Antisystémový Babiš

Termínem antisystémová strana se dnes označuje především hnutí ANO. Pomiňme ostatní, které jsou takto označované a zůstaňme u ANO.

Běžný čtenář novin a divák televize neví, co to slovo znamená. Musíme proto sáhnout do literatury. Publicista Michal Kubát připomíná autora tohoto pojmu – Sartoriho.

Podle Kubáta antisystémová „strana podkopává konkrétní politický režim, v němž existuje a vůči němuž stojí v opozici. Používá k tomu konkrétní ideologii, která je v rámci tohoto konkrétního politického režimu cizí. Konkrétní politická strana usiluje nikoliv o změnu konkrétní vlády, ale konkrétního politického režimu. Vše je skutečně velmi konkrétní, související s praktickou politikou, a ne s teorií demokracie.“

Ale, píše dále autor, „neurčitost hranic mezi ‚(pro)systémovým’ a ‚antisystémovým’ politickým jednáním má svůj hlubší aspekt, který souvisí se samou podstatou moderní pluralitní demokracie“. Znamená to dále, „že je těžké určit, kdo se chová antisystémově, když nemáme (a nemůžeme mít) definitivní odpověď na otázku, co je to prosystémovost: „kdo má vládnout“ či „jaká vláda je legitimní“.

Naše zkušenosti jasně dokazují, že KSČ byla antisystémovou stranou, která zlikvidovala československý demokratický systém. Stejně tak je možné KSČM považovat za antisystémovou stranu, která usiluje o socializmus a je si vědoma, že ho nelze dosáhnout jinak, než diktaturou, tedy změnou systému.

A co ANO? Máme snad kdokoliv dojem, že je to strana anebo hnutí antisystémové? Chce zničit demokratický režim v tomto státě, jak to tvrdí lídři některých politických stran? Chce snad zavést diktaturu s diktátorem Babišem v čele? Byly tyto volby demokratické? Pokud ano, proč by měla být jeho vláda „nelegitimní“? Nebuďme směšní. Stojí snad Babiš v opozici vůči demokratickému režimu? Jak může přední politiky i novináře napadnout takový nesmysl? Bohužel to není a nebude jediný nesmysl. V nejbližších dnech se od nich dozvíme – bohužel - ještě horší výroky. Ale o tom až v příštích dnech.

Autor: Karol Wild | pondělí 23.10.2017 10:15 | karma článku: 15,89 | přečteno: 546x
  • Další články autora

Karol Wild

Otevřený dopis panu primátorovi

30.12.2023 v 14:59 | Karma: 6,17

Karol Wild

Zelenskyj a Putin podruhé

12.12.2023 v 23:43 | Karma: 32,30

Karol Wild

Nakoupíme 24 letadel F-35

26.11.2023 v 18:52 | Karma: 33,47