(NE)promyšlené řešení pro Domov seniorů v Panenských Břežanech

Uběhlo pouze několik málo měsíců od doby, kdy mělo dojít na základě rozhodnutí Krajského úřadu ke stěhování dětí z dětského domova v Pyšelech a máme zde nový, neméně kontroverzní, sociální návrh. Krajský úřad Středočeského kraje se rozhodl zrušit domov seniorů v Panenských Břežanech a nahradit ho expozicí, která by mapovala odboj za druhé světové války. V pátek 8. dubna jsem navštívila tento domov seniorů a setkala se zde s jeho ředitelem panem Černý.

Nikdo jistě nezpochybňuje fakt, že projekt vybudování takového památníku je chvályhodným záměrem, ovšem za jakou cenu k tomu má dojít, to už je druhá věc. Jádro celého problému je v tomto případě ovšem úplně jinde. 

Ve Středočeském kraji je zoufalý nedostatek zařízení pro seniory. Mimochodem ze všech domovů seniorů je jich dvacet umístěno v objektech zámků. Nabízí se tedy otázka, o co více vyhovující je stav ve zbylých zámeckých domovech seniorů? A proč musí být zrušen zrovna domov seniorů v Panenských Břežanech?

 V současnosti je o každé volné místo v domově seniorů obrovský zájem. A přihlédneme li k faktu, že populace rychle stárne, trend zvyšování počtu volných míst se neočekává. Spíše naopak. Vedení Středočeského kraje v minulosti vydalo dosti vágní a neurčitý Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb Středočeského kraje na léta 2010-2011. Podle tohoto plánu bylo v kraji k 31.12. 2008 258.925 osob nad 60 let věku. Z analýzy sociálních služeb pro seniory ve Středočeském kraji vyplývá, že stávající kapacita všech pobytových služeb pro seniory je 28.132 lůžek.

A já se tedy ptám, proč má být zrušen domov seniorů v Panenských Břežanech? Proč není hledáno sociálně citlivější a relativně snadné řešení. Například najít v dostupném okolí vhodný objekt (takové objekty a zájem zřídit v nich domov seniorů podle mých informací jsou) a přestěhovat do nich nejen všechny seniory, ale také celý pracovní tým, který nebude mít po ukončení činnosti domova v Panenských Břežanech kam jít. Domov seniorů v Panenských Břežanech si zkrátka stejně jako celá sociální koncepce Středočeského kraje zaslouží promyšlenější a ucelenější koncepci, a nejen unáhlená a možná i čistě účelová řešení.

Autor: Veronika Vrecionová | čtvrtek 14.4.2011 11:20 | karma článku: 11,39 | přečteno: 954x