Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krásný dětský svět

Čas od času se neubráním myšlenkám na to, zda se maličké věnujeme dostatečně. Zda jí skutečně dáváme tolik ze svého času, své energie i péče, abychom si jednou třeba něco nemuseli vyčítat. Tedy spíš zda já tohle všechno dělám v dostatečné míře… Ale takhle asi občas uvažuje každý rodič, zvláště ve dnech, kdy svého prcka vidí opravdu jen na pár hodin nebo dokonce minut denně. Jsou to ty myšlenky typu „moc pracuju, možná bych měl být raději s rodinou, aby mi neujel vlak“. Jenže je to samozřejmě začarovaný kruh. Tedy pokud nemáte dítě ve chvíli, kdy jste se zrovna zaopatřili do konce života, nebo jste už alespoň slušně finančně zajištění, abyste si takové rozmýšlení mohli reálně dovolit. Ovšem u nás, zástupců nejspíš drtivé části populace, která touží po hypotéce, nebo jí už má, a s každou další výplatou splácí kontokorent, jsou tohle jen bláhové myšlenky, které nám stejně neumožní ráno zvednout telefon a říct: „Hele teď se mnou na dva týdny nepočítejte, beru si volno a budu ho trávit s rodinou.“ A když mě to chytne, možná to trochu protáhnu… 

Jenže dokud se večer vracíte domů a pravidelně se z obýváku při pootevření dveří ozývá „tááátoooo“, dokud vás prcek vítá pusou se schválně přehrávaným mlasknutím, u večeře vám fouká (a samozřejmě tak trochu prská)do talíře a se zdviženým ukazováčkem a přehrávanou dramatičností ve tváři vás upozorňuje, že „pááálííí!“, jsou to všechno jen občasné myšlenky unavených chvil. Dokud na vás u té večeře prcek neustále otevírá pusinku a s rozkazovacím tónem v hlase vám říká „ešče“, aby po vašem upozornění na určitou kouzelnou formulku horko těžko procedil skrz ústa „prsííím“, dokud vám po té „v klidu snězené“ večeři rovnou skočí na břicho a půl hodiny se baví tím, že vás využívá jako simulátor jízdy na koni (dostihovém dle razance výskoků jezdce a úderů ručičkou do koňské hlavy), tak nějak víte, že to snad neděláte všechno úplně špatně. Dokud se na vás prcek po většinu času směje, neustále vás tahá za ruku a chce dělat kraviny a řehtá se jim na celé kolo, roste mu to směšné dětské bříško a venku mu přestáváte stačit (tedy když zrovna jede na odstrkovací motorce), jsou snad vaše myšlenky o jeho zanedbávání liché a aspoň tohle nejspíš děláte dobře, i když se třeba v práci nedaří.

Máloco se pak vyrovná tomu, když jdete svého potomka večer uspat, lehnete si s ním do postele, on se k vám natočí čelem, obličej má přímo proti vašemu a dýchá vám do tváře. A vy cítíte, jak je jeho dech hlubší a hlubší s tím, jak se pomaličku noří do snů, a za chvíli jen spokojeně oddechuje. To pak ještě dlouho nehnutě ležíte a uvědomujete si, že i přes kruhy pod očima jste šťastní.                    

A postupem času zjistíte, že vám ten malý človíček umí veškeré odříkání a únavu neuvěřitelným způsobem vrátit. Dnes vidím, jak je pro mě maličká důležitá v tom, že nabízí úplně jiný svět, než je tam venku. Protože ona vám dlabe na nějaké faktury, nájem, splátky, schůzky a termíny. Její svět je tady a teď a je celkem jedno, kde to je. Je to ona, vy, mamí a liška, pes, pučmeloud, krtek nebo cokoliv, s čím se dá hrát, házet, tančit nebo skákat. Zvonící telefon je k ničemu, pokud nevolá babí nebo děda, notebook si strčte někam, pokud na něm nehrají písničky z pohádek a vy s ní netančíte po pokoji, až se směje na celé kolo. Všechno ostatní je k ničemu. Tedy pro ni. Zatím neví, že to existuje, a vy jí o tom ani nechcete říkat. A doufáte, že co nejdéle nebudete. Je vaším životním úkolem si to zatím nechat pro sebe, zvládat to, padat na hubu. Je vaším životním úkolem dopřát jí ten její krásný dětský svět. A ona vás do něj za odměnu pustí, když si uděláte čas. A nikde vám už pak nebude tak dobře.      

