Rukojmí Davida Ratha: děti a zastupitelé.

Svévole a autokracie hejtmana Ratha pokračuje dál. Poté, co se jeho vládnutí postavil do cesty hlas lidu, rozhodl se hejtman svou pevnou rukou zasáhnout a jakýmikoliv prostředky zamezit tomu, aby ve věci dětí z dětského domova v Pyšelých nebylo po jeho.

Pan hejtman se již někdy na jaře rozhodl, že je nutno děti z Pyšel vystěhovat. Argumentuje zcela nevyhovujícím stavem budovy a příliš vysokými náklady spojenými s případnou rekonstrukcí. Hejtman mimo jiné tvrdí, že oprava pyšelského domova by si vyžádala 100 až 150 milionů korun a byla by neúčelná. Odpůrci hejtmana dávají jasné argumenty, že o ekonomickou efektivitu Rathovi rozhodně nejde. Například dle slov Jana Kružíka, předsedy občanského sdružení Zachovejte dětský domov v Pyšelých" „byly vyčísleny na maximálně 35 milionů korun. Aby léčebna v Choceradech vyhovovala potřebám přestěhovaných dětí, byla by potřeba rekonstrukce ve výši 80 milionů korun".

Když si k těmto faktům připočítám Rathovo zcela nehospodárné hrazení zdravotních poplatků Krajem, rozhodně nemohu uvěřit, že by najednou pan hejtman začal počítat. A nebo naopak? Pan hejtman hledá zdroje, ze kterých pokrýt populistické uplácení voličů, kteří by si v drtivé většině oněch 30 korun jistě mohli zaplatit ze svého, na úkor nějakých 50 dětí, které se nemohou bránit a voliči stejně nejsou.

A to se mi ani nechce více rozebírat nápad se zrůdnou anketou mezi těmito dětmi. Pan hejtman si tak zcela lehkomyslně zahrává se snadnou manipulovatelností těchto dětí, ale hlavně s možnými psychickými traumaty, kterými mohou děti při takovéto anketě procházet. Při způsobu soukromého života pana hejtmana je velmi pravděpodobné, že očekávat od člověka jeho typu uvažovat v kategoriích soucit, ohleduplnost či rodinné pouto je něco jako očekávat od jeho stranického šéfa dodržování gentlemanské dohody.

Vše jen dokresluje snaha pana hejtmana bojácně a po jeho se tomuto tématu vyhnout. Zastupitelé za ODS žádali svoláni mimořádného jednání Zastupitelstva k problému okolo Domova v Pyšelých. David Rath svolal toto jednání Zastupitelstva Středočeského kraje na termín, ve kterém samozřejmě zcela náhodou probíhá také kongres Občanské demokratické strany. Je nabíledni, že snaze občanských demokratů řešit palčivý problém dětského domova a dětí, které v něm již mnoho let žijí, jsou házeny ze strany oranžového vedení kraje pouze klacky pod nohy. Je více než jasné, že zcela legitimní žádost zastupitelů ODS o svolání mimořádného zastupitelstva hejtman Rath korunoval viditelným naschválem a umělým vytvářením obstrukcí.

Dětský domov Pyšely funguje již od roku 1913 a dnes je to tzv. dětský domov rodinného typu pro cca 48 dětí ve věku od 3 zpravidla do 18 let. Děti jsou rozděleny do skupin zhruba po šesti tak, aby mohly mít co největší pocit, že žijí v opravdové rodině. Budova je tomuto velmi vhodně přizpůsobena tím, že byly tvořeny prostory, pro jakési rodinné buňky, kde děti mají možnost i vlastního soukromí a které umožňují vychovatelům individuální přístup ke svým svěřencům. Tomuto domovu je přizpůsobena i infrastruktura obce Pyšely, jsou zde zaměstnáni lidé z okolí. Dle tvrzení odborníků došlo, za již skoro jedno století, ke vzácnému sžití obyvatel domova s obyvateli obce. Nabízí se tedy otázka. Proč ty děti vlastně stěhovat?!

Autor: Veronika Vrecionová | středa 18.11.2009 11:00 | karma článku: 29,69 | přečteno: 1737x