Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O čem tak mluvili studenti na Albertově a jaká že byla atmosféra v Praze

S každou studentskou aktivitou se objeví mnoho kontroverzních názorů. Co je tedy neporovnat se slovy studentů na Albertově a rovnou tak zbořit nějaké ty mýty? A jak se vlastně dále slavilo 17. listopadu v Praze?

Studenti jsou hloupí, neví nic o životě a tak si nechají vymývat mozky. Nejsou schopni udělat si vlastní názor. Jsou manipulovatelní a nechávají se vést. Tihle příživníci z "Pražské kavárny" přesvědčeni o své výjimečnosti a nadřazenosti plebsu umí jen urážet lidi. Jsou přesvědčeni o své neochvějné pravdě a nejsou schopni přijímat jiné názory. Kdo s nimi nesouhlasí, je pro ně idiot. Jsou přesvědčeni o správnosti svého pohledu na svět a nejsou schopni přijímat názory spodiny, která je hloupá, nevzdělaná a negramotná. Je to nenávistná skupina neuznávající dialog preferující heslo "Kdo nejde s námi, jde proti nám". To oni tady rozdělují společnost. Oni a jejich neschopnost uznat názory druhých, jen proto, že ve volbách nezvítězil jejich kandidát kníže.

Zhruba něco takového čtu o studentech, ale i rektorech, profesorech a umělcích, stále častěji. Jako by se vzdělání, či snaha o něj, stávaly jakousi urážkou. Především s každou studentskou aktivitou takovýchto teorií přibývá. A myslím si, že nic nemůže být vzdálenější pravdě, než právě tyto zkazky. Snad nic není s těmito pohádkami v kontrastu více, než diskuze řízená právě studenty a mladými lidmi 17. listopadu na pražském Albertově. Opakuji to ještě jednou a dávám na ta slova patřičný důraz: řízená právě studenty, nikoli těmi, kteří je údajně vedou. 

A o čem že studenti hovořili? O současném stavu společnosti a politické scény, sociálních bublinách, neporozuměním mezi lidmi z měst a ze vzdálenějších obcí. Zamýšleli se nad příčinami současného dění. Vyjadřovali se kriticky třebas i k minulým vládám, kterým by měli být dle logiky mnohých právě nakloněni, a spíš než o nějakém odstranění pana Zemana se mluvilo o příčinách jeho zvolení. Například i tom, že pan Schwarzenberg v očích mnohých zosobňoval právě Nečasovu vládu.

Především zde však mohl kdokoli položit jakoukoli otázku, ke které se pak studenti na pódiu vyjádřili, o které diskutovali. Není tedy vůbec pravda, že by se bránili dialogům a nebyli by schopní si vyslechnou jiné názory. Právě naopak. Rádi by diskuze vedli. Dokonce zde zazněla jakási prosba, aby se i ostatní studenti třebas i po dokončení studia nadále snažili vracet do svých rodných měst a snažili se s lidmi diskutovat. Nelze přeci donekonečna jen hovořit s lidmi se stejnými názory. Je třeba občas také vystrčit hlavy ze sociálních bublin, v nichž všichni žijeme. Budeme-li neustále rozmlouvat jen s lidmi, se kterými souhlasíme, nikdy se nikam nepohneme. Je třeba znát i pohled těch druhých. A ten získáme jen tehdy, pokud se s nimi setkáme. Jen tak dojdeme porozumění. Bohužel, o tom, co si myslí jiní, toho většinou víme velmi málo. A totéž platí právě i o studentech, jak si sami, řekl bych až sebekriticky, přiznali.

Co však mnohé možná překvapí, byl zde vznesen požadavek, aby příznivci Miloše Zemana nebyli označováni za hlupáky. I oni jsou lidmi mající nějaký názor, hlas. A tento požadavek zazněl od studentů ke shromážděným lidem nejednou. Proti takovému postoji se vymezovali. Kladli apel, abychom se na názorové oponenty nedívali skrze prsty. Právě naopak. Abychom se s nimi snažili spíše hovořit. A nedá se s tím nesouhlasit. I já si již dlouhodobě uvědomuji, že nelze naše oponenty neustále shazovat. Jen je tím urážíme a rozdělení společnosti se tím jen prohlubuje. Naopak si kladu otázku, odkud se vyrojily právě tyto mýty o "elitě" pohrdající "spodinou". Od méně profesionálních politiků? Populistů, kteří se snažili u svých zastánců vyvolat pocit méněcennosti? Šlo jen o jiskry, které pak zažehly požár?

Tady bych se měl asi zastavit, a vysvětlit, proč mé články někdy vyzní, jako bych právě takové lidi srážel. Vůbec se o to nesnažím. Ale vesměs poukazuji na lidi, kteří sdílí příspěvky v nejrůznějších skupinách po celý den a to mnohdy takovým tempem, že se člověk až ptá, zda daný článek vůbec četli. Vesměs se jedná o jedny a tytéž osoby. Nabývám tak až dojmu, že se jedná o takové, kteří prosedí celý den u svých počítačů, znuděně projíždí internet a sdílí vše, co se jim nelíbí. Vyblijí se na facebook, ale jinak asi žijí celkem pro nic. Čekají, že někdo jejich životy změní, aniž by proto cokoli udělali a tak znuděně zabíjí den za dnem právě sezením na internetu. Takovým pak říkám mudlové a je mi jedno, za kým stojí, koho volí nebo jestli vůbec někoho volí. Doufám však, že dojdou zamyšlení se nad sebou samými. Ale to již zbytečně odbočuji.

