud bude občanská společnost vytvářet tlak na politiky a pokud bude tento tlak značný, je možné, že se poprvé dočkáme nasazení ozbrojených sil z jiného důvodu, než je politický zájem. Totiž dosáhnutí práva.

První úspěchy už iniciativa zaznamenala. 2,2 milióny odběratelů na facebooku, získání celebrit i některých politických tváří na svou stranu i zájem některých amerických médií. Spojené státy dokonce díky tlaku iniciativy na kongres vyslaly do Ugandy 100 příslušníků armády, kteří spolupracují s místní armádou na dopadení Konyho. Je to zajímavý příklad toho, jak dobře může fungovat občanská společnost ve spojení se sociálními sítěmi a současnými možnostmi internetu.

Tím koluje 27 minut dlouhý dokument lehce agitačního charakteru (jinak to asi nejde) pojednávající o celém problému od jeho počátku až do současnosti. Jeho tvůrcem je právě muž, který stál na samém počátku hnutí. Ti z Vás, kteří rozumí anglicky, ho můžou shlédnout na níže uvedeném odkazu. Nechci nikomu říkat aby přispěl organizaci neviditelných dětí. Pouze mne zaujala myšlenka boje proti bezpráví tím způsobem, že se o něm budou zadarmo šířit informace. Možná si po shlédnutí tohoto videa řeknete stejně jako já, cože to vlastně vůbec je ta naše krize ?

 

Dokument: http://vimeo.com/37119711

Stránky: http://www.invisiblechildren.com.s3-website-us-east-1.amazonaws.com/

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Kostovič | pátek 9.3.2012 12:16 | karma článku: 12,85 | přečteno: 779x
  • Další články autora

Jan Kostovič

100 Kč – někdy dost, jindy málo

15.12.2015 v 20:32 | Karma: 10,32

Jan Kostovič

smutní poutnící

11.2.2014 v 21:57 | Karma: 8,18

Jan Kostovič

Chlívák

12.3.2012 v 11:19 | Karma: 11,55