Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak Tomáš Baťa vyhnal komunisty ze zlínské radnice - dokončení

 V 1. díle této stati jsme si řekli, jak komunisté, kteří po volbách v roce 1919 ovládli radnici, štvali proti Baťovi, snažili se demoralizovat osazenstvo jeho továrny a téměř se jim podařilo postavit odborovou organizaci firmy proti šéfovi. Baťa tuto situaci zvládl jediným dopisem zaměstnancům, ale radnice zesílila šíření pomluv o továrně a hlavně šéfovi. Nyní mu začala ztěžovat rozvoj jeho továrny. Baťa už toho měl dost a dále nechtěl ztrácet čas zbytečným bojem s otevřenými nepřáteli. Měl hlavu plnou starostí s udržením prosperity závodu po loňském 50% snížení cen obuvi. Rozhodl s touto podvratnou činností rázně skoncovat. Vyzval už uklidněné osazenstvo továrny, aby mu pomohlo odpolitizovat radnici postavením kandidátky zaměstnanců firmy T. a A. Baťa Zlín. Návrh byl přijat a začal předvolební zápas o voliče.

„My a zlínští občané“ se jmenovalo provolání, které Baťovi zaměstnanci adresovali Zlíňanům a z něhož vybírám: Občané zlínští, praví se tam, pomněte, že dobro naše i vaše spočívá jen ve vzájemné spolupráci nás všech. Že spolu stavíme veliké dílo, my v továrně, vy ve městě, ale všichni z jedněch prostředků, že přehrada stojící mezi námi nesmí býti překážkou společných zájmů. Vaše i naše prosperita, ba celá existence nás i vás od toho závisí. Nežádali jsme dosud vaší pomoci, ale dnes se na vás obracíme jako spolubudovatelé vašich existencí. Vyžeňte rozkolníky ze svých řad, vymyťte stranickost, pohleďte, odkud prýští životodárný pramen, z něhož všichni čerpáme.

Společně s vámi chceme budovati veliké dílo, buďte ostražití a nedopusťte, aby neporozumění zastavilo kola naší továrny. Náš pád znamenal by také zhroucení mnohých vašich existencí.

Baťovi zaměstnanci. (Následuje dlouhá řada podpisů.)


Baťa sám se veřejně ucházel o místo starosty města. Velmi zajímavý a brilantní je jeho volební pracovní program. Stručně vybírám:

Proč se ucházím o důvěru občanstva? Protože jsem zlínským rodákem a neznám nikoho jiného, kdo by mohl této mé rodné obci pomoci z nesnází. Zodpovědnost za všechno, co se stane v době mé působnosti, chci převzíti na sebe. Není-li v občanstvu dost důvěry v mé schopnosti a poctivost, nebudu zvolen a budu se dál věnovati práci směřující k povznesení závodu a blahobytu svých zaměstnanců. Na hádky a nekonečné smlouvání s politickými stranami bylo by škoda mého času a sil.

Aby nebylo obav, že bych získanou moc mohl užíti ke svému obohacení, vydávám toto prohlášení, které plným jménem podepisuji a považuji i právně pro sebe za závazné:

Spořiti budeme především na úrocích. Dluh naší obce bude obnášeti asi 6 milionů, s 5 až 6procentním úrokem. Ten obnáší 300 až 350 tisíc, a vybrané daně budou stačit sotva na krytí úroků. Pomocí svých znalostí a známostí opatřím úvěr na 4% úrok. Tím ušetříme ročně asi 70 tisíc. Úvěruschopnost obce je nepatrná, ale podstatně se zvýší, bude-li starostou muž, jehož daně obci tvoří 85% jejího rozpočtu.

Zařídíme v obci i na Pasekách síť pro střídavý proud na vlastní náklady, jak jsme již dříve navrhli. Zařídíme tedy zdarma, co jiné elektrárny dodávají za 2 mil. 700 tis. Kč. Ceny proudu stanovíme pro světlo o 30% a pro motory o 20% levněji, než Středomoravské elektrárny. Uspořádáme nově síť silnic a komunikací v městě a okolí. Budeme se starati o čištění městských ulic bezplatně. Každou smlouvu, kterou uzavře obec s naší firmou, vydáme tiskem. Všichni naši zvolení kandidáti budou pracovati zdarma.