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Vurbs | středa 13.11.2013 6:35 | karma článku: 14,80 | přečteno: 489x
  • Další články autora

Petr Vurbs

Ach, maličká moje...

Sedět u její postýlky, dívat se, jak usíná a u toho rozvíjet fantaskní myšlenky o tom, jaká asi bude v deseti, v patnácti, co bude studovat, jaký bude dělat sport nebo co jí vlastně bude zajímat.

11.10.2015 v 11:10 | Karma: 18,99 | Přečteno: 739x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Malá dáma

„Máš kalhotky?“ „Nemám, už jsem ti přece říkal, že tátové nenosí kalhotky. Mám trenýrky.“ „Aha,“říká se znatelným zklamáním v hlase maličká a už jak to vyslovuje, přestává mi věnovat svou pozornost a pokračuje v upravování čepičky jejího miminka. Někdo, kdo nosí místo kalhotek trenýrky, jí přece nestojí za tolik zájmu.

14.12.2014 v 11:08 | Karma: 19,50 | Přečteno: 891x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Na co máme hlavu? A na co maminku?

Ještě navečer v šest jsem si říkal, že už jsem dlouho nepsal, a nějaké to zamyšlení o tom, jak velké štěstí mě s maličkou potkalo a jak úžasně roztomilá a šikovná je, bych ze sebe mohl večer vyžvejknout. O dvě hodiny později bych ji chvílemi (čti pravidelně v intervalu tří minut) nejraději hodil přes zeď nedalekého bohnického ústavu a doufal, že si jí tam ráno budu moct bez otázek personálu vyzvednout.

17.10.2014 v 10:20 | Karma: 17,34 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Dát dětství

Není to vždycky taková legrace a nepřetržitý příval pozitivních emocí, jak se nám někdy snaží namluvit „profesionální rodiče“ v magazínech, kde na jedné straně roztomiloučce poradí, jak naučit dítko dělat bobíček na nočníček, a na druhé prodají značkovou mast na opruzenou prdel (pardon, prdelku). Asi nikdo nemáme to „štěstí“, že bychom neustále prožívali naše rodičovství jen pozitivně, nikdy nás nepřepadly chmury (nerad bych plýtval slovem deprese, jak je oblíbeným zvykem) a neměli jsme všeho včetně toho malého prcka (v té chvíli tedy spíš rozmazleného parchanta) plné zuby. Přesto, anebo možná právě proto jsem si v poslední době několikrát bolestně uvědomil, jak strašné je být vylívat si svou zlost, nervy a únavu na tom nejcennějším, co máme. Na našich dětech.

28.9.2014 v 23:03 | Karma: 14,35 | Přečteno: 554x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Humoresky z maličkého světa

Maličké už je dva a půl roku, mluví až moc a navíc u toho už dokáže docela přemýšlet. Respektive vymýšlet kraviny. Občas je to vyčerpávající, občas máme chuť jí poslat někam na venkov, kdyby si jí někdo chtěl na pár týdnů vzít. Ale také to přináší spoustu krásných chvil a úsměvných zážitků. A tady je takový malý výběr.

28.8.2014 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Je mi 28 let. Vždycky jsem chtěl psát, ale až s narozením dcery jsem našel to správné téma. Na konci dubna 2014 mi vyšla první kniha A život je tu!.

Seznam rubrik