O publikaci „O Batismu nadčasovém“

Před 6 týdny jsem se rozloučil s Baťovskou tématikou na tomto blogu. Byla to diskuse s malým počtem čtenářů. Chtěl jsem oslovit více lidí a současně přinést dílko Tomáše Bati „Zámožnost všem“ většímu okruhu čtenářů.Je z toho brožurka o 38 stranách A 5, první půle můj text a druhá Tomáše Bati. Je už v tisku a přál bych si, aby si to co nejvíc čtenářů přečetlo před volbami. Může to být užitečné všem, ale chtěl bych oslovit hlavně ty, kteří nechodí k volbám. Následující text je před předmluvou:.

Musím rozptýlit čtenářovy obavy, že má v ruce produkt snění či fantazírování nějakého nadšence pro staré pořádky.
Tato publikace samozřejmě není a nemůže být návodem, jak v zemi zavést hospodářský řád Tomáše a Jana Baťových.
To nemůže dokázat žádný z lidí sám od stolu. To je věc politické síly, která musí nejdříve vytvořit předpoklady pro takový pokrok.
Zde se můžete dovědět pouze, jak vypadal baťovský mravní hospodářský řád a z jaké filosofie vycházel. Dále, že tento řád není zastaralý, i když je starý. Že je mnohem modernější, protože morálnější, a lidštější, než naše dnešní, stále se zhoršující skutečnost.
Je paradoxem naší doby, že to, co zde kvetlo před válkou, co bylo nahlodáno světovým konfliktem a dokonáno znárodněním, bylo na vyšší úrovni, než na jakou jsme se dostali k dnešku. Není divu.
Už v době slávy Batismu, mnoho let před válkou svět zabředával do mravního bahna. To nakonec vyústilo do války, nesmyslného vraždění a potupě lidskosti. Batismus byl v něm ostrovem rozumu a odpovědnosti k životu.
Není třeba být pamětníkem válečných a poválečných poměrů, abychom přijali závěr, že cesta k pravdě a morálce to nebyla.
Batismus tu zůstal jako memento, archivovaný v dobových dokumentech, zbavený života.
Považuju za úkol nás, pamětníků aspoň dozvuků batismu, abychom, majíce v srdci sympatie k Tomáši Baťovi a jeho dílu, po předcích zděděné, zvedli z prachu cest zavátý šperk, očistili jej a ukázali světu.
To je nutný první krok k restauraci člověku přátelského, společenského řádu a ten jsem se pokusil učinit. Musel jsem.
Čtěte, staňte se Baťovci a pošlete to dál.
                                                                                                    Autor
Stanislav.vrbik@email.cz                            Jakékoliv informace o T.B.: 602563464

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislav Vrbík | neděle 21.2.2010 17:17 | karma článku: 9,01 | přečteno: 1012x