Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Umění propagandy - Základy životní moudrosti

Dr. Šimsa napsal přesně před devadesáti léty zajímavou příručku o životní moudrosti. Kdybyste opravili archaické české výrazy a příručku vydali znovu, byla by opět aktuální. O čem to svědčí? O tom, že by dr. Šimsa byl geniálním myslitelem? Anebo spíše o tom, že nečteme. A když čteme, tak nepřemýšlíme. A když přemýšlíme, tak neaplikujeme získané znalosti... Je to hrozné... všechno marno, jak říká klasik...

Dr. Šimsa

"Nejvíce energie zmrhá se spěchem. Dnešní život klade velké požadavky. Je třeba rychle pracovati, rychle se jezdí, rychle se telefonuje a někomu nezbývá čas ani na jídlo.

Vidíme chvat v obchodě, v továrně, v kanceláři, na ulici, v tramvaji. Horečný chvat vyčerpává energii zbytečně, výkon je malý a špatný. Jiný v témže čase, když pracuje klidně a s rozvahou, udělá daleko více a důkladně. Proto neukvapuj se, nespěchej, rozpočti si čas, dělej předem plán.

Hlad vyhání lišky z doupat a lenochy k práci. Kdybys žil v samém štěstí a nikdy nezakusil bolesti, ani bys nevěděl, jak je život sladký. V nemoci teprve poznáváme, co je to zdraví. Někdo se neumí ani usmát - to je chudák. Každá bolest má své dobré stránky. Když chceš, ty dobré stránky vždy najdeš. Buď pánem většího stylu, nezůstávej u maličkostí. Není třeba každou kapku deště otřepávat, každý kamínek z cesty odkopávat. - utoneš v malém, plýtváš silami a velké věci, to hlavní, ti unikne.

Pracujeme hlavně z přirozeného pudu sebezáchovy, abychom si zajistili jisté pohodlí. Touha po soukromém majetku, po kapitálu, je vzpruhou k práci. Komunisti jsou proti kapitalismu, ale tím ničí individuelní snaživost a podmínky blahobytu. Dluhy jsou vyssavači lidské energie. Je to můra, kámen stále tížící. Z dluhů je člověk nespokojen, má život bez radosti, ztrácí sebevědomí, cítí poníženost, bojí se lidí, musí lhát. Zásadou síly je nedělat dluhy.

A na zavěr - prorocká slova z knihy roku 1923: " Jsou násilnické vlády, silní jedinci, nepraví socialisté - tzv. bolševici. Všech těchto škodlivých jedinců se lidstvo zbaví, blud se ukáže, pravda zvítězí a lidstvo je zase o jednu zkušenost bohatší pro dobro potomků. Jenže to potrvá dlouho a příliš obětí zhyne hladem či násilím:"

Dr. Šimsa, Základy životní moudrosti, 1923 

Autor: Vladislav Weiss | pondělí 4.11.2013 10:10 | karma článku: 20,18 | přečteno: 740x
  • Další články autora

Vladislav Weiss

Umění propagandy - Ty a český dělník

Počátkem roku 1945 vychází v pražském nakladatelství Německé pracovní fronty malá ilustrovaná publikace s názvem „Ty a český dělník“, jež měla jednoduchou formou seznámit německého dělníka, který se ve svém podniku v Říši dennodenně setkával s českými spolupracovníky, s typickými vlastnostmi „Čechů“, se zvláštnostmi a přednostmi českého národa. Autor se samozřejmě snažil o co nejstručnější a nejvýstižnější popis a tak sepsal krátkou příručku, která měla Němcům, kteří přicházeli poprvé v životě do styku s příslušníky českého národa, vylíčit v podstatě s kým mají tu čest.

18.9.2013 v 22:30 | Karma: 13,06 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ostatní

Vladislav Weiss

Umění propagandy - Program NSDAP

Oficiální pětadvacetibodový program NSDAP pochází z roku 1920 a nese se v duchu nacionalismu, antisemitismu a antikapitalismu. Adolf Hitler se ho nikdy nedržel doslova, vyhlásil ho však za neměnný, aby zamezil vnitrostranické diskusi.Program tedy ve stejné podobě platil až do zániku strany roku 1945, třebaže zejména jeho antikapitalistická část nebyla nikdy plně realizována.

5.6.2013 v 21:17 | Karma: 3,08 | Přečteno: 55x | Diskuse| Ostatní

Vladislav Weiss

Umění propagandy - projev Dr. Goebbelse 11.9.1940, Berlin

Je polovina září 1940. Do Berlína příjíždí 34 českých novinářů a osobností z oblasti kultury, kteří jsou na poznávacím/propagandistickém zájezdu po Německu a Holandsku. Celá akce je dokonale popsána zde, včetně seznamu účastníků. Projev dr. Goebbelse je v plném znění níže. Je třeba si uvědomit, že se jedná o projev představitele hnutí, které si je ve druhé polovině roku 1940 naprosto jisto svým úspěchem. Poslední nepřítel v Evropě - Anglie, jen stěží odolává náletům, USA ještě nevstoupily do války a Sovětský svaz je věrným spojencem nacistického Německa... Dva týdny po projevu si dr. Goebbels poznamenal do svého deníku: (...) Moje řeč udělala v Praze zázraky. Nadšené články v novinách. Úplný obrat nálady. (...)

13.9.2012 v 21:21 | Karma: 18,04 | Přečteno: 1727x | Diskuse| Ostatní

Vladislav Weiss

Umění propagandy - projev Edvarda Beneše v Brně, 1945

Tři dny po konci války se prezident Beneš, který se vracel z Moskvy přes Košice, zastavil v Brně. Poprvé na půdě českých zemí zaznělo, že německý problém bude "vylikvidován". Hrozné slovo, a ještě horší bylo vše, co se za ním skrývalo. Na otázku, zda nepovažuje vysídlení za nespravedlivé, prezident Beneš řekl. Samozřejmě, že to je nespravedlivé. Ale válka a všechny tyhle hrůzy jsou snad spravedlivé? Není lepší vyřešit německou otázku jednou pro vždy, aby se už nikdy neopakovaly hrůzy poslední války?

26.2.2012 v 13:13 | Karma: 17,57 | Přečteno: 1741x | Diskuse| Ostatní

Vladislav Weiss

Umění propagandy - Dvě a více národností na jednom území 1918, 1945

Maďarská otázka hrála důležitou úlohu při vzniku Československa. Chování Maďarů a jejich státní správy a samosprávy vůči jiným národnostem bylo arogantní, nechutné a diskriminující, obzvláště v období duálního systému Rakouska-Uherska v letech 1867-1918. Slovensko bylo maďarskými šovinisty považováno za prostor, kde by jejich maďarizační praktiky mohly přinést úspěch na vytýčené cestě k jednonárodnímu (maďarskému) Uhersku. Proto také tehdy vzniklo zesměšňující rčení - „Tóth nem ember, kasa nem etel“ (Slovák není člověk, kaše není jídlo). Na dokreslení tehdejší situace je třeba dodat, že počátkem 20. století neměl dvoumilionový slovenský národ jedinou střední školu, jedinou odbornou školu ani jediný učitelský ústav. Bezohledná a cílená maďarizace tak přinášela svoje ovoce.

10.1.2012 v 12:12 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2674x
Oblíbené motto: Dělej věci tak, jak nejlépe umíš, ale ani o trochu lépe!


geovisite