Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdopak to mluví

Jakmile od Lucky zaznělo slovo „kašička“, ten pravidelný večerní signál pro jídlo, maličká si narovnala křesílko, přinesla k němu nočník, aby si na něj Lucka mohla sednout (ne na ten klasický, ale se sedátkem pro tyto účely), a sama se velkopansky rozvalila na své místo.„Pi-tííí,“vyjádřila maličká své preference ve způsobu, jakým by se měla kašička konzumovat, tedy pitím rovnou z kalíšku namísto příliš civilizovaného používání lžičky. A tak Lucka, sedíce na sedátku nočníku, jen přidržovala maličké pod pusou ubrousek, aby si kašičkou příliš nebatikovala pyžamo jako vždy. Při téhle nepříliš zábavné činnosti Lucka maličké povídá:„Kdo to tady má takový velký bříško? Co? Ty?“a pohladila ji po nacpaném bachorku. Maličká pokyvovala souhlasně hlavou, protože to v jejím věku ještě naštěstí nepovažuje za kritiku. Přesto se rozhodla jí Lucka podpořit:„Ale máma má taky velký bříško!“(což samozřejmě musím rezolutně odmítnout). Naty ovšem neváhala a pohotově doplnila:„A táááta!“Zatáhl jsem břicho a pochopil, že tady končí veškerá legrace a ta holka už ví, o co kolem ní jde. V příští vteřině jsem břicho pod tíhou smíchu zase povolil. 

Maličká začala v posledních dnech dávat jasně najevo, že už není jen nechápajícím a prakticky za všech okolností roztomilým stvořením, které se směje, když se smějou ostatní, a na negativně uvozené otázky typu „nechceš?“ nebo „nepůjdeme?“ vždy odpovídá svým razantním „ne“, i když se jí člověk ptá, jestli „nechce sníst půl kila čokolády“. A naopak to platí stejně pro souhlasné „jo“…  Maličká navíc doslova ze dne na den začala zkoušet opakovat skoro vše, co od nás slyší. Někdy méně, někdy více úspěšně. A tak když večer odkládá před odchodem do koupelny plyšáky na stůl, ukáže na ně prstem a říká jim „pockej“. Když nás tahá v pět ráno z postele, téměř na nás křičí „dolůůů!“, a když chce, abych s ní někam šel, chytne mě za ruku a řekne „poď“.

Když se před pár dny ráno přehrabovala v chodbě zasviněnými botami, snažil jsem se jí ukázat, že to není nic dobrého, ukazoval jsem jí boty a říkal, že jsou „fuj, fuj, fuj“. A aby se trochu zasmála, ještě jsem jí řekl, že smrdí, což jsem demonstroval přičuchnutím a opakováním zmíněné formulky. Smála se na celé kolo… Druhý den ráno, když jsem si za přivřenými dveřmi koupelny čistil zuby, otevřely se najednou pozvolna dveře a za nimi stála maličká, v ruce mou botu na běhání, přičuchla si a říká: „táááto, fu fu fu!“ Chvíli pak chodila ode zdi ke zdi, ale nakonec to rozchodila.   

Samostatnou kapitolou je pak všemožná zvířecí havěť. Svá plyšová zvířátka už maličká umí pojmenovat skoro všechna, takže když je večer shání, aby šla s ní do postýlky spát, umí nám říct o pomoc při hledání konkrétního zatoulance. Jen zatím neumí rozeznat lišku a myš, respektive plyšové lišce prostě stále říká „myš“. A některá zvířata z té plyšové havěti pojmenovává anglickými názvy tak, jak to slyší v jeslích. Třeba králík je prostě bunny. To si pak babička po víkendu s ní stěžuje, že jí nerozumí, a tak nějak nezakrývá své nepochopení toho, proč by měla nejdřív umět něco anglicky, když to neumí říct ani česky.

Trávit s maličkou čas je tak stále zábavnější a pestřejší, i když to samozřejmě není žádná tak vysoce kreativní zábava, co by vás dokázala plně bavit i deset hodin v kuse. Pořád ještě je jejím nejoblíbenějším slovíčkem „eště“, takže kdykoliv ji byť sebemenší kravina zaujme, můžeme to opakovat klidně padesátkrát a když se vzepřeme, dává svou nevoli s tím najevo tak, jako to asi děti v jejím věku umějí nejlépe. Ale pokud má dobrou náladu a nebolí ji zoubky, začíná to být docela slušná sranda. Ovšem spolu s tímto vývojem a stále lepší schopností opakovat velmi zdařile to, co říkáme, vyvstal nám jeden velký problém. A tím jsou sprostá slova. Přiznám se, že jsme to zatím během toho roka a půl s maličkou moc neřešili a spoléhali se na to, že je v tomhle zatím tak trochu mimo náš svět. Ovšem teď je o to těžší si odvyknout. Samozřejmě u nás běžně nelítají slova z hantýrky fotbalových hooligans, ani o něco málo mírnějšího pana prezidenta. Ale, proč to nepřiznat, některá jadrnější slova k našemu běžnému slovníku prostě patří, a není jednoduché je z něj vynechat. Lucka třeba s tím má velké problémy při řízení auta, oba navíc pracujeme s lidmi, což je samo o sobě myslím důvod, proč si nelze vždy vystačit s obyčejným „safra“. Ale pracujeme na tom. Osobně mne totiž děsí asi nejvíce představa, že by snad maličká něco peprnějšího od nás pochytila a použila to v nevhodnou chvíli, například v jeslích. Úžasný strejda Honza, který se o tamní děti stará, jako kdyby byly jeho vlastní, a společné hry hraje snad ještě s větším zaujetím než ony, by myslím psychicky škaredě odnesl, kdyby jej snad maličká někdy oslovila „vole“, nebo nazvala obsah nočníku jinak než „bobek“. Obávám se, že na to není „strejda“ připravenej, takže nezbývá, než si začít dávat pozor na pusu.                          

