Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

To je u nás zase jednou hon na ruské agenty jak za císaře pána.

Na to, že lidé mající vlastní názor na situaci na Ukrajině jsou označováni za ruské agenty, na to jsem si už zvykl. Dalo se to i chápat. To, co však sleduji v posledních dnech, to už je směšná paranoia až moc připomínající Švejka.

S ruskými špiony jako by se v Evropě najednou roztrhl pytel. Celé to započalo krizí na Ukrajině. Když se ukázala nemalá skupina lidí, kteří nesouhlasili s informacemi, jež předkládala evropská média, netrvalo dlouho, a přišlo se na to, že evropské sociální sítě ovládli agenti placeni z Kremlu. Počty těchto agentů rostou jako houby po dešti a to obzvláště s každým novým problémem, se kterým se Evropa setká.

U těchto lovců na ruské agenty mě však snad nejvíce zaráží logika, dle které se na jedné straně ruská ekonomika hroutí jako domeček z karet a rubl se otřásá v základech pod náporem sankcí, na druhé straně má však ruská vláda dostatek peněz na to, aby platila tisíce diskutérů po celé Evropě. A dokonce čím déle sankce trvají a čím více by se tedy měla ruská ekonomika propadat, tím více si Rusové mohou diskutérů dovolit.

Je však doopravdy až neuvěřitelné, za co vše je dnes člověk označen za služebníka Kremlu. Dokud se takto poukazovalo pouze na lidi, kteří měli vlastní názor na Rusko či Ukrajinskou krizi, ještě se to dalo pochopit. Za co vše jsou však lidé označováni za agenty Kremlu dnes, to se jeví až absurdní.

Ono už jen stačí mít například rád ruskou hudbu, kulturu či kuchyni, a už je z vás ruský agent. No podívejte se, kolik lidí se ke spolupráci s Moskvou přiznalo už jen tím, že se zúčastnili koncertu Alexandrovců, anebo tím, že v květnu uctilo památku obětí druhé světové války. Dokonce i Jaromír Jágr se tak dle některých veřejně přiznal, že slouží Kremlu. Člověk aby se pomalu bál pustit si Mrazíka či Jen počkej zajíci, natož na veřejném prostranství četl Dostojevského či Tolstoje.

Někdy opravdu stačí jen zmínit něco, co pak někomu připomíná Rusko, a už jste označeni v diskuzi za ruského agenta. A to opravdu nemusí jít ani o debatu na politické téma. A co teprve bavíte-li si o politice a podpoříte-li svůj názor argumenty? No to už vás posílají do Kremlu pro odměnu za šíření demagogií. Ano, je pravda, že někteří lidé to se svým nahlížením na Rusko jako na zemi zaslíbenou někdy opravdu přehánějí. Tohle protiruské běsnění a hon na slouhy Ruska jsou někdy však až tak směšné, že připomínají ony známé scénky ze Švejka, kde má být Švejk také usvědčen na základě otázek, zda umí rusky, jestli se pije Rusku hodně rumu, či jaké jsou v Rusku holky.

Dnes už však nemusíte ani jakkoli narážet na Rusko, abyste byli označeni za ruského agenta. No představte si například, že dnes už jsou běžně označováni za Putinovy poskoky i lidé, kteří nesouhlasí s politikou a fungováním Evropské Unie, s migrační politikou Angely Merkelové či s přijímáním uprchlíků. No jo přátelé, Putina, který se nás údajně tak vehementně snaží zlikvidovat, asi nezajímá nic jiného víc, než to, kolik přijmeme uprchlíků a jak s nimi po té naložíme. Dokonce i podpora prezidentovi Zemanovi je známkou ruského patolízalství. Ono by se dalo pokračovat, ale prakticky jste dnes už označeni za ruského agenta za každý názor, který se znelíbí lidem z TOP09.

Musím přiznat, že dokonale mě pobavilo, když jsem včera opět pro jednou navštívil profil pana Štětiny, kde jsem prakticky zjistil, že za šíření proti uprchlických nálad v Evropě opět můžou agenti Kremlu. Jejich metody jsou průhledné, primitivní, ale na masu nevzdělaných a nepřemýšlejících účinné. Ano, lidé jsou hloupí a bojí se. Nemůže za to však opět nikdo jiný, než Putin. Ostatně už jen očekávám, kdy bude obviněn i z globálního oteplování. Na někoho se to svést musí.

