Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A pane kníže, děláte si z nás legraci?

"Přijmeme deset tisíc uprchlíků" prohlašuje Schwarzenberg, "jsou to všechno vzdělaní lidé, v době, kdy my žili v bažinách, oni budovali velkoměsta."

"Jsem přesvědčen, že bychom zvládli několik desítek tisíc uprchlíků, aniž by nám to dělalo velký problém", zaznělo z úst našeho pana knížete von Schwarzenberg 9. 9. v pořadu Události, komentáře. "Já jsem o tom přesvědčen, neboť podívejte se, to jsou všechnovzdělaní lidé. Nesmíte zapomenout, že v Damašku a Bagdádu byla kultura velkoměsta v době, kdy jsme se ještě honili ve Volyňských bažinách a vlastně žili jako Asterix a Obelix,a byli jsme šťastní, když jsme ulovili nějaký divoký prase. Tenkrát tam budovali velkoměsta", pokračuje Schwarzenberg. Tuto svou myšlenku následně propaguje dále na svém profilu služby Facebook. 

Co se však nad tímto výrokem i nad celou situací poněkud zamyslet a rozebrat si ji kousek po kousku? 

Ano, pravdou zůstává, že angažovanost právě NATO, a tedy i nás, může za destabilizaci tamních krajin, a právě ona destabilizace zapříčinila onu uprchlickou vlnu, již nyní čelíme. Přeci jen svrhnutí tamních režimů "ve jménu demokracie a boje proti terorismu",  jež nebyli ničím nahrazeny, vedli k nárůstu radikálního Islámu, jež nakonec přerostl v komplot zvaný Islámský stát, to opravdu nebyl úplně nejlepší nápad. I neustálé dodávky zbraní Syrským rebelům, jež nakonec více méně přešli na stranu IS, ani to nebyl zrovna mír budující nápad. A možná i to je důvod, proč nyní západní a prozápadní politici tolik tlačí na přijímání uprchlíků. Že by cítili výčitky svědomí? Těžko říci. A co uprchlíci z Afriky, kde ti se berou? Byli to právě Libye, a snad i Egypt, kdo držel tyto lidi od našich břehů. Svržení režimů v těchto zemích bylo jako odbouchnout si nad vlastním domem vodní nádrž.

Ne že bych s těmito lidmi necítil soucit a potřebu pomoci, ale takhle to opravdu nejde, Evropa přeci jen není nafukovací a multikulturalismus se jeví jako ptákovina popírající původnost národů. A jakmile ztratí národ svou původnost a své tradice, přestává být národem. Tohle je ostatně jedna z myšlenek tatíčka Masaryka. 

A co bezpečnostní rizika? Zamysleme se, jakých práv se dožadují Muslimové, a to především jakmile jich žije někde víc po hromadě. Podívejme se, jak narušují pořádek v Londýně, Berlíně, Paříži či jiných západoevropských městech. A všichni jsme snad zapomněli na nedávné útoky na redakci "charlie hebbo?" Ostatně co dokážou početné menšiny, to známě z vlastní historie. Stačí si vzpomenout na rok 1938 a Mnichovskou zradu. 

A nemoci, jež jsou nám Evropanům naprosto neznámé, proti těm nás ochrání kdo? Kam se najednou poděla Ebola, již jsme byli strašeni po celý minulý rok. Ta tam nikdy nebyla, nebo nám už nehrozí? Nebo byla tak náhle poražena? 

Ne přátelé, nejsem rasista, xenofob, antiseminta ani nic podobného a cílem těchto úvah není vyvolávat strach a nenávist, pouze se snažím uvažovat reálně. No, a teď si představte, že v celé kráse a známosti těchto faktů vystoupí Frau Merkel a prohlásí "Přijmeme všechny imigranty" a její věrný pes, náš pan kníže, se po té posadí do televize a pronese takovou hloupost, jak jsem již v úvodu zmínil.

Pane kníže, tohle jste opravdu myslel vážně?

Jsem přesvědčen, že bychom zvládli několik desítek tisíc uprchlíků, aniž by nám to dělalo velký problém...