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Vurbs | úterý 5.11.2013 22:12 | karma článku: 13,18 | přečteno: 510x
  • Další články autora

Petr Vurbs

Ach, maličká moje...

Sedět u její postýlky, dívat se, jak usíná a u toho rozvíjet fantaskní myšlenky o tom, jaká asi bude v deseti, v patnácti, co bude studovat, jaký bude dělat sport nebo co jí vlastně bude zajímat.

11.10.2015 v 11:10 | Karma: 18,99 | Přečteno: 739x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Malá dáma

„Máš kalhotky?“ „Nemám, už jsem ti přece říkal, že tátové nenosí kalhotky. Mám trenýrky.“ „Aha,“říká se znatelným zklamáním v hlase maličká a už jak to vyslovuje, přestává mi věnovat svou pozornost a pokračuje v upravování čepičky jejího miminka. Někdo, kdo nosí místo kalhotek trenýrky, jí přece nestojí za tolik zájmu.

14.12.2014 v 11:08 | Karma: 19,50 | Přečteno: 891x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Na co máme hlavu? A na co maminku?

Ještě navečer v šest jsem si říkal, že už jsem dlouho nepsal, a nějaké to zamyšlení o tom, jak velké štěstí mě s maličkou potkalo a jak úžasně roztomilá a šikovná je, bych ze sebe mohl večer vyžvejknout. O dvě hodiny později bych ji chvílemi (čti pravidelně v intervalu tří minut) nejraději hodil přes zeď nedalekého bohnického ústavu a doufal, že si jí tam ráno budu moct bez otázek personálu vyzvednout.

17.10.2014 v 10:20 | Karma: 17,34 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Dát dětství

Není to vždycky taková legrace a nepřetržitý příval pozitivních emocí, jak se nám někdy snaží namluvit „profesionální rodiče“ v magazínech, kde na jedné straně roztomiloučce poradí, jak naučit dítko dělat bobíček na nočníček, a na druhé prodají značkovou mast na opruzenou prdel (pardon, prdelku). Asi nikdo nemáme to „štěstí“, že bychom neustále prožívali naše rodičovství jen pozitivně, nikdy nás nepřepadly chmury (nerad bych plýtval slovem deprese, jak je oblíbeným zvykem) a neměli jsme všeho včetně toho malého prcka (v té chvíli tedy spíš rozmazleného parchanta) plné zuby. Přesto, anebo možná právě proto jsem si v poslední době několikrát bolestně uvědomil, jak strašné je být vylívat si svou zlost, nervy a únavu na tom nejcennějším, co máme. Na našich dětech.

28.9.2014 v 23:03 | Karma: 14,35 | Přečteno: 554x | Diskuse| Ostatní

Petr Vurbs

Humoresky z maličkého světa

Maličké už je dva a půl roku, mluví až moc a navíc u toho už dokáže docela přemýšlet. Respektive vymýšlet kraviny. Občas je to vyčerpávající, občas máme chuť jí poslat někam na venkov, kdyby si jí někdo chtěl na pár týdnů vzít. Ale také to přináší spoustu krásných chvil a úsměvných zážitků. A tady je takový malý výběr.

28.8.2014 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Korupční aféra pokračuje, ruský úředník měl doma 25 milionů a zlaté mince

15. května 2024  8:57

V Rusku zadrželi dalšího vysoce postaveného činitele ministerstva obrany kvůli podezření z...

V systému DiPSy jsou výsledky přijímaček, školy je vylepují na nástěnkách

15. května 2024  7:16,  aktualizováno  8:57

Přímý přenos V systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Uchazeči si...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stanul její manžel

15. května 2024  5:10,  aktualizováno  8:52

Před soud předstoupil Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Mění se zákon o České televizi. Lidé si za sledování připlatí

15. května 2024  8:48

Přímý přenos Ministr kultury Martin Baxa spolu s řediteli České televize a Českého rozhlasu ve středu dopoledne...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 856x
Je mi 28 let. Vždycky jsem chtěl psát, ale až s narozením dcery jsem našel to správné téma. Na konci dubna 2014 mi vyšla první kniha A život je tu!.

Seznam rubrik