Prosíme občanstvo, přej-li si od nás další záruky, aby nás včas o tom uvědomili, abychom mohli toto prohlášení doplniti. Tomáš Baťa

Baťovo heslo odpolitizování obce zavedením správy obce na čistě hospodářském základu získalo mnoho přívrženců i z řad členů politických stran.

První veřejnou volební schůzi uspořádala KSČ. Tomáš Baťa se dostavil osobně, stejně jako na všechny další volební schůze. Po řečech agitátorů si vzal slovo Baťa. Na každého přítomného hluboce zapůsobil rozdíl v řeči agitátorů a slovy Baťovými. On nepoužíval hesla, spíše cifry a každá jím vyslovená věta byla něčím novým, o čem se lidmi nemluví, aby se nedověděli pravdu. Tu pravdu teď slyšeli slovy nehledanými. Mluvil zásadně hlavně o potřebách občanů a města. Občané dříve neměli nikdy možnost Baťu slyšet a teď zaplnili každý sál, kde on mluvil, na všech schůzích. Získal si takovou popularitu, že mu lidé dávali najevo své sympatie, kdekoliv se objevil. Po ukončení schůze komunisty většina přítomných zůstala a její vedení převzali Baťovci.

Druhou veřejnou schůzi uspořádali socialisté. Ti pořád nevěřili, že by je mohl Baťa porazit. Ale když se hlásili ke slovu jen Baťovci, ukončili schůzi. Ta pak pokračovala za předsednictví Tomáše Bati.

Třetí schůzi měla strana živnostenská, kde hovořil pozvaný poslanec Anděl. Mluvil půldruhé hodiny o volebním programu strany, ale vůbec se nezmínil o Zlíně. Pak si vzal slovo Baťa a hned zavedl řeč na problémy živnostníků ve Zlíně. Schůze končila za nadšených projevů pro kandidátku Baťovců.

Vůdcové politických stran se snažili zvrátit vývoj předvolební nálady ve prospěch Baťovů politickou agitací. Ale jestli se stranická politika a nenávist osvědčuje všude jinde, ve Zlíně totálně ztroskotala. Narazila na zdravé uvažování občanů, podnícené věcným Baťovým programem.

Přišlo 16. září 1923, den voleb. Všude, hlavně u volebních místností se kupily hloučky občanů, rokující o volbách.

Výsledky voleb: Baťovci 17 mandátů, ostatní strany 13.

Těch 13 mandátů jiným stranám zdá se nám dnes nějak mnoho. Musíme ale brát v úvahu, že u KSČ už tehdy existovala slepá třídní uvědomělost a volební kázeň, měli velmi silnou členskou základnu, že mezi živnostníky bylo dost lidí pěstujících odpor k likvidaci ševcovského řemesla Baťovou velkovýrobou, že bylo ve Zlíně několik továren na obuv trpících Baťovými nízkými cenami, že zůstalo dost lidí, které schůze nezajímaly, a ti volili tradičně. (Zlínští voliči dozráli do příštích voleb v roce 1927. Kromě Baťovců prošel jen jeden kandidát: pan farář.)

I tak propuklo po vyhlášení výsledků velké nadšení a oslavy v ulicích, Na hlavním náměstí zastavil dav Baťu, projíždějícího autem a on poděkoval za volební výsledek:

Přátelé! Děkuji vám za vaši důvěru a za vaše přátelství. Řekli jste hlasovacím lístkem: Pracuj! Budu pracovati. Nemá býti obce, ve které by byla více ctěna a placena poctivá práce. Poctivým všechno, povalečům nic. Po těžkém úsilí složíme unavené údy k odpočinku, abychom se probudili s myšlenkou na splnění pracovního programu.

Zlín,

Stanislav Vrbík

P. S. Mám několik knih Erdély: Švec, který dobyl světa. Mohu Vám dodat i větší počet z dalšího zdroje. Protože můj první zákazník platil za doručení dobírkou 84,- Kč, nabízím těm, kteří mi budou věřit, i jiný způsob: sdělím Vám číslo účtu, na který pošlete dohodnutou částku a oznámíte mi to spolu s identifikací své platby a adresou SMS. Jakmile budou peníze na účtu, odejde zásilka obyčejnou poštou (bez dobírečného). Samozřejmě Vaše případné přání použít dobírku, respektuji. Zákazníky ze Zlína a okolí mohu uspokojit osobním předáním.

