Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Že Joakim Brodén není čistokrevný Čech? No a? Určitě nás prezentuje lépe než nějaký Ortel

Když jsem se včera vrátil z práce a po dlouhé době si pustil Sabaton, vzpomněl jsem si, že jejich zpěvák se letos dostal do ankety Slavík a mnozí s tím měli problém. Proč? Nechápu. A srovnám-li jeho tvorbu s Ortelem, už vůbec ne.

Není to tak dávno, co u nás proběhl Slavík, ve kterém opět zabodoval Ortel. Proti tomu sál na protest opustil Radek Banga alias Gipsy.cz. To vedlo mnoho lidí v nejrůznějších rádoby "vlasteneckých" skupinách na internetu k porovnání tvorby těchto dvou umělců a především jejich textů. Abych pravdu řekl, bylo mi to v celku jedno a vůbec jsem to neřešil. Možná z toho bylo až příliš mnoho hluku pro nic. Stupidní ankety typu Slavík, které nevypovídají ani tak nic moc o kvalitě umělce, jako o kvantitě fanoušků, opravdu nesleduji. Když jsem si však včera po hodně dlouhé době pustil švédskou kapelu Sabaton, v momentě, kdy začala hrát píseň 1648 opěvující odvahu Pražanů na konci třicetileté války, vzpomněl jsem si, že i její zpěvák Joakim Brodén se dostal do ankety, s čímž měli mít mnozí strašný problém.

Proč? Protože je to prý Švéd. Lidi, co já tak vím, tak jeho matka je Češka, sám má dvojí občanství, kterým se rád chlubí, na koncertech běhá i s českou vlajkou a má zálibu i v českém pivu. A pokud vám vadí, že není čistokrevný Čech, měli by jste se nad sebou zamyslet. Třeba si uvědomíte, kdo tady již jednou v minulosti toužil po čistokrevném národě a jedné jednotné rase. S takovými názory se pak neciťte příliš dotčeni, až se zase objeví nějaký stejně tak jednoduchý koumák opačného názoru, který vás nazve fašisty a nacisty.

Podívám-li se však kdo skončil druhý a usoudím-li z toho, že si lidé žádají jaksi "vlastenecky" laděnou tvorbu, písně opěvující naši zemi či odvahu předků, nechápu už vůbec, co vám vadí. Zaposlouchá-li se člověk do již zmiňované písně 1648, která je dle mého soudu mnohem profesionálněji zpracována, než ta nejméně falešně odhejkaná odrhovačka Ortela, shledá, že autor opěvuje statečnost a odvahu Pražanů v boji se Švédy. (Rád bych upozornil, že právě Švédem dle mnohých je). Mimo to zpívá anglicky, takže nás určitě reprezentuje v zahraničí mnohem lépe, než nějaký Ortel, o kterém bych nebýt humbuku po předposledním Slavíkovi, ani nikdy neslyšel. Pravda, ne každému metal lahodí, ale zkousnete-li Ortelovo vytí a sem tam nějakou tu faleš, poněvadž vám jde především o text, pak vás nechápu už vůbec.

Pravda, Joakim Bodén nezpívá jen o nás a naší minulosti. On to bere jaksi komplexně. Jeho písně popisují bitvy, hrdinství jednotlivců i národů, odvahu či vlastenectví vojáků po celém světě. Na rozdíl od Ortela tedy netvoří na základě strachu a znechucení, ale z úcty k odvaze a vlastenectví jiných, řekl bych.

O našich hrdinech se však zmiňuje například i v písni Aces in Exile, kde zazní slova "Stíhací piloti v emigraci, létají nad cizí zemí. Vyprávěj znovu, Vyprávěj o 310, muži z Československa v bitvě o Británii, chránili nebe nad ostrovy." Taktéž věnoval i jednu celou píseň Far from the Fame českému hrdinovi Karlu Janouškovi. Rusofilcky by naopak mohly potěšit písně jako Panzerkampf nebo Poltava (I zde figurovali Švédi). Lidem, kteří naopak obdivují odvahu Poláků, můžu doporučit 40:1 a v rámci vyváženosti pro "zapaďáky" můžu odkázat na Primo Victoria o Dni D a vylodění v Normandii.

Autor: David Wiltsch | úterý 13.12.2016 18:06 | karma článku: 18,87 | přečteno: 864x
  • Další články autora

David Wiltsch

Paradox Babiš

Kauzu Čapí hnízdo už zná každý a událostí posledních dní zjevně taktéž nezůstal nikdo ušetřen. Proč se jimi tedy dále nějak do hloubky zabývat. Nejlepším bojem se lží a hloupostí přeci jen bývají sarkasmus a ironie.

16.11.2018 v 20:09 | Karma: 25,95 | Přečteno: 1272x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Ohňostroj Společné století? Velké zklamání a výsměch

Oslavy stého výročí již neexistujícího státu měly vyvrcholit ohňostrojem připomínajícím společné století. Nestalo se tak však. Dostali jsme pouze nádhernou nic neříkající podívanou s pár náhodnými odkazy na pár českých momentů.

29.10.2018 v 15:17 | Karma: 14,12 | Přečteno: 1045x | Diskuse| Společnost

David Wiltsch

Ideální svět ryzího flastence

Již zítra oslavíme svých sto let a blahopřání ze světa se prý hrnou. Do Čech navíc zavítal francouzský prezident či německá kancléřka, což u některých flastenců vyvolává pozdvižení.

27.10.2018 v 18:49 | Karma: 13,57 | Přečteno: 401x | Diskuse| Společnost

David Wiltsch

Nech medvěda žít!

Po útěku pražské mamby a procházce brněnského slona tady máme další zvířecí kauzu. Tentokrát jde však o návrat někoho, kdo zde byl po staletí doma. Místo radosti se však organizují manévry.

22.10.2018 v 20:27 | Karma: 35,95 | Přečteno: 3004x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

David Wiltsch

Vítejte v Česku!

Vítejte v Česku. V malebné pohádkové krajině skryté mezi horami. V zemi hloupých Honzů, kde právě Honzové známí pod jménem Jan jsou dáváni národu za vzor pro svou učenost, moudrost, vzdělanost a genialitu. A především v zemi,

27.6.2018 v 16:42 | Karma: 18,92 | Přečteno: 640x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/