Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A neměl by se prezident spíš chovat tak, aby nebyl důvod jej hanobit?

Za hanobení prezidenta až rok vězení, napadlo naše nejdemokratičtěji smýšlející poslance v čele s KSČM, ČSSD a ANO. Nebylo to tady už jednou? A neměl by se prezident chovat tak, aby nebyl důvod jej hanobit?

Tak jsme stabilizaci společnosti dle čínského vzoru zase o krok blíže. Přes šest desítek poslanců nadbíhajících prezidentu Zemanovi přišlo se skvělým nápadem. Navrhují vrátit do trestního zákoníku čin hanobení prezidenta republiky (zdroj). Za urážku nejvznešenějšího z nejvznešenějších, ale i jeho případných následovníků, tak může hrozit až rok vězení. Nemějme však obavy. Jde jen o výchovné opatření. Tož, co se zavede dále? Výchovné tábory a střediska pro převýchovu?

Spíše mě napadá, zda by se pan prezident neměl chovat tak, aby nebyl důvod jej hanobit. To znamená, aby skutečně vystupoval jako státník. A aby reprezentoval. Aby se vyjadřoval věcně a slušně. Aby spojoval společnost. Ne rozděloval! Neškatulkoval a nevytvářel obraz vnitřních nepřátel. Aby sám neurážel polovinu občanů této republiky svými výroky. Nelhal! Naučil se omlouvat. Aby nezpůsoboval trapasy všude, kde se jen hne. Zkrátka a dobře by měl pana prezidenta někdo naučit slušnému chování a vystupování. Je-li však nevychovatelným hulvátem, pak by měl posoudit, zda se pro takovou funkci skutečně hodí. Přeci jen jde především o reprezentativní funkci.

V opačném případě mi prosím objasněte, jak posoudit, zda pomlouvám a urážím, nebo pouze konstatuji fakta a ukazuji na proběhlé skutečnosti. Pokud prezident zamíří na ruskou ambasádu a tam se zcela prokazatelně zlije pod obraz, můžu se o tom zmínit? Pokud někam zamíří a udělá tam ostudu, trapas, můžu na to poukázat? Pokud se bude v televizi nebo v rozhlase vyjadřovat jak to hovado boží, je vina na mé straně, nebo na straně prezidenta? Mám jeho výstřelky jen mlčky přecházet, zatímco on se bude opírat do novinářů či svých oponentů, kteří zatím ještě mají právo na svůj názor. Nebo musím prostě jen držet hubu a krok a mlčky souhlasit?

Ale je mi jasné, že vyznavači Zemanova kultu tento zákon s potleskem uvítají. Těm svoboda slova nic neříká. Jiný názor nesnesou. Své oponenty by nejraději pozavírali či vyhnali za hranice země. Vždyť kdo nesouhlasí s prezidentem vzešlého z vůle větší části lidu, je vlastizrádcem.

Proto snad ani nepřekvapí, kdo s tímto skvělým nápadem přišel a u koho má největší podporu. No samozřejmě s ním přišli komunisti. Kdo taky jiný. Což však některé překvapuje, velkou podporu má i u sociálních demokratů. Já se ani nedivím. Demokraty tvoří opět jen polovina strany. A podpořit jej samozřejmě neváhali ani někteří z Babišových Autokratismu Nakloněných Občanů z ANO a nějaký ten Pat a Mat od Úsvitu.

Demokracie vždy umírala za velikého potlesku většiny. A tak se nebude co divit, že i dnes bude většina nadšeně tleskat, když naší demokracii odzvoní již rozeznívající se umíráček.

 

 

Autor: David Wiltsch | úterý 15.11.2016 16:51 | karma článku: 28,66 | přečteno: 622x
  • Další články autora

David Wiltsch

Rusko kontra historická fakta

Snad nikomu neuniklo vystoupení Pavla Novotného v ruské televizi. A ač jeho vystupování nemusíme úplně schvalovat, jedno nám ukázal. Rusko na nás stále pohlíží jako na podmaněnou zemi a brutálně znásilňuje nejen historická fakta.

2.12.2019 v 21:50 | Karma: 32,70 | Přečteno: 891x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

V Rusku to zas pěkně bouchá

Jak už to tak bývá, v Rusku čas od času něco bouchne. Tu muniční sklad, tam zbrojovka či někdo někoho obuškem po hlavě na demonstraci za svobodné volby. Jak se holt říká, Rusko není jen země, ale především rázovitý životní styl.

22.8.2019 v 15:31 | Karma: 23,36 | Přečteno: 541x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Nebuďme k Benešovi nespravedliví

Před třemi dny jsme si připomněli výročí narozenin Edvarda Beneše a v souvislosti s tím jsme mohli zaznamenat i nárůst slovních výpadů proti jeho osobě. Zaslouží si je však?

31.5.2019 v 20:37 | Karma: 24,01 | Přečteno: 604x | Diskuse| Společnost

David Wiltsch

Paradox Dita

Dita Charanzová - beranidlo hnutí ANO ve volbách do Evropského parlamentu. Co slovo - to perla, co vyjádření - to protimluv. Prostě jeden velký paradox.

22.5.2019 v 20:10 | Karma: 28,96 | Přečteno: 1560x | Diskuse| Politika

David Wiltsch

Kauza Babiš Junior

Nahrávka reportérů seznamu odstartovala celkem krušný týden. Podezřelá jej pak naopak ukončila.Na stole nám zůstává více otázek i podezřelých, než doposud.

19.11.2018 v 23:28 | Karma: 12,49 | Přečteno: 442x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti

3. května 2024  15:46

Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 153
  • Celková karma 14,81
  • Průměrná čtenost 2211x
Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/