Kniha má 190 stran a je za 100,- plus poštovné. Nabídka brožurky Tomáš Baťa: Zámožnost všem, 30 stran za 50 Kč plus poštovné platí dál. Bude-li zájem přes 100 kusů, cena se sníží, toto rozmnožujeme na kopírce. S. V.

Autor: Stanislav Vrbík | neděle 5.7.2009 20:38 | karma článku: 22,58 | přečteno: 1489x
  • Další články autora

Stanislav Vrbík

Odpověď na reakce k článku Proč se komunisté museli zbavit odbojářů

Odpověď diskutujícím: Vážení, předkládám Vám soubornou odpověď, která by měla uspokojit všechny diskutující. Vycházel jsem z knížky Oty Rambouska Jenom ne strach, která vyšla v roce 1990.

14.9.2010 v 20:00 | Karma: 18,63 | Přečteno: 1400x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Ať všichni zdechnou, jen když já budu ještě bohatší!

Vláda věcí tvých se k tobě chtěla navrátit, ale tys ji nepřijal, ó lide český! Komu jsi ji, lide, odevzdal? Nevíš, že. Tak Ti to povím, ó lide!Odevzdals ji těm, kteří chtěli vládnout a vetřeli se do tvého vládnutí. Oni to byli, kdo zaseli sémě krkounství do hlav lidí. Oni si kupují po tuctech vlivné lidi a přeměňují si je k obrazu svému. Kdo to jsou? Neukazují se nám.

11.9.2010 v 17:29 | Karma: 27,58 | Přečteno: 1893x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Proč se komunisté museli zbavit všech odbojářů

Dnes odbočím od baťovské tématiky a nepřímo se pouštím do diskuse o bratrech Mašínových. Ve svém archivu jsem objevil článek historika Radomíra Luži z Tulane University v New Orleansu. Je to syn generála čs. armády, bojovníka Ruských legií, který byl při své odbojové činnosti v Protektorátě dlouho marně honěn gestapem, až byl udán jedním českým starostou českým četníkům a ti jej i se spolupracovníkem beze slova výzvy, překvapené a téměř nahé, zastřelili v Hříšti u Přibyslavi.

5.9.2010 v 16:22 | Karma: 31,68 | Přečteno: 2779x | Diskuse| Politika

Stanislav Vrbík

Baťova služba veřejnosti pro 21. století

V minulém příspěvku 15. srpna jsem se dopustil jakéhosi zrcadlového zkreslení výrazu. Napsal jsem totiž, že se Službou veřejnosti může nezaměstnanost v průmyslu růst rychleji. Správný výraz je, že tam bude klesat zaměstnanost. Významový rozdíl je v tom, že uvolnění lidé už nebudou bez práce, nezaměstnaní, ale bude dost prostředků, aby mohli pracovat v nevýrobní sféře. Tak mi to promiňte, bylo to zásadní, říkám tomu zrcadlové zkreslení. Ilustrace rčení, že když dva říkají totéž, není to totéž. Ale pokračujme v tématu o nadčasovosti Baťova díla.

25.8.2010 v 20:07 | Karma: 10,58 | Přečteno: 1658x | Diskuse| Ekonomika

Stanislav Vrbík

Nadčasové prvky batismu a jeho dnešní poslání

Měnící se světová politická a hlavně ekonomická situace, jmenovitě příchod fáze t.zv. transformace a začínající globální krize, vyžadují nalézt takový systém hospodaření ve společenských útvarech, který překoná přinášené problémy. Je to především otázka, co dělat se skutečností, že v průmyslu ubývá pracovníků (důsledek růstu produktivity práce) čímž klesá přívod daní do státních rozpočtů, ale roste potřeba vydávat podpory v nezaměstnanosti, nebo pro rozvoj oborů, netvořících materiální hodnoty. Tam právě bude možno uvolněné lidi změstnat, což ale zvýší náročnost na státní výdaje. Jediným známým systémem, který toto může překonat je Služba veřejnosti, jež byla metodou podnikání u Baťů.

16.8.2010 v 17:30 | Karma: 13,42 | Přečteno: 1630x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1537x
Jsem starší důchodce a za 50 let, co žiji ve Zlíně jsem načepral spoustu informací o Tomáši Baťovi zakladateli obuvnického impéria. A to jak ústním podáním od pamětníků, tak i z knih, které sbírám. Budu je nabízet a v případě většího zájmu, třeba i vydávat.

Seznam rubrik