Czechia! Kdo by čekal, co rozruchu tato drobná změna natropí.

Jak vidno, je to jen malá změna pro svět, avšak veliký rozruch pro lid Čech, Moravy a Slezska. Žhavé diskuze se nyní vedou napříč společností a v Brně se bude dokonce i demonstrovat. Kdo by si to jen pomyslil co?

Czechia. V posledních dnech téma velice diskutované. Žhavé diskze se vedou nejen na internetových sítích, pod články a v různých fórech, ale dokonce i mezi politiky. Jak vidno, téměř nikdo nepochopil, oč vlastně kráčí. Nejde totiž ani tak o změnu názvu Czech Republic, jako spíše o upřesnění názvu Česko. Republiku nám tím vskutku nikdo nebere.

Na druhou stranu však i já připouštím, že název Česko se mi také příliš nelíbí. Je to takový osekaný nepořízek až téměř hanlivého znění, oproti té dámě, již by Česká republika mohla býti. Dokonce i užívání pouze slova Republika je mi bližší, než toto jazykové poleno Česko. A proč Republika s velkým "R"? Inu, jen takový můj snílkovský odkaz na první Republiku, jeden z výstavních skvostů našich dějin. A přiznejme si přátelé, že i ono zvolání "Pro Republiku" by v sobě neslo více hrdosti, nežli jakési dělnické hulákání "Za Česko."

Ale nechme to být. Ač někomu Česko může znít sebeošklivěji, ony překlady přeci jen jakousi vznešeností zavání. Kdo by však čekal, co překlad tohoto mnohými již dlouhá léta užívaného slova způsobí u nás. Nejde totiž ani tak o ono zmiňované  nepochopení, že se nejedná o změnu názvu, jako o to, co to dělá s některými Moravany a Slezany. Ti totiž připravují na sobotu demonstrace. Jak vidno, je to jen malá změna pro svět, avšak veliký rozruch pro lid Čech, Moravy a Slezska. Kdo by si to jen pomyslil co?

Jak se totiž ukazuje, se současnou generací jako by rostlo jakési Moravské a Slezské uvědomění si sebe sama. A právě uvědomělí začínají mít mnohdy plné zuby toho, že se o nich mluví pouze jako o Češích. Všichni jsme Čechy. Moravské i slezské hory a řeky jsou označovány jako české. Nikdo ve škole dětem nepoví, že Praha je největší město Čech a Brno největší město Moravy. Učíme se pouze, že Brno je druhé největší české město. A Slezsko? To nezmiňujete snad už vůbec. Vždyť i na nových dresech české hokejové reprezentace má být pouze lev. Kam pak se poděly ony dvě krásné orlice?

A co se historie týče, to raději ani nerozvádět. To by snad vyšlo i na další článek. Tu se totiž také učíme všichni pouze "českou." Ačkoli husitství vzplanulo pouze v Čechách a z části i na Moravě, učíme se o něm jako o důležité součásti svých dějin všichni. A ačkoli reformace ani obrození nezasáhli nemalou část Slezska, jež tou dobou spadala pod Prusko, i tak se o těchto událostech tamní Prajzové učí, jako by se to jejich přímých předků snad nějak dotýkalo. 

Tudíž jak vidno, může to na ony uvědomělé osoby působit, jako by si to ti podělaní čecháčci vše přivlastňovali. Jako by se ze všech snažili udělat něco, čím nejsou. Všichni by totiž měli být hodní a poslušní Češi. Aniž by si to sami uvědomovali, musím uznat, že zjevně to tak i bude.

Ano přátelé, naše historie je složitá. Jsme vskutku Republikou složenou hned ze tří historických zemí. Avšak z kolik zemí je složeno Německo či Británie? Německo z hned 16, a i přesto si všichni říkají Němci. Tak proč bychom i my nezvládli označovat sebe za Čechy. Berme tedy ono češství jako jakýsi myšlenkový směr daný odkazem předků, jež tohle naše soustátí budovali pro nás. Pokud je to pro mnohé problém, pak mi prosím povězte, kým jsem vlastně já? Ještě můj praděda i děda byli Slezští Němci. Babička je z východních Čech a matka přivandrovala z Moravy. Mám tedy trošku krve z každé země Zemí koruny české. Kým tedy pak jsem? Jak si mám říkat?

Neodbíhejme však až příliš od tématu a vraťme se k onomu výrazu Czechia, neboli Česko. Přiznejme si sami, že my také naříkáme "Hrajeme proti Spolkové republice Německo" nebo "Byl jsem na nákupy v "Rzeczpospolitě Polske", ale řekneme raději "Hrajeme proti Německu" a "Byl jsem nakupovat v Polsku." Tak proč tedy tak horečně odmítat pro cizince kratší název Czechia, neboli hovorově užívané Česko. Naučme se však rozlišovat mezi pojmy Česko a Čechy, poněvadž Čechy jsou pouze historickou zemí, zatímco Česko onen jednotící název pro bývalé Země koruny české, tedy pro Čechy, Moravu i Slezsko. Nenaučíme-li se tak, pak už asi nezbude, než se přiklonit k alternativě "Czechlands", nalezené před pár dny někde na sociálních sítích. Pochybuji však, že to něco vyřeší. Nespokojení se u nás najdou totiž vždy.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: David Wiltsch | pátek 22.4.2016 18:26 | karma článku: 18,02 | přečteno: 583x