Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rukojmí Davida Ratha: děti a zastupitelé.

Svévole a autokracie hejtmana Ratha pokračuje dál. Poté, co se jeho vládnutí postavil do cesty hlas lidu, rozhodl se hejtman svou pevnou rukou zasáhnout a jakýmikoliv prostředky zamezit tomu, aby ve věci dětí z dětského domova v Pyšelých nebylo po jeho.

Pan hejtman se již někdy na jaře rozhodl, že je nutno děti z Pyšel vystěhovat. Argumentuje zcela nevyhovujícím stavem budovy a příliš vysokými náklady spojenými s případnou rekonstrukcí. Hejtman mimo jiné tvrdí, že oprava pyšelského domova by si vyžádala 100 až 150 milionů korun a byla by neúčelná. Odpůrci hejtmana dávají jasné argumenty, že o ekonomickou efektivitu Rathovi rozhodně nejde. Například dle slov Jana Kružíka, předsedy občanského sdružení Zachovejte dětský domov v Pyšelých" „byly vyčísleny na maximálně 35 milionů korun. Aby léčebna v Choceradech vyhovovala potřebám přestěhovaných dětí, byla by potřeba rekonstrukce ve výši 80 milionů korun".

Když si k těmto faktům připočítám Rathovo zcela nehospodárné hrazení zdravotních poplatků Krajem, rozhodně nemohu uvěřit, že by najednou pan hejtman začal počítat. A nebo naopak? Pan hejtman hledá zdroje, ze kterých pokrýt populistické uplácení voličů, kteří by si v drtivé většině oněch 30 korun jistě mohli zaplatit ze svého, na úkor nějakých 50 dětí, které se nemohou bránit a voliči stejně nejsou.

A to se mi ani nechce více rozebírat nápad se zrůdnou anketou mezi těmito dětmi. Pan hejtman si tak zcela lehkomyslně zahrává se snadnou manipulovatelností těchto dětí, ale hlavně s možnými psychickými traumaty, kterými mohou děti při takovéto anketě procházet. Při způsobu soukromého života pana hejtmana je velmi pravděpodobné, že očekávat od člověka jeho typu uvažovat v kategoriích soucit, ohleduplnost či rodinné pouto je něco jako očekávat od jeho stranického šéfa dodržování gentlemanské dohody.

Vše jen dokresluje snaha pana hejtmana bojácně a po jeho se tomuto tématu vyhnout. Zastupitelé za ODS žádali svoláni mimořádného jednání Zastupitelstva k problému okolo Domova v Pyšelých. David Rath svolal toto jednání Zastupitelstva Středočeského kraje na termín, ve kterém samozřejmě zcela náhodou probíhá také kongres Občanské demokratické strany. Je nabíledni, že snaze občanských demokratů řešit palčivý problém dětského domova a dětí, které v něm již mnoho let žijí, jsou házeny ze strany oranžového vedení kraje pouze klacky pod nohy. Je více než jasné, že zcela legitimní žádost zastupitelů ODS o svolání mimořádného zastupitelstva hejtman Rath korunoval viditelným naschválem a umělým vytvářením obstrukcí.

Dětský domov Pyšely funguje již od roku 1913 a dnes je to tzv. dětský domov rodinného typu pro cca 48 dětí ve věku od 3 zpravidla do 18 let. Děti jsou rozděleny do skupin zhruba po šesti tak, aby mohly mít co největší pocit, že žijí v opravdové rodině. Budova je tomuto velmi vhodně přizpůsobena tím, že byly tvořeny prostory, pro jakési rodinné buňky, kde děti mají možnost i vlastního soukromí a které umožňují vychovatelům individuální přístup ke svým svěřencům. Tomuto domovu je přizpůsobena i infrastruktura obce Pyšely, jsou zde zaměstnáni lidé z okolí. Dle tvrzení odborníků došlo, za již skoro jedno století, ke vzácnému sžití obyvatel domova s obyvateli obce. Nabízí se tedy otázka. Proč ty děti vlastně stěhovat?!

Autor: Veronika Vrecionová | středa 18.11.2009 11:00 | karma článku: 29,69 | přečteno: 1737x
  • Další články autora

Veronika Vrecionová

ODS model 2011. Je co slavit?

Za několik málo týdnů si připomeneme dvacet let od založení Občanské demokratické strany. Strany, která se v devadesátých letech stala lídrem ekonomické a společenské transformace a stála u zrodu českého stranického systému. Je však co slavit? Ano, i ne.

20.3.2011 v 22:56 | Karma: 17,04 | Přečteno: 1328x | Politika

Veronika Vrecionová

Hetman Rath si dělá z lidí legraci

Hejtman Středočeského kraje znovu ukázal, jak moc ho politika baví, a zároveň jak moc arogantní dovede být. Na sobotní večer svolal mimořádné zastupitelstvo Středočeského kraje, aby se nakonec nejednalo - koalice KSČM a ČSSD neschválila program mimořádného zastupitelstva a to bylo následně ukončeno. David Rath se skvěle pobavil tím, jak řadě lidí zkazil večer a odebral se k domovu.

30.1.2011 v 9:45 | Karma: 34,55 | Přečteno: 1595x | Politika

Veronika Vrecionová

Dopravní koncepce hejtmana Ratha aneb jak lidem ztížit život

Středočeský kraj vedený panem hejtmanem Rathem od počátku nového roku působí další vrásky na čele mnoha starostů, zastupitelů a zejména pracujících a studentů, kteří denně dojíždějí ze svých obcí ve Středočeském kraji za svou prací či za svým studiem veřejnou hromadnou dopravou.

24.1.2011 v 10:25 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1371x | Politika

Veronika Vrecionová

Petr Nečas: Podpořte v senátních volbách Veroniku Vrecionovou

Vážené voličky a važení voliči, rád bych vás touto cestou požádal o to, abyste v senátních volbách podpořili svým hlasem paní Ing. Veroniku Vrecionovou. Nečiním tak pouze proto,že kandiduje za stranu, jíž jsem předsedou, ale především proto, jakou práci doposud odvedla.

12.10.2010 v 0:15 | Karma: 5,27 | Přečteno: 710x | Politika

Veronika Vrecionová

Zase budeme slýchat ty řeči o nestavění domů v záplavovém pásmu

Se zvyšující frekvencí povodní se v poslední době geometricky zvyšuje i počet těch, kteří o nich ví vše nejlépe a mají vždy nejlepší řešení. Nazývám je "experty na povodně" a z jejich argumentace se mi často ježí vlasy na hlavě, zvyšuje tep a hrne krev do očí. "Experty na povodně" můžete potkat všude. V autobuse, vlaku, obchodě, v práci, i mezi svými dobrými známými.

9.8.2010 v 9:17 | Karma: 20,01 | Přečteno: 2523x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2380x
Senátorka za Mělnicko a Prahu-východ, starostka středočeské obce Přezletice, členka ODS, vdaná, 2 děti.


www.facebook.com/veronika.vrecionova

www.VERONIKA2010.cz