Ve stylu Los Angeles

Hollywood, filmová studia, hvězdy, jejich manýry, honosný a skandální životní styl. Pláže, kde se opalují nejdokonalejší těla světa, adresy ze seriálů mé puberty. Kvůli tomu do Los Angeles míří tisíce popularity-chtivých snílků a zvědavých turistů. Aby na vlastní kůži okusili něco ze slávy hvězd, aby se i na jejich hlavy sesypala trocha hvězdného prachu.

Hned první den vyrážím za atmosférou Hollywoodu na nejznámější chodník světa Walk of fame (chodník slávy), kde mají své hvězdy zalité do betonu všechny legendy filmového plátna. Po jeho povrchu se denně promenují především turisté a excentričtí obyvatelé okolní čtvrti, ale jednou ročně se na něm rozvine i rudý koberec a nejznámější hvězdy světa zde pózují na cestě na každoroční ceremonii předávání Oskarů.

„Pojď sem, máme super rokový výlet kolem Hollywoodu! A dneska poslední, s 50ti % slevou!“ láká mě jeden z turistických naháněčů. 50ti % sleva? Kdo by odolal? Nasedám do otevřené dodávky a za chvíli už projíždím nejznámějšími adresami na světě. Sunset Strip, středisko nočního života. Napravo klub Whisky a Go Go, první diskotéka v USA, rodiště go-go tance a místo, kde se proslavili The Doors v jednom. Kterápak z místních slečen byla asi inspirací pro písničku LA Woman? Potom Mulholand drive, jenž v sobě nemá nic z tajemna slavného filmu od Davida Lynche, a vyhlídka na celé Los Angeles pod námi. Obrovská vesnice, jen několik bloků v centru má domy vyšší než 3 patra.  Hned potom uháníme do Beverly Hills. Ceny nemovitostí kolem rostou s každým metrem blížícím se nejslavnějšímu směrovacímu číslu na světě 90210. 15, 20, 25 milionů dolarů. A přitom domy nic moc. Jeden styl naplácaný na druhém, malé pozemky. Masarykova čtvrť v Brně má větší šmrnc. Jenže tady v domě nalevo zemřel Michael Jackson (který si jej pronajímal potom, co musel opustit kvůli dluhům Neverland), tady bydleli Osbournovi, támhle inspektor Colombo a v té obrovitánské vile na kopečku pořádá své světoznámé párty s blonďatými zajíčky Dough Heffner, zakladatel Playboye. Hned pod vršky Beverly Hills je (jak jinak než nejznámější a nejdražší) nákupní ulice Rodeo Drive. Jako v řadě za sebou jsou zde showroomy všech nejvyhlášenějších značek a před nimi přehlídka Lamborghini a Ferrari, jejich klientů. Hotel Chateau Marmont, alias Hotel California, živý plot, který srazila Linsey Lohan… přes trendy ulici Melrose place míříme zpět do Západního Hollywoodu.  „Tady pracoval Brat Pitt, ještě než byl známý. Dělal živého kuřecího maskota fastfoodové restauraci.“ Ukazuje náš typicky-americky nadšený průvodce a řidič na malé občerstvení. Dokonalý americký sen. Dnes nikdo, zítra největší hvězdou na světě. To dokáže jen Hollywood.

„Sedíme ve vlaku, projíždíme exotickou džunglí, kolem nás se pasou mírumilovní dinosauři. Najednou ale znervózní, z dálky je slyšet dusot a za chvíli již na náš vláček útočí rozzuřený praještěr. Jeho tlama je asi 10cm od mého nosu, polovina osadníků vlaku křičí hrůzou. Z ničeho nic se ale z džungle vyřítí gigantická gorila a pouští se do boje s praještěrem.  Dráha našeho vlaku se propadá, padáme dolů stále rychleji, stříká na nás voda z vedlejšího vodopádu, padáme, padáme, a v tom nás zachrání. King Kong opět zvítězil.“ Ano, to se mi opravdu stalo v LA. Konkrétně na nejnovější atrakci zábavního parku Universal studios King Kong s 360 stupňovým 3D efektem. Ve skutečnosti by to nemohlo být reálnější. Kromě něj zde mají i velmi sugestivní show Terminátor 3D a mrazivou rychlodráhu v tmavé hale Mumie. Největší atrakcí Universal studios je ale prohlídka filmových ateliérů, které jsou nejrozsáhlejší v Hollywoodu. Mají zde postavenou typicky mexickou uličku, typicky New Yorkskou uličku i slavnou ulici Zoufalých manželek Wisteria lane. Umí poručit větru i dešti a vybuchovat auta pomocí gigantických robotů. I sibiřská zima, natočená v Universal vypadá věrohodně a herci dále spokojeně chodí na oběd do své oblíbené restaurace v Santa Monice.

Příjemně pohodová atmosféra v LA panuje na pobřeží Pacifiku. Na zdejší pláže dohlíží sexy pobřežní hlídka a obyvatelé si mohou v klidu užívat joggingu, jízdy na kolech nebo bruslích. Ve Venice se rýsují dokonalé svaly na Muscle beach a zastánci skateboardingu trénují výskoky na místní dráze. Kromě toho se zde snad scházejí všichni podivíni a hippie z města. Pes žebrá o „zasranej  dolar“ na žrádlo, umělci stříkají na zdi grafity a všichni společně využívají nové legalizace marihuany pro lékařské účely. A jelikož joint je známý všelék, získat lékařský předpis na jeho zakoupení je dnes v Kalifornii hračkou.

Los Angeles je město zábavy, město snů a město boháčů. Kde jsou peníze, tam jsou většinou i milovníci a mecenáši umění. Jedním z největších je americký naftař Getty, který zde dal postavit architektonicky dokonalé muzeum umění Getty center. Elegantní moderní budova sedí na jednom z pahorků nad městem a poskytuje krásný výhled od Pacifiku až k mrakodrapům centra. Skvostů moderní architektury je v LA mnoho, já jsem navštívila Hollyhock house od nejslavnějšího amerického architekta Franka Llojda Wrighta a hudební  Walt Disney concert hall ve středu města. Prý když navštívíte krásný dům, dělá vás to lepším člověkem.

„V Los Angeles žijí tři typy lidí: ti, co jsou „někdo“, ti co jsou „nikdo“ a ti, co by chtěli být „někým“ mi již první den pragmaticky vysvětlil průvodce Hollywoodem. Zamrazilo mě. Takto jasně a zřetelně mi to ještě nikdy nikdo neřekl. Není pochyb, do které skupiny by zařadil mě. Nevím, zda bych chtěla žít ve městě, kde člověk dřív nebo později musí propadnout stihomamu slávy, ale na pár dní je toto místo dokonalou zábavní mašinérií. Doporučuji.

Novinky a fotky z mých cest najdete na:

http://www.facebook.com/pages/Kolem-světa-s-blechou-v-baťohu/203083496374699?ref=hl

Blog je přesunut na stránky:

http://blechavbatohu.cz/

Autor: Adriena Vyzulová | sobota 28.4.2012 8:00 | karma článku: 23,82 | přečteno: 2917x
  • Další články autora

Adriena Vyzulová

Průvodkyní po zemětřesení

29.5.2015 v 13:48 | Karma: 11,47

Adriena Vyzulová

V rytmu caipirinhi: Brazílie

24.9.2012 v 8:00 | Karma: 22,34

Adriena Vyzulová

Oslavy Inků: Peru

27.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,06

Adriena Vyzulová

Milostná aféra s Ekvádorem

13.8.2012 v 8:00 | Karma: 17,03