Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ne, ne, ne, ne…

„Máš bobek?“ptám se maličké s úsměvem, aby si nemyslela, že je to snad něco špatného (i když kdyby už byla schopná použít toaletu se vším příslušenstvím, nezlobil bych se).„NE!“dostane se mi razantní odpovědi doprovázené kroucením hlavy z ramínka na ramínko. Stojí ode mě dva metry a já tak nějak vím, že to není pravda.„Půjdeme se přebalit?“zkusím ještě jednu otázku.„NE!“opakuje a hlavičku si může ukroutit. Přebalování nemá ráda. A já se v tom taky zrovna nevyžívám, ale když už není úniku. Nebo vlastně když už je po úniku… Ale jak se říká u nás na sídlišti u blázince, „Shit happens“. 

Není to tak dlouho, kdy tam, kam jsme jí položili, tam zůstala, a kdy jediný způsob, jak vyjadřovala svou špatnou nebo dobrou náladu, bylo ticho nebo křik. Pak se začínala usmívat, když jsem si před ní všelijak deformoval obličej. Začala říkat „táta“, ale vůbec nevěděla, co to znamená. Prostě se jí to dobře říkalo… Dnes na mě dělá ksichty ona a směje se tomu, když je opakuji. Směje se nahlas a krásně upřímně, i když se zrovna směje jen proto, že se zasmál někdo vedle u stolu. Vždy vypadá, jako když ten vtip, který ani neslyšela, moc dobře pochopila. Když říká „táta“, myslí tím mě a nikoho jinýho, což je skvělej pocit. Když říká „máma“, samozřejmě taky ví, o kom mluví. Akorát se jí to trochu tluče s „ňam ňam“, což říká prakticky pořád, když je vzhůru, a zní to podobně.

„Děda“ a „bába“ sice říká krásně, a když babička nebo dědeček dorazí, tak ví, koho jak pojmenovat. Ale neomezuje se u těchto výrazů jen na rodinné příslušníky, nýbrž tak pojmenovává prakticky kohokoliv, kdo jde kolem a vypadá starší 40 let. Z toho občas vznikají choulostivé situace, kdy na důchodkyně na ulici volá „bába, bába“, a těm nebohým dámám trochu tuhne původně upřímný úsměv… „Děda“ je také Krakonoš, myslivec z Maxipsa Fíka a všechny postavičky v knížkách pyšnící se plnovousem. Tetu se teprve učí, ale má slušně našlápnuto. No a pak tu je speciální kategorie, a to jsou „děti“. Tenhle výraz používá velmi často, především pak ráno, kdy ví, že pojede do jesliček. Jako jediný jej říká zvláštním hlasem, který ze všeho nejvíce připomíná soudruha Rákosníka z filmu Vesničko má středisková a jeho „rohlík“. U významu toho slova má ale ještě trochu mezery, protože jej používá i jako označení pro skupinku více lidí, na věk nehledě. Je tedy mnohem praktičtější potkat venku na procházce důchodkyně ve skupince, nežli jednotlivě.

I díky všem těm slovíčkům, která se učí používat, je na ní ohromně vidět osobnost, kterou se stává. Umí si říct o jídlo, předvádí zvířátka, směje se jak blázínek a taky se vzteká tak trochu jako spratek. A když jí to chytne, na všechno říká „NE“, občas si i dupne. Chvílemi nás tím vytáčí, jindy to načasuje tak, že se válíme smíchy. Když si nedávno Lucka otevřela jogurt, který si v klidu nesnědla už pár týdnů, přiběhla maličká a začala opět křičet své „ňam ňam“. Lucka se na ní podívala s mírným zoufalstvím, a jelikož jsme ji zrovna přivezli z jeslí, zeptala se: „Copak tobě nedali v jesličkách najíst?“ A odpověď přišla okamžitě: „NE!“ Nebyl jsem si jistej, jestli tam snad nemám volat, že takhle by to nešlo.

No a posledním oblíbeným slovíčkem je „balooon“. Krom míče tak ale maličká říká všemu, co jen vzdáleně připomíná jeho tvar. Pomeranč, kulatý lustr a desítky dalších věcí. O víkendu jsme s ní absolvovali plavbu na lodi z Děčína do Drážďan, a když jsem s ní v náručí procházel po palubě, míjeli jsme paní, která na té lodi mohla klidně každou chvíli porodit. Maličká se napřímila, ukázala ručičkou a velmi nahlas a s nadšením to řekla… Sklopil jsem hlavu a přidal do kroku, sotva zadržujíce smích.      

