Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ale jakýpak to podivný pohled na demokracii, pane Štětino? Nic než rektální alpinismus!

Věděli jste, že demokracie není vládou lidu, jak ji definovali Řekové? Věděli jste, že demokracii tvoří "skuteční státníci", jež nehledí na lid, ale na své svědomí? Já také ne, ale pan Štětina by ji snad ani nedefinoval lépe.

Jaromír Štětina, znáte jej? Že ne? Je to přeci náš veliký obhájce pravdy, pořádku a spravedlnosti. Doslova se za nás rve proti "Putinovskému Rusku" a na světě nemůže být snad většího obhájce demokracie, lidských práv či naší malebné vlasti, jako je právě on. Alespoň do takové role se pasoval v očích svých voličů. Zamyslím-li se však nad jeho minulostí, přečtu-li si některý z jeho článků a kdykoli zkouknu jeho profil služby Facebook, narážím prostým selským rozumem, nebo chcete-li logickým uvažováním, na nezbořitelnou zeď argumentů, jež vše vyvrací.

Člověk by si snad pomyslel, že člověk, jež tak usilovně brojí za zrušení KSČM a na "diktátorovy" Putinovi nenechá nitku suchou, tak takový člověk musí snad pro demokracii žít. Pak pan europoslanec zjevně netuší, co to demokracie znamená, neboť to, co on nám prezentuje , má do "vlády lidu" opravdu daleko.

Jako příklad si dovolím uvést kritiku Bohuslava Sobotky z doby, kdy se stavěl proti přijetí kvót. Cituji tedy pana europoslance na jeho Facebooku z 13. září 2015. 

"Pan premiér nepochopil, že čelit ruské imperiálnosti a islamistickému teroru můžeme jen ve spojenectví s EU. Jinak nás dostanou RF či IS pod svou kontrolu. Místo toho, aby vystoupil jako státník, přizvukuje opatrnicky volání davu. Všem, co mají obavu z dalších dnů poskytuje medvědí službu." 

Jakže pane europoslanče? Přizvukovat davu je špatně? Sobotka má být státník, jež jde proti lidu, aby si tak zasloužil Vaše uznání, jako si jej zasloužila kancléřka Merkelová 14. září 2015 opět na Vašem profilu služby Facebook? Opět cituji, ovšem i s chybami, jež tam tento "novinář" naflákal.

"Angal Maerkelová je odvážná politik, je to státník v právém smyslu slova, to sice neznamená, že se nám musí líbit všechno co dělá, ale řídí se sváým vlastním svědomím a rozumem a neheldí na průzkumy mínění a to je úžasné..."

 

Co že to? Nehledí na průzkumy mínění a právě to je úžasné? Co za systém to zastáváte? Co to pro Vás znamená onen státník? Je mi jasné, že tyhle otázky zůstanou nezodpovězeny, jako všechny na pana europoslance cílené dotazy na Parlamentních listech. Ostatně právě na tyto otázky jsem také odpověď nedostal. Odpovědět si tedy zjevně musíme sami.

Pro pana Štětinu je zjevně demokracie vládou osob, jež obhajují před lidmi zájmy, které se právě těmto lidem nelíbí, čím více pak tuto lhostejnost vůči většinové společnosti projevují, tím lepším státníkem se pak stávají.

Je pak tedy i logické, že v očích pana Štětiny se stává Putin diktátorem. Je zjevně úplně jedno, že byl zvolený na určité volební období a nyní má mít dle oficiálních průzkumů podporu téměř devadesáti procent obyvatelstva. Tady jde totiž o těch zbývajících pár procent obyvatel Ruska, ti jsou ti nespokojení. To ti představují pro pana Štětinu Rusko, jak se sám vyjadřuje. Potom se tedy můžete u tohoto "muže cti" dočkat prohlášení typu"Nemám strach z Ruska, ale o Rusko pod Putinem." Proč to? Protože zastává názor většiny Rusů? Jsou to totiž vesničané a vidláci a tedy ta nesprávná vrstva obyvatel? Těžko soudit. 

Ostatně podobné názory pak zastávají i jeho voliči, kteří panu Štětinovi zašlou například i článek, v němž Fico vyjadřuje odmítavý postoj vůči kvótám a napíší nad něj titulek"Je na čase udělat v Bratislavě Majdan!" A co na to náš pan bojovník za demokratický a svobodný svět? Mlčí. Souhlasí snad? Na Majdanu v Kyjevě byl sám ostatně dost často.

Velice se pak bavím i nad výroky tohoto pána v jeho boji proti KSČM. Od člověka, jež sám byl členem KSČ se jeví poněkud komický. O to zábavnější mi pak přijde, když se na začátku svého životopisu chlubí tím, že jeho babička byla zakládající členkou komunistické strany v Československu a následně (7.7.2015) napíše článek na Parlamentní listy, v jehož úvodu tvrdí: "Za doby komunismu jsme si u nás v Československu říkali: Kam stoupne noha komunisty, sedm let tráva neroste."Jaká to přemíra pokrytectví, když Vaše babička byla moudrá ženská, jak sám tvrdíte. A co teprve když tento pán napíše "Dámy a pánové, s komunisty se nevyjednává, s komunisty se bojuje"Zajímavé je, že to víte až dnes. On je totiž po bitvě každý generál. 