Zdá se mi velice zajímavé, že země, v níž nezaměstnanost tvoří 6,2%, země, kde údajně nemalé procento obyvatel žije těsně nad hranicí s chudobou, země, kde si obyvatelé musí za kde cos platit i u lékaře, což se mi například v Německu zatím nestalo, ... zkrátka a dobře řečeno, země, která není schopná postarat se o vlastní obyvatelstvo, má najednou prostředky k zajištění potřeb pro desetitisíce cizinců. A co je ještě horší, že si vážíme našich starších natolik, že ačkoli celý život pro tento stát pracovali, mají nyní mít menší důchod, než oni uprchlíci kapesné. Jak je tedy možné, že o České občany postarat se je velký problém, ale o cizince ne? 

Podívejte se, to jsou všechno vzdělaní lidé. Nesmíte zapomenout, že v Damašku a Bagdádu byla kultura velkoměsta v době, kdy jsme se ještě honili ve Volyňských bažinách...

Naprosto mi uniká spojitost mezitím, že v oněch časech tam byla vyspělá civilizace a dnes tam jsou inteligentní lidé, ale to je ostatně jedno. To, že si pan kníže rad pospí, je známá věc, může se stát, že si sem tam prostě nevšimne, že uběhlo nějaké to tisíciletí či dvě. Ostatně opomínáme však na fakt, že v oněch časech zde žili Keltové, což byla dosti vyspělá civilizace. To že nestavěli velká města z nich hned nedělá negramoty. Keltové měli vlastní písmo, znali jako první kalhoty, platili penězi a jejich druidové museli znát veškeré zákony přírody a fyziky, vyznat se v bylinách i noční obloze, byli to vědci, lékaři, astrologové i duchovní vůdci. Jejich vzdělávání trvalo nějakých dvacet let, předávalo se ústně a i Římany jejich znalosti udivovali. Dále zde byli Germáni a následně dorazili Slované. Právě tyto tři rody se stali základem pro národ Český a byli to právě Germáni, kdo tu byl ten zaostalý. 

To jsou všechno vzdělaní lidé...

Ano pane kníže, vzdělaní lidé mezi nimi dozajista jsou, ale jsou-li mezi nimi právě lékaři, pak jde o lidi, kteří jsou v oné oblasti potřební ze všeho nejvíce. Tím, že právě elity onoho národa přijmeme, a zbytek odešleme nazpět, jejich zemím nikterak nepomůžeme, ba naopak, uškodíme. Já osobně zastávám myšlenku, že pomáhat by se mělo právě tam. A to pokud možno co nejrychlejším ukončením konfliktů a nastolením pořádku. A máme-li skutečně pomáhat potřebným, tak nemůžeme sobecky odebírat tamní elity, měli bychom se postarat především o tamní děti. Z ekonomického hlediska by tato pomoc byla i pro nás výhodná, neboť by zde vzrostla poptávka po pečovatelských službách a snad by se muselo nabrat i více učitelek převážně do mateřských škol. Pro ženy by se snad také dala najít pomoc. Nemůžeme však přijímat muže, jež se mají postarat o to, aby byla ona válka zastavena. Tohle nikam nepovede.

Byli jsme šťastní, když jsme ulovili nějaký divoký prase ...

Závěrem bych chtěl dodat, že pokud zde má někdo problém s lovem na divoká prasata, mě osobně se pověst o Bivojovi líbí ...
 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: David Wiltsch | středa 16.9.2015 21:26 | karma článku: 40,32 | přečteno: 2138x
  • Další články autora

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma: 14,81 | Přečteno: 298x | Diskuse| Cestování

David Wiltsch

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

23.1.2023 v 15:46 | Karma: 30,05 | Přečteno: 611x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma: 27,60 | Přečteno: 804x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Čtyři důvody, proč Miloši Zemanovi napatří do rukou tajné informace

Zeman požaduje seznamy ruských agentů operujících na našem území. Nehorázné, skandální, pobuřující. Napadají mne hned čtyři zásadní důvody, proč zrovna jemu žádné tajné nformace do rukou nepatří.

1.12.2020 v 17:05 | Karma: 28,43 | Přečteno: 848x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Babišův daňový kolotoč aneb Čau Andreji, něco mi vysvětli

Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji co jsem slíbil a zároveň odvolávám, co jsem neslíbil a slibuji, co jsem odovolal. Zrhuba tak by se dal vystihnout Babišův názorový kolotoč ohledně rušení superhrubé mzdy.

23.11.2020 v 21:07 | Karma: 44,25 | Přečteno: 7405x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Netanjahu do roka odejde, ale Hamás odolá. Válka skončí patem

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/