Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Východ či západ? Iluze výběru věčně zrazovaného národa.

Veliká to otázka současné doby. Jít s Ruskem? Jít s USA? A záleží na tom? Stejně nás vždy všichni zradili, a ti, kterým jsme věřili nejvíc, nás napadli a obsadili ...

Jak se již mnohokrát v naší historii stalo, je opět náš národ rozeštváván na dvě názorové skupiny. Jedna bezmezně miluje vše americké a nenávidí vše ruské, u druhé je to přesně naopak. Není tento výběr ve skutečnosti zbytečný? Stejně nás vždy všichni zradili. A to především naši spojenci.

Poslední rok zažívá naše společnost jakési rozdělení na "zapřísáhlé Rusofili" a "Rusofóbní Amerikánofili", a já se musím dennodenně zamýšlet proč? Proč je naše společnost opět rozdělena do dvou táborů neschopných mezi sebou slušně jednat na základě faktů a slušné debaty bez urážek a zbytečných nařknutí. Proč nejsme schopni vést jako civilizovaní lidé debatu mající docílit jednotný postoj národa na základě kompromisu a využít svého středoevropského postavení k navázání smíření obou stran na základě kompromisních jednání. Přeci jen rozeštvávat půlku světa k vůli jednoho poloostrova, na nějž měl někdo zálusk, ale druhý si jej ukousl s posvěcením tamního lidu o něco dříve, to nikam nevede.

A tady mi dochází, že my Češi jsme nebyli téměř nikdy jednotní v otázce, či stát na straně východu či západu. Snad je to právě oním středoevropským postavením, přesně mezi Slovanským a Germánským světem.

Již v dobách, kdy vznikal náš stát, jsme byli postaveni před těžkou otázku, zda přijmout křesťanství z Byzance, či z Bavor, a zda šířit křesťanství pomocí latiny, či v jazyce nám srozumitelném. Ano, nakonec zvítězila Byzance a na Velkou Moravu přichází věrozvěstové Konstantin a Metoděj. Netrvá však dlouho, a naše církev opět zažívá boj mezi latinou a staroslověnštinou. Latina vítězí, a spolu s církví od západu jsme po staletí vystavováni neustálému vlivu germanizace, kterou část společnosti vítá, především majetná šlechta, avšak velká část společnosti se staví na odpor. Postupem času to zachází až tak daleko, že měšťané hovoří ve většině případů pouze německy, oproti tomu na vesnicích se udržuje stále původní jazyk. A tady vzniká silné hnutí za jednotný slovanský svět, což se opět nelíbí těm nejmocnějším, až příliš poněmčeným obyvatelům naší země. Není tedy dáno toto nejednotné postavení naší společnosti jak její polohou, tak i naší historií? 

Na kterou stranu se tedy dát? Já říkám ani na východ, ani na západ. Dejme se vlastní cestou a stůjme si za silným a samostatným státem. Nemusíme nikomu poklonkovat, ani kopírovat jiné mocnosti, jak máme bohužel ve zvyku. Člověk může být stejně tak hrdý, že se narodil v Česku, stejně jako by se narodil v Rusku, Německu či Americe. Není potřeba poslouchat velké mocnosti, to nás nikam neposune. A kdo si myslí, že je potřeba patřit do jednoho či druhého spolku, ať se podívá neutrální Švýcarsko. Není potřeba být součástí Unie, abych mohli uzavírat pro nás výhodné dohody, a to se všemi stranami. Kdo chce být s námi za dobře, ten s námi bude spolupracovat, ať jsme součástí jeho paktu, či nejsme. Už dávno jsme se měli ponaučit z historie, a nepřidávat se k nikomu, vždy jsme pak museli poslouchat, a kdykoli jsme se jen mírně odlišili, bylo na nás právě těmito spojenci vysláno vojsko. 

Jako první stačí vzpomenout počátek 15. století. Země koruny české jsou součástí Svaté říše, Čechy zažívají zlatý věk vlády Karla IV. a na Pražské univerzitě studuje mnoho nadaných učenců Evropy. Vládu po Karlu přebírá jeho syn Václav a mezi učenci bohaté a hrdé země se objevuje myslitel Jan Hus, jehož myšlenky se však ani trošičku nezamlouvají Katolické církvi. Na Husa je vyhlášena klatba a tak opouští Prahu a šíří své myšlenky po Čechách. Jeho myšlenky dopadají na úrodnou půdu a velká část společnosti si přeje reformaci církve i společnosti v duchu Husových myšlenek. Hus je tedy pozván do Kostnice, aby své učení obhájil, ona možnost mu není dána a Hus je 6. července 1415 upálen. Jeho myšlenky však žijí dál a hrozí vpád křižáckých vojsk do našich zemí, čehož se král Václav obává. Hrdí Češi tedy chopí zbraní, a jdou králi ukázat, že za nim stojí a že za svou zemi budou bojovat. Nesmíme opomenout na defenestraci samozřejmě, jejíž obětí se stanou hamižní konšelé novoměstské radnice, jež od počátku proti husitství zbrojí. Když se král o defenestraci dozví, je raněn, bere to jako zradu lidu, jež miloval, proti své osobě a následně umírá. Co následovalo víme. Jeho bratr Zikmund do Čech vysílá nejednu křížovou výpravu a začínají husitské války, které ukončí až další zrada, tentokráte z našich řad.