Tím jsem jen tak ve zkratce shrnul, o čem diskutovali studenti. O rozdělení společnosti jim vůbec nejde. Jak vidíte, rádi by diskutovali. Rádi by se setkávali s lidmi v krajích. Chtěli by porozumět lidem mimo města. A přáli by si, aby i lidé porozuměli jim. Nikoho nechtějí srážet. Právě naopak. Přesně proti tomu se vyslovují. Rádi by se podíleli na utváření lepší společnosti.

Co se samotných oslav svátku 17. listopadu v ulicích Prahy týče, nezdá se mi, že by se jednalo o nenávistnou akci, jak ji někteří asi vnímají. Právě naopak. Na národní třídě ale i pod koněm se střídala jedna kapela za druhou a lidé se bavili. Na národní třídě byla zbudována naučná stezka připomínající události 17. listopadu 1989. U divadla stála tramvaj, v níž se promítaly dokumenty a vedli se přednášky o sametu. Venku se pak "V obýváku Václava Havla" vedly další diskuze. Podél ulice se mohli projevovat nejrůznější umělci - hrálo se divadlo pouliční i loutkové. Atmosféru zpříjemňovali nejrůznější muzikanti. Procházely hudební průvody, nebo i průvod v maskách. Na pietních místech se zapalovaly svíčky a hromadily věnce a květiny. Pokud zde zazněla kritika vůči současným politickým garniturám, nesla se spíše v humorném a úsměvném duchu. Nějaké doslova nenávistné projevy jsem opravdu nezaznamenal. Spíše všudypřítomnou dobrou náladu.

 Hovořilo se o stavu naší společnosti, o hodnotách, které zastáváme, ke kterým jsme se před lety vrátili.  A poněvadž oslavy neprobíhaly jen v Praze, ale i dalších městech, spojili jsme se telemostem například i se Zlínem. V 19:30 zazněl občanský budíček a následně se zpívala hymna. Oslavy pokračovaly pak až do desáté hodiny večerní. A není pravda, že se zde sešlo pár lidí, jak tvrdí soudruh Cvalín. Byla zde hlava na hlavě. Proto si dovoluji sdílet pár fotek z festivalu svobody, kde se mělo sejít přes 40 000 lidí a přidávám i pár svých, méně kvalitních.

U tatíčka Masaryka:

Z Hradčan do ulic velkoměsta:

Zdroj: Festival svobody

Na kampu dorazil i Miloš Zeman a v průvodu jen kousek za Libuší došel až k Václavovi na koni:

Zdroj: Lidovky

Vylidněný Albertov:

Zdroj: Festival svobody

Pár lidiček na národní třídě:

Z toho zábradlí jsem neměl kam slézt, kolik bylo kolem mě lidí
Mírný protest proti směřování pod nadvládu Číny
A tady pár svíček, za rohem jich bylo pár také ...

Příslušníci na národní vyzývali jednotlivce, aby se rozešli, nebo budou rozpuštěni...

Zdroj: Tomáš Kozel

... tak jsme ty komedianty zavřeli, aby zkrotli

Zdroj: Tomáš Kozel

 

A tady o něco shovívavější příslušníci nedaleko od Václava na koni:

Zdroj: Festival svobody

Do "Pražské kavárny" zavítali i hosté z "Moravského sklípku":

Na václavským Václaváku, je moc člověků:

Zdroj: Festival svobody
Tož to jsem fotil já
Zdroj: Festival svobody
Tož to jsem taky fotil já, jak asi sami poznáte
Zdroj: Festival svobody

Vypracoval pražský kavárník z Prajzské (z takeho placku mezi Opavu, Ostravu a Polskem)

Autor: David Wiltsch | neděle 20.11.2016 20:30 | karma článku: 24,56 | přečteno: 1577x
  • Další články autora

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma: 14,81 | Přečteno: 290x | Diskuse| Cestování

David Wiltsch

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

23.1.2023 v 15:46 | Karma: 30,05 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma: 27,60 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Čtyři důvody, proč Miloši Zemanovi napatří do rukou tajné informace

Zeman požaduje seznamy ruských agentů operujících na našem území. Nehorázné, skandální, pobuřující. Napadají mne hned čtyři zásadní důvody, proč zrovna jemu žádné tajné nformace do rukou nepatří.

1.12.2020 v 17:05 | Karma: 28,43 | Přečteno: 848x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Babišův daňový kolotoč aneb Čau Andreji, něco mi vysvětli

Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji co jsem slíbil a zároveň odvolávám, co jsem neslíbil a slibuji, co jsem odovolal. Zrhuba tak by se dal vystihnout Babišův názorový kolotoč ohledně rušení superhrubé mzdy.

23.11.2020 v 21:07 | Karma: 44,25 | Přečteno: 7405x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/