Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem potkala Philippe Starcka

Ten den jsme jeli s partnerem vybírat brýle. Abych byla přesná – partner si jel vybírat brýle. Měla jsem mu dělat jen poradce a kritika.

Philippe Starckwww.philippe-starck.com

Když jsme vešli do velkorysého prostoru optiky, byla jsem ráda, že nemusím sama o ničem rozhodovat. Takové množství obrouček, tolik tvarů, barev, materiálů… Skoro mi přepadla panika – kde začít a jak dlouho to asi bude trvat. (Občas mám tyhle pocity v knihkupectví – nekonečné řady hřbetů knih, které mi spíš matou. Velká možnost výběru, která výběr znemožňuje.)

Přichází mladý – trochu rozpačitý – optik a vyptává se – máte vybráno (haha, má smysl pro humor), máte představu, jakou chcete cenovou relaci… Partner odpovídá své klasické: „Hlavně nic expresivního.“

Optik začíná vyndávat jedny obroučky za druhými a odkládat je na stolek – pěkně do řady jako vzorné vojáky. Taková minipřehlídka. Jen uniformita chybí: kulaté-hranaté, tmavé-světlé, jednobarevné-vícebarevné, kovové-plastové, malé-velké… Přebíráme je poctivě, jedny po druhých – partner si je nasazuje na nos – nic není ono. Dostavuje se lehká únava, začínám zívat – nudím se. Začínám mít podezření, že nic nevybereme.

Optik se šibalsky usměje a říká něco jako: „Pak tady máme ještě exkluzivní řadu…“ V hlavě mi zabliká červená kontrolka ostražitosti – „exkluzivní“ řady nemám v lásce. Optik si bere do ruky ze šuplíku za pultem malý lesklý klíček a přechází do nejzazšího koutu, k uzamčené vitríně. V ní je s dobrým vkusem rozmístěno pět obrouček. Kdyby neřekl to zaklínadlo „exkluzivní“, řekla bych si „hurá“, konečně něco, co se dá shlédnout najednou, co se dá v hlavě udržet a porovnat. Konečně něco, co má kolem sebe dostatek místa k tomu, aby to vůbec bylo vidět.

Optik sahá po dvojích tmavých obroučkách. Podává je partnerovi. Já se mezitím rozhlížím (vždycky se rozhlížím a hledám něco, co by mě „zaměstnalo“, mapuji teritorium). Nad vitrínou je velká černobílá fotografie rozesmátého chlapíka. Krátké rozježené vlasy, vousy, veselé oči s jiskrou – samovolně se na něj také usměji. Přemýšlím, proč je na reklamní fotografii v optice chlap bez brýlí… Něco mi tu nesedí. Ale je to sympaťák – tak možná zase jeden „kreativec v reklamce“, kterému přízemní záležitosti jako „funkčnost“, není dost dobrá.

Optik říká: „Tyhle obroučky jsou od Philippe Starcka.“ „Hm, no a co?“, myslím si. Neznám žádného Philippe Starcka. On má být pro mne nějakou zárukou? Nenakupuji věci podle toho, jestli jsou od NĚKOHO nebo od NIKOHO.

Partner si bere obroučky do ruky a nasazuje si je na nos. Po tváři mu přeběhne výraz absolutní spokojenosti a to se ještě ani nepodíval do zrcadla. S jeho očima blízko u sebe a silným kořenem nosu je výběr brýlí spíš za trest. (Ještě, že je to jen jednou za pár let.) Drtivá většina brýlí mu sedí nad obočím, mimo horizontální osu.

Ale teď tu stojí, obroučky padnou jako by je někdo „šil“ přímo pro něj. A k tomu jsou vzhledově dokonalé. Jestli má doplněk plnit funkci, že doplní a podtrhne to zajímavé, pak to tyhle obroučky dělají bez výhrad a na 100%.

Neodolám a zkouším si je také. Sedí i mně, sluší i mně – mohla bych v nich okamžitě odejít. Na nose je necítím, jsou jako druhá kůže.

Optik s neskrývaným zájmem sleduje, co se před ním odehrává. „Jo, to je holt Philippe Starck.“ Bystřím na nejvyšší stupeň. Ten rozesmátý chlapík na fotce není reklamní „panďulák“, ale to je on! „Aha, aha.“ Optik vysvětluje technologii kloubu u obrouček. Můžete ho ohnout na kteroukoliv stranu, můžete s ním kroutit dokola…když si na brýle sednete – nejspíš prasknou skla, ale určitě ne obroučky.

A tak partner kupuje tuhle věcičku od Philippe Starcka.

Za dva dny potkávám kamaráda a jeho přítelkyni – akademickou malířku, která se zabývá designem oděvu a obuvi. Ani nevím, jak k tomu dojde, ale najednou padne jméno Philippe Starck. Mluví o obroučkách, které kamarádovi úžasně sedly, ale on si je nakonec nekoupil. Je to trochu váhavý střelec a tak zaváhal, a když tam přijel následný den, obroučky byly prodané (jasně, koupil si je můj partner :-) ).

