Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

NATO plánuje obsadit srbský sever Kosova

S naprostým zděšením sleduju,co se zase chystá.Zábor území a vyhnání Srbů za pomoci KFOR již proběhlo. Ale co se teď kuje,to už snad není ani možné. Rusové samozřejmě jen přihlížejí a jenom zůstává u řečí. Navrhované rozdělení Kosova podél etnických hranic bylo zamítnuto. Šlo prakticky o jediné schůdné a bezbolestné řešení,ale Albánci ho odmítají. Na cizím,ukradnutém území si diktují své podmínky.


Omlouvám se narychlo sepsaným blogem,prakticky mě to vyděsilo a nečekal jsem to.

Viz.:

Jednotky NATO jsou rozhodnuty podrobit si násilím kosovské Srby, kteří neuznávají odtržení od Srbska, a ovládnout baštu odporu – Kosovskou Mitrovici. Vyprovokují proto ozbrojené střety, jež budou záminkou k násilnému ovládnutí všech oblastí Kosova, v nichž ještě žijí Srbové. Tvrdí to kanadský válečný reportér a vydavatel vojenského časopisu Esprit de Corps to Scott Taylor, který v Kosovu opakovaně působil.



Podle Taylora k incidentům dojde během několika týdnů. Roznětkou násilí má být zatčení kosovskosrbských činitelů. Americké a francouzské jednotky NATO jsou už údajně připraveny zároveň uzavřít hranice mezi severním částí Kosova a Srbskem tak, aby byli Srbové v provincii odříznuti a nedostali žádnou pomoc.

„Vyprovokované střety umožní zásah a následné odříznutí Kosovské Mitrovice od vlastního Srbska, budou pozatýkáni srbští představitelé, Srbové odzbrojeni a město předáno do rukou albánské policie. Pak už bude padat jedna srbská enkláva za druhou,“ řekl Taylor srbskému listu Glas Javnosti.

Podle jeho slov půjde o reprízu březnových násilností v Kosovské Mitrovici, kde pracovníci srbské justice obsadili budovu srbského soudu, kterou v roce 1999 zabrala OSN. Když je z budovy po třech dnech, 17. března, vyhnaly jednotky KFOR a 53 spoutaných Srbů včetně žen se pokusili deportovat do Prištiny, vypukly masové nepokoje s desítkami zraněných na obou stranách a mrtvým příslušníkem KFOR. „Srbové budou znovu vzdorovat. Jejich reakci NATO potřebuje, aby obhájilo použití mnohem větší síly než 17. března,“ soudí Taylor.

V Kosovské Mitrovici šlo o průzkum bojem

Hlavou operace má být Američan Larry Wilson, zástupce šéfa mise OSN v Kosovu, který podle Taylora osnoval i srážky v Kosovské Mitrovici. „Je to stará vojenská taktika, jak zjistit sílu protivníka – vyprovokovat menší incident, který odhalí, kde má soupeř zbraně. Šlo o průzkum bojem. Teď už vědí, za jak dlouho Srbové dokážou zareagovat, kolik lidí jsou schopni dostat do ulic atd.,“ vysvětluje Taylor.

Upozornil přitom na postoj regionálního šéfa mise OSN v Kosovské Mitrovici Gerarda Galluciho, který na protest proti nepokojům v Kosovské Mitrovici podal rezignaci. Gallucimu se příčil výběr data pro zásah proti Srbům v soudní budově, protože připadal na 4. výročí pogromu v Kosovu, jemuž padlo za oběť 19 Srbů.

„Výběr data – výročí poslední epizody etnické čistky kosovských Srbů – a rozhodnutí zatknout a přepravit Srby do Prištiny budí dojem, jako by šlo o snahu vyvolat srbské vášně,“ prohlásil ve vysvětlení k demisi Galluci.

Plán NATO podle Taylora počítá s tím, že Bělehrad nebude mít odvahu zasáhnout. „Když uzavřou hranice a ponechají na nich vojska KFOR, neexistuje srbský politik, který by uspěl s kampaní války proti NATO. Srbové jsou určitým způsobem sebezničující živel, ale ne až tak dalece.“

Autor: Michal Werdan | sobota 12.4.2008 11:20 | karma článku: 22,37 | přečteno: 1332x
  • Další články autora

Michal Werdan

„Vítejte v Kosovu, vaše auto je už tady!“

NATO financovalo albánské povstání a vyvolalo válku, aby ovládlo Balkán, říká kanadský dokumentarista Boris Malagurski, autor filmu Kosovo: Can You Imagine. „Přimět Západ, aby přiznal, že v Kosovu udělal chybu, je ale cosi takřka nepředstavitel­ného.“

16.6.2009 v 20:01 | Karma: 28,26 | Přečteno: 2260x | Diskuse| Politika

Michal Werdan

Výročí jedné zrady

Deklarace o ukradení Kosova, nedělitelného území Srbska, je dalším hrubým pošlapáním historických skutečností, mezinárodních práv a úmluv, kolikáte již v řadě jiných, jehož důsledky se neprojeví jen na Balkáně, ale za velmi krátký čas i v našich domovech. V nasílené podobě.

22.5.2009 v 9:07 | Karma: 20,86 | Přečteno: 1620x | Diskuse| Politika

Michal Werdan

Nová kosovská krize nás může přijít ještě dráž než ta stará

Ve středu 24. března 1999 večer zaútočily vzdušné síly NATO na srbské cíle. Došlo tím k přepadení suverénního evropského státu ze strany západních mocností pod záminkou humanitárních důvodů. (A dnes je už prokázáno, že útok na Srbsko byl před veřejností ospravedlňován zmanipulovanými údaji; dopsáno v r. 2007. NATO zabilo 2000 civilních obětí, v nadpoloviční většině se útoky zaměřovaly na civilní cíle a způsobily škody ve výši 50 miliard dolarů.)

16.5.2009 v 12:28 | Karma: 29,87 | Přečteno: 2235x | Diskuse| Politika

Michal Werdan

Další hanebnost EU na Kosovu

Albánský terorista Florim Ejupi, kterého UNMIK odsoudil ke 40 letům vězení za to, že vyhodil do vzduchu autobus plný lidí, byl včera v opakovaném řízení - tentokrát v režii EULEX-u - propuštěn na svobodu!

19.3.2009 v 13:43 | Karma: 30,30 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Politika

Michal Werdan

V Kosovu Srbům odpojili elektřinu a albánská policie ...

rozehnala jejich demonstraci. Na 50 lidí skončilo v nemocnici. Asi 4000 Srbů z vesnic v okolí Gnjilane (Gornje Kusce, Straža, Stanišor, Gornji Makreš, Melinci a Draganac) žije už osm dní bez elektřiny ve svých uzavřených ghettech, kde hrozí humanitární katastrofa! Alarmující situaci ještě umocňuje fakt, že kvůli nedostatku elektřiny začíná být i nedostatek pitné vody, takže sílí obavy z epidemie žloutenky, která by zasáhla především 400 dětí předškolního věku žijících v těchto enklávách. Ve vesnici Gornje Kusce se z těchto důvodů v sobotu uskutečnilo protestní shromáždění místních, kteří už nevědí, jakým jiným způsobem by upozornili na svůj problém s nedostatkem elektřiny.

11.3.2009 v 18:27 | Karma: 28,11 | Přečteno: 1823x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3209x
Budu psát o věcech co mi vadí...

Lidé, kteří jsou opravdu velmi divní se mohou dostat do významných pozic a mohou mít i značný vliv na dějiny.


G. W. Bush