Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Aktivisté si hrají na experty

K otázce loterií se po delší době znovu vyjádřili na slovo vzatí „experti“. Především Martin Svoboda – někdejší gambler, který své osobní selhání svádí na druhé a jeho kamarád Matěj Hollan, který v Brně dosáhl rozmachu nelegálů.

Zejména Svoboda opět zaperlil, když pro média uvedl, že mu v návrhu nového hazardního zákona vadí hlavně to, že hráč může odmítnout sebeomezující opatření. Hráč tak dle Svobody zřejmě postrádá jakékoliv zbytky svéprávnosti a nemá právo rozhodovat sám o sobě.

Vyznamenal se také David Ondráčka, který bojuje o to, aby se stal loterní průmysl okrajovým sektorem, jelikož veřejnosti nic nepřináší. Je přitom s podivem, že proti alkoholovému a tabákovému průmyslu, které způsobují nejen velmi silné závislosti, ale také závažná onemocnění u nepoměrně větší části populace, nenamítá zhola nic.

Vraťme se však k loteriím. Pánové přiznávají, že „tlačí“ na politiky, aby si jejich cenné „odborné“ rady a zkušenosti vzali k srdci a loterie zkrouhli na nutné minimum, nejlépe vytvořili takové podmínky, aby tento průmysl neexistoval vůbec.

Každý příčetný člověk (a snad i aktivisté) ale dnes již velmi dobře ví, co takto radikální omezení přinášejí. Již dávno před svým spanilým tažením znali aktivisté zkušenosti z jiných zemí, jako například Polska, Ukrajiny, Řecka, Rakouska a řady dalších. Arogantně se však bili v prsa, že je to pouhé strašení a nic podobného České republice nehrozí. Ano, mám na mysli tisíce nelegálních strojů, které bohužel již zamořily Českou republiku, a ta již řadu zemí v počtu těchto zařízení předběhla. Přitom do té doby, než se aktivisté začali na tomto tématu mediálně zviditelňovat (ano, nebýt loterií, dodnes by jejich jména nikdo neznal), Česká republika pojmy jako nelegální hazard nebo kvízomat vůbec neznala!

I samo Ministerstvo financí přiznává, že jde o velký problém – nakonec o řešení se snaží již několik let. Marně. Co na tom, že padlo několik exemplárních trestů – je směšné, že „potrestané“ firmy tyto částky platit nemusí. Vždyť hned v prvním případě sám soud zkonstatoval, že by desetimilionová pokuta chudáka nelegálního provozovatele hazardu položila. A tak nelegálně podniká dál a může se smát... O tomto již ale aktivisté nemluví, to se jim do krámu jednoduše nehodí.

A tak i nadále vznikají soukromé kluby a nelegální herny, kde může hrát kdokoliv a kam má policie obtížný přístup. Vedle toho se další miliardy protáčejí z pohodlí domova na nelegálním online hazardu, kterému se i dle vyjádření skutečných odborníků stále častěji věnují především děti a mladiství. A tady aktivisté nedělají vůbec nic. Že by jim tato situace vyhovovala? Nebo z ní dokonce mohou těžit? Nabízí se řada otázek.

Jedno je ale jisté. Výsledky aktivistického tažení jsou: úbytek peněz ve veřejných rozpočtech, v každém městě jiná pravidla, stovky lidí bez práce, korupce, peníze končící u zahraniční mafie a v neposlední řadě neexistující ochrana dětí a mladistvých.    

Tohle jsme chtěli? Pokud ano, poblahopřejme aktivistům k úspěchu. Jen tak dál – řady legálních podnikatelů prořídnou, ale herní nabídka se nesníží. Kdo bude chtít hrát, nelegální hernu či soukromý klub najde vždy a dveře bude mít vždy otevřeny dokořán. A to je zřejmě také záměrem aktivistů. Vše na mne působí tak, že jsou někteří z nich placeni zahraničními nelegálními firmami a proto jim nesmírně vyhovuje současný chaos a situace, kdy novela střídá novelu.

Autor: Petr Vrzáň | čtvrtek 25.2.2016 16:55 | karma článku: 12,63 | přečteno: 931x
  • Další články autora

Petr Vrzáň

Drzost nelegálních provozovatelů online loterií nezná mezí

Působí v naší zemi řadu let. Nedodržují přitom zákony a neplatí daně. V českých médiích si často (samozřejmě protizákonně) zadávají reklamní kampaně. Pokuty za jejich zveřejnění ale samozřejmě neplatí -

9.3.2016 v 7:30 | Karma: 7,58 | Přečteno: 342x | Diskuse| Ostatní

Petr Vrzáň

Analýza, jakou svět neviděl...

Jsem překvapen tím, že se v poslední době roztrhl pověstný pytel se samozvanými odborníky. Učebnicovým příkladem je bývalý gambler Martin Svoboda, který v médiích vystupuje z pozice odborníka na problematiku loterií.

29.7.2015 v 11:09 | Karma: 13,76 | Přečteno: 848x | Diskuse| Ostatní

Petr Vrzáň

Poslanec Šarapatka z Úsvitu má zřejmě zatmění

...aneb jak bývalý „hazardník“ vytáhl do boje proti hazardu. Je až dojemné, jak se někteří politici snaží nasbírat politické body a přízeň voličů mediálně atraktivním tématem, jakými jsou v současné době především loterie. Kdekdo se stává „odborníkem“ na tuto problematiku a troufá si o ní psát celé články. Jenže ono to s tou odborností většinou až tak horké není.

3.10.2014 v 12:03 | Karma: 10,65 | Přečteno: 466x | Diskuse| Politika

Petr Vrzáň

Zmatení aktivisté nevědí, co chtějí

Není tomu tak dávno, co se občanští aktivisté pyšnili tím, že se jejich zásluhou podařilo docílit toho, aby si obce mohly na svém území samy regulovat provoz loterií. V čele s Matějem Hollanem opakovali, že obce mají právo si samy rozhodovat o tom, zda na svém území hazard chtějí či nikoliv. Teď je vše jinak a stejní aktivisté se stejným Hollanem v čele naopak tyto pravomoci obcí odsuzují a požadují centrální nastavení pravidel, po kterých dlouhodobě volají i sami provozovatelé.

19.7.2013 v 16:12 | Karma: 11,60 | Přečteno: 756x | Diskuse| Ostatní

Petr Vrzáň

Mafie politických vyděračů

Je to mafie politických vyděračů. Jinak snad ani není možné zhodnotit brutální nátlakové akce aktivistů, které v poslední době sledujeme po celé republice. Mocnou generaci eko-teroristů, kteří pod pláštěm ochrany životního prostředí bohužel často účelově a velmi cíleně blokovali nejen soukromé developerské projekty, ale také stavby ve veřejném zájmu, aby si pak nechali sprostě zaplatit za ukončení blokád, teď vystřídalo protihazardní hnutí. Jejich boj je však výsměchem demokratickým principům, protikladem slušného chování i seriózní argumentace a urážkou normálních lidí a jejich zdravého rozumu.

3.7.2013 v 9:20 | Karma: 18,61 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  19:09

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno 

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1038x
Prezident SPELOS - Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů a dalších her

Seznam rubrik