V tom samém týdnu sleduji pořad o designu na Spektru. Asi je jasné, o kom ten díl je. Ale kdyby to jasné nebylo – na pořadu dne byl Philippe Starck. Hlavně jeho interiéry a počiny z oblasti architektury. Nemohu říct nic jiného než „skvělé“ – pokud jde něco vyslovit s otevřenou pusou údivem.

Večer ležím v posteli, dívám se na stíny na stropě a přemýšlím, jestli je to všechno náhoda. Před týdnem jsem toho člověka neznala – vůbec jsem netušila, o koho jde a teď se s ním opakovaně setkávám… Myšlenky víří, obrazy běží, usínám – s Philippe Starckem :-)

Uplyne několik dalších dnů, kupuji si knihu o současných významných designérech od nakladatelství Taschen. Listuji, prohlížím si obrázky a fotografie, čtu osobní motta designérů. Najednou zase ten usměvavý chlapík - prostě je zase tu. Naše další rande.

Možná existuje synchronicita – možná ne – ale určitě by stálo za to zjistit, kdo je Philippe Starck a co bych se od něj mohla naučit.

A tak se učím:

1.) Právem a povinností designéra je pochybovat o legitimitě výrobku a také o svém působení.

2.) Jedním z nejpozitivnějších kroků designéra je odmítnout udělat něco, s čím nesouhlasí (měl by odmítnout, když předmět už existuje a dokonale funguje).

3.) Dobrý produkt je produkt, který dlouho vydrží.

 
A tak mi z toho vychází jediné:

Dělej něco, co má SMYSL.

Tak prosté - tak těžké... 

 

Několik ukázek interiérů od Philippe Starcka - tak schválně, co vy na to?

 

Philippe Starck

 

(body 1.)2.)3.) citace: Design pro 21.století, Charlotte and Peter Fiellovi, nakl. Taschen, str. 162

všechna použitá foto www.philippe-starck.com)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lea Winterová | úterý 15.7.2008 8:00 | karma článku: 31,54 | přečteno: 5570x
  • Další články autora

Lea Winterová

Velrybí ocasy, muffiny a jiné (ne)dobroty

Mohlo by se zdát, že budu psát o jídle, nových receptech a doporučeních, kam zajít na dobré jídlo... Mohlo by se zdát, že povzbudím vaše chuťové pohárky, začnete slinit a těšit se, že byste si něco takového během týdne mohli dopřát. Mohlo by se zdát, že to bude příjemné čtení.

5.11.2012 v 11:05 | Karma: 26,37 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Osobní

Lea Winterová

Hvězdy podzimní kolekce, ve kterých nezazáříte

Tak mi dneska - nebo už včera? – přišel newsletter od firmy "XYZ". Nabízejí mi ke koupi „hvězdy podzimní kolekce“. Upřímně jsem trochu zaražená. Hvězdy? Nemají snad hvězdy zářit? Fascinovat? Přitahovat? Vybízet k myšlenkám a chuti hledat „nové cesty a světy“? Marně hledám paralelu...

23.10.2012 v 9:05 | Karma: 11,38 | Přečteno: 943x | Diskuse| Ona

Lea Winterová

ethno - může být pro každého

Je škoda, že když se řekne "ethno styl", většině z nás se vybaví hippies nebo všechny ty "přírodní ženy", které i poslední kousek ženskosti schovají pod kaskádové sukně a vytahané batikované tričko, kolem krku jim visí dřevěné korále a jsou zásadně nenalíčené.

2.2.2012 v 9:50 | Karma: 11,84 | Přečteno: 1365x | Diskuse| Osobní

Lea Winterová

...bude bál...

Nejsem "bálový" typ. Ale jednou za rok vždycky přijde událost, která do téhle kategorie spadá a které se musím zúčastnit. A vždycky mi to "jednou za rok" vyděsí :-)

26.1.2012 v 9:45 | Karma: 10,07 | Přečteno: 989x | Diskuse| Osobní

Lea Winterová

vestičková...

...miluji vestičky. I jednoduchému modelu totiž dodají šmrnc. Splňují všechny moje nároky na zvládnutí "hektického rána", kdy vypravuji syna do školky - rychlé, stylové a navíc: finančně nenáročné.

24.1.2012 v 9:40 | Karma: 10,86 | Přečteno: 1338x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  11:46

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

Polskou vládu chtěl někdo špehovat, tajné služby našly odposlouchávací zařízení

7. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:45

Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti, kde má být zasedání...

Rusko přestalo používat Kerčský most, armádu radši zásobuje po nových tratích

7. května 2024  11:44

Rusko k dodávkám vojenské techniky invazním jednotkám na Ukrajině přestalo používat Kerčský most,...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  11:43

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4329x
Mám ráda:
kulturu Geiš a Samurajů - ruské autory a Chaima Potoka - Tao a Judaismus - Led Zeppelin, Guns and Roses a gregoriánské chorály - svou motorku a cestování - malování, fotografování a vlastně cokoliv, co mne inspiruje

Nemám ráda:
levicovou politiku - když se někdo "veze na systému" - ženy se scénářem "chudinky" - davy lidí

...a opravdu nemám ráda feminismus.