Člověk si pak klade otázku, čím je dán tento postoj? Snahou zalíbit se čtenářům a voličům? Zpytování svědomí nad vlastní minulostí? Ne přátelé, nejde o nic víc, než rektální alpinismus, alias Vlezdoprdelství, chcete-li. Již za minulého režimu častoval co by příslušník strany svými nesčetnými návštěvami SSSR a měl se podívat i na místa, o kterých se jiným ani nesnilo. Stejně tak nyní miluje vše západního. Častost, s jakou zmiňuje, že v evropském parlamentu promluví paní Merkel a francozským prezident Holland, vypadá, jako by se na ně doslova těšil, jako malé dítě, které má dostat lízátko.  O tom, že pan Štětina zapomněl, že v demokracii volený zástupce lidu má zastávat lid v zahraničí a nikoli prosazovat zájmy zahraničí u nás svědčí i jeho poznámky na adresu Tomia Okamury, či prezidenta Zemana, kdy konstatuje, jak se jej v Unii ptají"A ten váš prezident je jako co?"  I ona kritika toho, jak se Češi a Slováci snaží rozbít  jednotné Evropy tím, že hájí národní zájmy a ne zájmy Bruselu, je do očí bijící. Dle pana Štětiny je totiž naším nejvyšším zájmem být součástí Unie a nikterak se v jejich očích nepošpinit tím, že dáme najevo jakýkoli odmítavý postoj vůči nařízením z Bruselu. Aby jsme se tedy stali onou skvěle demokratickou a vyspělou západní společností, museli bychom zjevně poklonkovat západu jako tento pán, ať to stojí, co to stojí. O lidech, jež pak z jeho názory nesouhlasí, napíše následující vyjádření.

"Demokracii otevřeně nenávidí a volají po nové formě fašismu, přitom si hlasitě nárokují svobody garantované západem a demokracií. Nárokují je pro sebe, upírají je druhým a vyhrožují šibenicemi a ostnatými dráty, které prý vztyčí, až se (demokraticky, nebo vojenským převratem) dostanou k moci. Sdružují se do ozbojených tlup a vyhrožují civilistům, kterými pohrdají. Lžou. Podvádějí. Kradou. Vzdychají po nacismu, komunismu, milují Putina, zvou cizí armády a doufají, že jim nová okupace přinese prebendy."

Ano pane Štětino, zrovna od Vás mi takové prohlášení sedí. Sám lžete o Majdanu, jehož násilnou formu zároveň podporujete jako vyjádření vůle lidu. A nás, prosté lidi odsuzujete a obviňujete z touhy po násilném převzetí moci. Nejste sám schopen uznat, že Zeman se stal prezidentem dík přímé volby, ale zároveň zastáváte svobody garantované západem a demokracií. Neustále kritizujete Čechy, za to jací jsou "xenofóbní" a zkažený národ, oproti tomu vychvalujete západní národy. Sám vítáte americké armádní konvoje, nás však obviňujete ze zvaní cizích armád.

Vůbec netuším, kde jste k takové ptákovině přišel. Nevím, či trpíte nějakou formou schizofrenie, či jakoukoli jinou chorobou, ale pravděpodobně ano. Už jen Vaše neustálé výkřiky o probíhající hybridní válce mezi Ruskem a Evropou či názor, že jakékoli jednání mezi Ruskem a Západem nás bude stát svobodu, mě utvrzují, že zcela zdráv nebudete. 

Tento pán je svými voliči možná označován za morální lidskou autoritu, pro mne je však zosobněním zaprodanosti. Kdyby snad jednou došlo opět ke změně režimu, i když netuším co by se zde ještě tak mohlo objevit, jsem si jist, že by opět velmi rychle přehodil kabát. Už jen jeho pohled na mě působí vysokou mírou vyčůranosti.  Bude-li se jednou vydávat cena za rektální alpinismus, nepochybuji, že ji pan Štětina obdrží jako první. A existuje-li politik, jež mi umí pocuchat nervy, pak je to právě on. Na druhou stranu musím přiznat, že po rozkliknutí dotazů u pana Štětiny na Parlamentních listech, kde lidé nešetří kritikou, se mi opět nálada lepší.

Nechci zde však nikoho lživě obviňovat, tohle je jen můj osobní názor, na který mám nárok, a mé osobní vyjádření, které v sobě dusím až příliš dlouho a už muselo ven. Všem jeho zastáncům se tímto omlouvám, že jim kazím jejich iluze a sny o panu Štětinovi.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Wiltsch | čtvrtek 8.10.2015 19:36 | karma článku: 39,06 | přečteno: 1694x
  • Další články autora

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma: 14,81 | Přečteno: 292x | Diskuse| Cestování

David Wiltsch

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

23.1.2023 v 15:46 | Karma: 30,05 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma: 27,60 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Čtyři důvody, proč Miloši Zemanovi napatří do rukou tajné informace

Zeman požaduje seznamy ruských agentů operujících na našem území. Nehorázné, skandální, pobuřující. Napadají mne hned čtyři zásadní důvody, proč zrovna jemu žádné tajné nformace do rukou nepatří.

1.12.2020 v 17:05 | Karma: 28,43 | Přečteno: 848x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Babišův daňový kolotoč aneb Čau Andreji, něco mi vysvětli

Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji co jsem slíbil a zároveň odvolávám, co jsem neslíbil a slibuji, co jsem odovolal. Zrhuba tak by se dal vystihnout Babišův názorový kolotoč ohledně rušení superhrubé mzdy.

23.11.2020 v 21:07 | Karma: 44,25 | Přečteno: 7405x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/