Jak vyřešit přepracovanost sester a všechny ostatní problémy zdravotnictví

Jako onkolog u sebe v nemocnici vidím, že zdravotní sestry místo péče o pacienta tráví půlku svého času povinným papírováním. To může vyřešit elektronizace zdravotnictví. 

Jako onkolog u sebe v nemocnici vidím, že zdravotní sestry místo péče o pacienta tráví půlku svého času povinným papírováním. Pořád si stěžujeme na nedostatek sester. Půlku jejich práce ale vyhazujeme oknem, protože je zatěžujeme povinnou administrativou.

 

Věděli jste třeba, že se pro každého pacienta vypisují dvě dokumentace – lékařská a sesterská? Že sestry tráví víc času vedením evidence pádů v nemocnici, než snahou pádům zabránit? Že se musí vést evidence stížností, i když žádné stížnosti nejsou?

 

Přitom by stačilo vést tyto záznamy elektronicky a mít všechny údaje na jednom místě. To by pomohlo nejen sestrám, ale i pacientům. Ti by například nemuseli stejná vyšetření absolvovat u různých lékařů víckrát. Mimochodem, taky se vám někdy stalo, že se vás nový lékař ptal, jaké léky berete, a vy jste si nemohli vzpomenout na název? I tomu by elektronické vedení dokumentace zabránilo – každý lékař by měl přístup k vaší zdravotní historii, pokud mu to umožníte.

 

V zahraničí se elektronizace zdravotnictví velmi osvědčuje. Například v americkém státě Missouri se díky ní podařilo snížit počet opakovaných hospitalizací o pětinu. V New Yorku zase automatizovaný systém upozorní pacientova praktika kdykoli je pacient přijat na pohotovost. Jinde se zase díky elektronizaci zdravotnictví snížila doba čekání na lékaře o 60%. My v ČR jsme jednou ze tří posledních evropských zemí, které ještě nezavedly elektronizované zdravotnictví.

 

Co nám tedy v tom brání? Plán elektronizace zdravotnictví byl vládou schválen minulý rok v listopadu a je nutné s ním urychleně začít. Je nutné přijmout legislativní změny, o které jsme ministerstvo zdravotnictví žádali už několikrát, ale bez odezvy. Proto jsem se rozhodl předložit zákon o elektronizaci zdravotnictví jako poslanecký návrh.

 

Zákon je rozdělen do tří částí. V první se zřizuje Národní centrum elektronického zdravotnictví, které má úkoly a pravomoci v souladu s Národní strategií elektronického zdravotnictví a zejména určuje datové standardy zdravotnické informatiky. Druhá část pak obsahuje změny v úpravě elektronické zdravotnické dokumentace a v některých oblastech zmocňuje ministerstvo k vydání vyhlášky blíže specifikující jednotlivé postupy a bezpečnostní opatření. Třetí jsou přechodná ustanovení.

 

Jen včasným přijetím zákona můžeme po letech diskusí odstartovat elektronizaci zdravotnictví. Pokud budeme otálet, hrozí prodlužování současného nevyhovujícího stavu. A když ministerstvo nekoná, musíme to vzít do vlastních rukou!

Autor: Rostislav Vyzula | pátek 17.3.2017 18:24 | karma článku: 19,79 | přečteno: 723x