Roku 1538 usedá na Český trůn první z Habsburků a stáváme se součástí rakouského soustátí. Nárok na český trůn však není dědičný, poněvadž Českým stavům zůstává právo volby vlastního panovníka. Tak nějak se však stane, že vždy odsouhlasí Habsburky navrženého dědice rakouského trůnu a takto to pokračuje až do 1617, kdy král Matyáš za svého nástupce označí svého bratrance Ferdinanda Štýrského, což zní Čechům jako provokace. Ferdinand je zapřísáhlý katolík a ve Štýrsku krvavě potlačil evangelíky, což je pro české protestanty nepřípustné. Avšak protestantská opozice byla nejednotná a samotný král Matyáš se výhrůžkami a úplatky činil, aby k schválení jeho následovníka došlo. Následně dochází k porušování práv protestantu katolíky, kteří se nyní cítí v postavení nad protestanty, a roku 1618 dochází k další defenestraci na královské místodržící, oba katolíky. Volba krále je prohlášena za neplatnou, neboť šlo pouze o přijetí krále coby uchazeče o trůn a měl následovat ještě řádný volební akt. Následuje opět válka s našimi rakouskými spojenci a popravy českých stavovských pánů. Země koruny české tak nadobro připadají pod nadvládu Habsburků a následuje nejedno krvavé potlačení z této strany, kdykoli jsme se dožadovali vlastních práv či změny.

Další velkou zradou našeho národa je Mnichovská zrada z roku 1939, kdy nás opět zradili naši nejvěrnější spojenci. Tentokráte však ne z mocenských důvodů a z touhy ovládnutí našeho soustátí, či z nelibosti k našim myšlenkovým pochodům, ale pouze ze strachu z války. Tuto zradu tedy nemohu hodnotit jako ty předchozí a následující, ačkoli fakticky šlo o diktát nařizující podřízení se jinému národu. I přesto na naše území s nepřátelskými úmysly nevstupovala armáda našich spojenců.

Kdy však k nám opět vpadla vojska našich spojenců, to je rok 1968. Od roku 1948 jsme byli součástí východního socialistického bloku a od roku, tuším, 1955 jsme byli členy Varšavské smlouvy, jejímž cílem byla společná obrana území právě východní Evropy. Od konce roku 1967 a během první poloviny roku 1968 u nás probíhalo uvolňování režimu a budování Socialismu s lidskou tváří. Opět se našim spojencům náš postoj a naše smýšlení nelíbilo, a opět naše hranice překračují vojska právě našich spojenců. Co následovalo, to všichni víme.

A já se ptám, zdali jsme opravdu tak hloupí, že jakmile okusíme závan svobody, okamžitě se přesuneme do dalších dvou paktů, tentokráte EU, kde posloucháme hloupé úředníčky z Bruselu či Mutter Merkel, a NATO, které de facto řídí USA a je pouze nástrojem k prosazování politických zájmů Washingtonu za užití síly. Plody této výtečné spolupráce můžeme vidět už dnes. Úředníci z Unie nám nutí přijímat cizince, ačkoli naše země na tom už tak není ekonomicky nejlíp a v případě že neposlechneme, vyhrožují sankcemi, zmrazením dotací z fondu (do nějž přispíváme každý rok také nemalé částky), zastavením příspěvků na mléko a já nevím co si ještě vymyslí. Vedle těchto událostí je nám z NATO nucen protiruský postoj a americká armáda se nám tu po našich silnicích prohání pomalu jako doma. Jakmile chce někdo protestovat proti průjezdu amerického konvoje, nemůže, poněvadž by to mohlo budit nedůvěru vůči spojencům. Stejně tak by neměl náš prezident jezdit na vojenské přehlídky do Ruska a Číny, a měl by poslouchat velvyslance, alias říšského protektora, Andrew Schapira, abychom nebudili  nedůvěru vůči spojencům. Pod tuto větu se pomalu zahrnuje jakákoli činnost, jenž se pánům z Washingtonu nelíbí, a já se jen hrozím, kdy budeme natolik nedůvěryhodní vůči spojencům, že k nám zavítají jako do Libye, Egypta, Afghánistánu či  Iráku.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Wiltsch | čtvrtek 17.9.2015 20:47 | karma článku: 20,81 | přečteno: 608x
  • Další články autora

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma: 14,81 | Přečteno: 298x | Diskuse| Cestování

David Wiltsch

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

23.1.2023 v 15:46 | Karma: 30,05 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma: 27,60 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Čtyři důvody, proč Miloši Zemanovi napatří do rukou tajné informace

Zeman požaduje seznamy ruských agentů operujících na našem území. Nehorázné, skandální, pobuřující. Napadají mne hned čtyři zásadní důvody, proč zrovna jemu žádné tajné nformace do rukou nepatří.

1.12.2020 v 17:05 | Karma: 28,43 | Přečteno: 848x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Babišův daňový kolotoč aneb Čau Andreji, něco mi vysvětli

Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji co jsem slíbil a zároveň odvolávám, co jsem neslíbil a slibuji, co jsem odovolal. Zrhuba tak by se dal vystihnout Babišův názorový kolotoč ohledně rušení superhrubé mzdy.

23.11.2020 v 21:07 | Karma: 44,25 | Přečteno: 7405x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Izrael se bojí, že zabředl do válečného patu. Neví, jak z toho ven

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/