Dále pak následovalo jakési provolání, že Kreml v této informační části hybridní války proti Evropské unii vyhrává. Jako důkaz nám pan Štětina předhodil onen fakt, že prezidentské volby vyhrál Miloš Zeman. Ano, Kreml vyhrává v informační válce, protože nyní úspěšně šíří strach z uprchlíků mezi lidmi, Zeman však dík dnešním událostem vyhrál volby již před víc jak dvěma lety. Ztrácí to pro vás logiku? Pro mě taky, ale jak vidíte, jsme až příliš hloupí a primitivní, abychom to pochopili. Ono ostatně Zeman vyhrál volby dříve, než pořádně začala krize na Ukrajině a než se začalo vůbec o nějakých ruských diskutérech na internetu mluvit. Vyhrál i přes fakt, že se média činila, aby se tak nestalo, ale na někoho se neúspěch vlastního kandidáta svést musí. Dokonce i počáteční protiruský Zemanův postoj, kdy se Zeman vyslovil pro preventivní zastrašení Ruska, zcela jasně dokazuje, že volby vyhrál zásluhou ruských tajných služeb. Nic jiného si snad od něj nemohli přát. Ostatně ani nevidím žádnou souvislost mezi oním předloženým faktem, že Kreml vyhrává v oblasti šíření proti migrantských postojů a tím, že Zeman vyhrál volby. A co je na tom celém nejlepší, že Kreml vyhrává nad Evropou dík tomu, že z 28 zemí Unie má jedna, pro Brusel zajisté nikterak ekonomicky či vojensky významná, prezidenta jako je Zeman. Buď jak buď, pro intelektuály z TOP09 v tom logika zjevně bude.

Připomíná-li mi zde však hon na ruské špiony z let první světové i něco jiného, než ono přirovnání ke scénce ze Švejka, pak je to fakt, že takto smýšlející lidé opět stojí za starým rakouským šlechticem. Oproti tomu lidé fanaticky vzhlížející k Putinovi vidí v ruském prezidentovi stejného spasitele a milostivého vladaře, jako viděli mnozí lidé milně v ruském carovi.

Autor: David Wiltsch | pondělí 9.11.2015 20:21 | karma článku: 36,11 | přečteno: 1374x
  • Další články autora

David Wiltsch

Rusko kontra historická fakta

Snad nikomu neuniklo vystoupení Pavla Novotného v ruské televizi. A ač jeho vystupování nemusíme úplně schvalovat, jedno nám ukázal. Rusko na nás stále pohlíží jako na podmaněnou zemi a brutálně znásilňuje nejen historická fakta.

2.12.2019 v 21:50 | Karma: 32,70 | Přečteno: 891x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

V Rusku to zas pěkně bouchá

Jak už to tak bývá, v Rusku čas od času něco bouchne. Tu muniční sklad, tam zbrojovka či někdo někoho obuškem po hlavě na demonstraci za svobodné volby. Jak se holt říká, Rusko není jen země, ale především rázovitý životní styl.

22.8.2019 v 15:31 | Karma: 23,36 | Přečteno: 541x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Nebuďme k Benešovi nespravedliví

Před třemi dny jsme si připomněli výročí narozenin Edvarda Beneše a v souvislosti s tím jsme mohli zaznamenat i nárůst slovních výpadů proti jeho osobě. Zaslouží si je však?

31.5.2019 v 20:37 | Karma: 24,01 | Přečteno: 604x | Diskuse| Společnost

David Wiltsch

Paradox Dita

Dita Charanzová - beranidlo hnutí ANO ve volbách do Evropského parlamentu. Co slovo - to perla, co vyjádření - to protimluv. Prostě jeden velký paradox.

22.5.2019 v 20:10 | Karma: 28,96 | Přečteno: 1560x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Kauza Babiš Junior

Nahrávka reportérů seznamu odstartovala celkem krušný týden. Podezřelá jej pak naopak ukončila.Na stole nám zůstává více otázek i podezřelých, než doposud.

19.11.2018 v 23:28 | Karma: 12,49 | Přečteno: 442x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Taxikáři říkal, že postřílí několik lidí. Policie u duševně nemocného našla pušky

2. května 2024

Psychiatrický pacient si na internetu koupil tři funkční historické brokovnice a tvrdil, že je...

Odbrzděná dodávka se zmrzlinou vjela do davu dětí, několik je vážně zraněných

2. května 2024  15:55

Na západě Kyrgyzstánu najela během kulturní akce do davu desítek dětí ve věku od 9 do 16 let...

Poslanci mohou jednat i přes noc, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:53

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/