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Vurbs | pátek 12.7.2013 15:01 | karma článku: 15,67 | přečteno: 906x
  • Další články autora

Petr Vurbs

Ach, maličká moje...

Sedět u její postýlky, dívat se, jak usíná a u toho rozvíjet fantaskní myšlenky o tom, jaká asi bude v deseti, v patnácti, co bude studovat, jaký bude dělat sport nebo co jí vlastně bude zajímat.

11.10.2015 v 11:10 | Karma: 18,99 | Přečteno: 739x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Malá dáma

„Máš kalhotky?“ „Nemám, už jsem ti přece říkal, že tátové nenosí kalhotky. Mám trenýrky.“ „Aha,“říká se znatelným zklamáním v hlase maličká a už jak to vyslovuje, přestává mi věnovat svou pozornost a pokračuje v upravování čepičky jejího miminka. Někdo, kdo nosí místo kalhotek trenýrky, jí přece nestojí za tolik zájmu.

14.12.2014 v 11:08 | Karma: 19,50 | Přečteno: 891x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Na co máme hlavu? A na co maminku?

Ještě navečer v šest jsem si říkal, že už jsem dlouho nepsal, a nějaké to zamyšlení o tom, jak velké štěstí mě s maličkou potkalo a jak úžasně roztomilá a šikovná je, bych ze sebe mohl večer vyžvejknout. O dvě hodiny později bych ji chvílemi (čti pravidelně v intervalu tří minut) nejraději hodil přes zeď nedalekého bohnického ústavu a doufal, že si jí tam ráno budu moct bez otázek personálu vyzvednout.

17.10.2014 v 10:20 | Karma: 17,34 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Dát dětství

Není to vždycky taková legrace a nepřetržitý příval pozitivních emocí, jak se nám někdy snaží namluvit „profesionální rodiče“ v magazínech, kde na jedné straně roztomiloučce poradí, jak naučit dítko dělat bobíček na nočníček, a na druhé prodají značkovou mast na opruzenou prdel (pardon, prdelku). Asi nikdo nemáme to „štěstí“, že bychom neustále prožívali naše rodičovství jen pozitivně, nikdy nás nepřepadly chmury (nerad bych plýtval slovem deprese, jak je oblíbeným zvykem) a neměli jsme všeho včetně toho malého prcka (v té chvíli tedy spíš rozmazleného parchanta) plné zuby. Přesto, anebo možná právě proto jsem si v poslední době několikrát bolestně uvědomil, jak strašné je být vylívat si svou zlost, nervy a únavu na tom nejcennějším, co máme. Na našich dětech.

28.9.2014 v 23:03 | Karma: 14,35 | Přečteno: 554x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Humoresky z maličkého světa

Maličké už je dva a půl roku, mluví až moc a navíc u toho už dokáže docela přemýšlet. Respektive vymýšlet kraviny. Občas je to vyčerpávající, občas máme chuť jí poslat někam na venkov, kdyby si jí někdo chtěl na pár týdnů vzít. Ale také to přináší spoustu krásných chvil a úsměvných zážitků. A tady je takový malý výběr.

28.8.2014 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinu překvapila míra neúspěchu raket z KLDR, selže až polovina z nich

16. května 2024  21:15

Severokorejské rakety krátkého doletu KN-23, které Rusko používá ve válce na Ukrajině, vykazují...

Rusko nemá na průlom u Charkova dost lidí, Ukrajinci se udrží, řekl velitel NATO

16. května 2024  20:19,  aktualizováno  20:46

Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti...

Politik má chodit mezi lidi. Fiala po útoku na Fica nezmění své návyky

16. května 2024  20:34

Po středečním útoku na slovenského premiéra Roberta Fica se Petr Fiala nechal slyšet, že nebude...

Po útocích přišel atentát a výhrůžky smrtí. Evropu děsí násilí před volbami

16. května 2024  20:27

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica vyděsil evropské politiky. Bojí se, že nadcházející...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Je mi 28 let. Vždycky jsem chtěl psát, ale až s narozením dcery jsem našel to správné téma. Na konci dubna 2014 mi vyšla první kniha A život je tu!.

Seznam rubrik