Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dozimetr a moje zkušenost

   Četl jsem v novinách, že v kauze Dozimetr Policie zkoumá také to, že na některé právní služby Dopravní podnik najímal drahé externí právníky, přestože má vlastní právní oddělení. Dovolím si zde vzpomenout na tři podobné akce.

 První případ: Šel jsem nakoupit do Bauhausu na Pankráci. Po cestě zpět jsem na chodníku na malé zamrzlé louži uklouzl a zlomil si nohu v kotníku. Na radu právníka Mgr. Petra Nováka, kterou jsem si přečetl v novinách MF Dnes, jsem požádal příslušné oddělení na Magistrátu o náhradu škody na zdraví. Magistrát měl moji žádost postoupit přímo pojišťovně, u které byl pro takové situace pojištěn. Ale Magistrát, který má rozsáhlé právní oddělení, zvolil jinou cestu. V odpovědi na moji žádost odepsal:

„Vaše žádost o odškodnění za úraz je u nás registrována … Náš odbor evidence, správy a využití majetku žádost prošetřil a předal k dalšímu řízení pojišťovacímu makléři společnosti Buckley Associates a. s., který následně Vaši žádost předá České pojišťovně, s kterou má Hl. m. Praha uzavřenou smlouvu o pojištění.“

Když jsem si to přečetl, nestačil jsem žasnout. Tak stát platí úředníky Magistrátu a oni místo toho, aby poslali moji žádost přímo do pojišťovny, pošlou ji nějaké akciové společnosti, která si dá dobře zaplatit za to, že moji žádost vyndá z obálky Magistrátu a pošle dál - ve své obálce - pojišťovně. Už se nedivím, že náklady státu rostou, když si úřad takto zjedná poslíčka. Už dříve jsem zjistil, že je to běžná praxe, o které občan neví.

 

Případ druhý: Městský úřad pro Prahu 1 byl v jisté době trestuhodně nedbalý. Jako správce a později předseda Společenství vlastníků jednotek našeho domu jsem dbal na kontrolu toho, kdo co platí a zda platí spravedlivě. Tak jsem například zjistil, že jeden nájemník, pan Zdeněk Č., který měl v našem domě pronajatou restauraci Šatlava, platí zbytečně vysoký poplatek za služby. Zašel jsem na úřad oznámit, že mu mají poplatky snížit. Když jsem to řekl referentce, která měla nájmy na starosti, řekla mi, že na účet nájemného od tohoto nájemníka nedostávají žádné peníze. Dodala ale, že asi platí v pokladně úřadu v hotovosti. Bylo mi to velice divné, nezdálo se mi, že by nájemník restaurace platil nájemné v hotovosti. Zašel jsem do pokladny a tam jsem zjistil, že skutečně nic neplatí. Upozornil jsem na to vedení úřadu, protože jsem mezitím zjistil, že neplatí už několik let a dluh dosahuje částky tři miliony šest set tisíc korun. Vedení úřadu proto pověřilo své právní oddělení, aby tuto částku vymohlo soudně. Právní oddělení úřadu, ve kterém sedělo několik právníků, se rozhodlo nevymáhat tuto částku samo, ale pověřilo tím externího právníka a čekalo na výsledek, aniž by se o věc průběžně zajímalo. Když se dlouho nic nedělo, šel jsem znovu na úřad zeptat se, jak to vypadá. Přece jen to byl nájemník našeho domu, proto jsem považoval za nutné se o to starat. Zjistil jsem, že soudkyně několikrát toho právníka, kterého si právníci Městské části najali, pozvala k soudnímu jednání, ale protože se ani jednou nedostavil, případ zrušila. Pak jsem se dozvěděl, že právník nedocházel k soudu proto, že umřel. Parte zřejmě nikdo neposlal na úřad, a tak obec Praha 1 přišla o více než tři a půl milionu korun. Případ byl promlčen a kupodivu to nikoho na úřadě nebolelo. Navíc pan Zdeněk Č. dostal od bytového odboru krásný byt v novém domě pod Petřínem.

 

Do třetice: Na Městském úřadě Prahy 1 je Odbor technické a majetkové správy. Náš dům má čtyři spoluvlastníky včetně obce. Jednou ročně jsme se sešli na úřadě v kanceláři provozního technika pana Pavla H. A během půl hodiny jsme projednali zprávu o hospodaření a všichni šli domů. Na moje překvapení se na těchto shromážděních začal objevoval pán, který do ničeho nemluvil, ale pouze na notebooku psal záznam z našeho setkání. Teprve po čase jsem zjistil, že nejde o pouhého zapisovatele, ale že tento pán je vlastníkem externí firmy Mero, s. r. o., a je pověřen Městskou částí, aby ji zastupoval jako zástupce obce coby spoluvlastníka. Zase externí firma. To nemohl jako dosud dělat pan Pavel H. nebo jiný pracovník úřadu? To je jen další důkaz, jak se plýtvá penězi obyvatel obce na externí služby, které si obec může zařídit sama vlastními silami.

To byl můj příspěvek ke kauze Dozimetr. Už aby bylo po volbách a nastoupila nová zastupitelstva, která budou pracovat tak, aby je nemusela vyšetřovat Policie pro využívání externích firem. Na Praze 1 spoléhám na schopnosti pana magistra Bodečka.

(Tento článek byl zpracován s použitím úryvků z knihy „Rozevřená minulost“.)

 

Autor: Karol Wild | neděle 18.9.2022 18:44 | karma článku: 28,89 | přečteno: 785x
  • Další články autora

Karol Wild

Otevřený dopis panu primátorovi

Vážený pane primátore, přeji Vám k novému roku pevné zdraví a hlavně dobré nervy. Budete je ve Vaší funkci bohatě potřebovat - uvedu příklad.

30.12.2023 v 14:59 | Karma: 6,17 | Přečteno: 232x | Diskuse| Miniblogy

Karol Wild

Otevřený dopis pro paní Janků a pana Bangu

Na tomto místě jim chci oběma napsat, co soudím o blogu, který administrují. Protože si myslím, že taková vynikající možnost výměny názorů stojí za to.

23.12.2023 v 11:03 | Karma: 22,30 | Přečteno: 757x | Diskuse| Hyde park

Karol Wild

Zelenskyj a Putin podruhé

Před časem jsem zde na svém blogu, na samém počátku Putinovy vojenské akce napsal, že Putinovi jde jen o Donbas a Luhansko. Dostalo se mi výsměchu.

12.12.2023 v 23:43 | Karma: 32,30 | Přečteno: 750x | Politika

Karol Wild

SSSR a nacistické Německo rozpoutaly druhou světovou válku - podruhé a naposled

Před několika dny jsem napsal článek nesprávně nazvaný, protože na kritizovaném plakátu zněl nápis: SSSR a nacistické Německo rozpoutaly druhou světovou válku. Omlouvám se, ale...

1.12.2023 v 9:35 | Karma: 22,10 | Přečteno: 697x | Politika

Karol Wild

Nakoupíme 24 letadel F-35

Mnoho občanů se ptá, k čemu je to dobré. Tak jsem si dovolil několik poznámek, které se opírají o názory odborníků.

26.11.2023 v 18:52 | Karma: 33,47 | Přečteno: 874x | Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 946x
PhDr. Karol Wild je bývalý filmový a televizní režisér, kdysi také učitel na VŠE a na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Nyní v důchodu. 

Seznam rubrik