Václav Knotek . Skutečný vlastenec a agent Bláha jako věčný nepřítel majora Zemana....

Něco polemiky se Švejkem, špetka historie a spousta vděku statečným, kteří za vlastní postoj neváhají položit život....

Myslím, že zrovna dneska, když si připomínáme výročí dne kdy vyvrcholila Operace Anthropoid je vhodný čas připomenout si i méně známé hrdiny. V časech kdy se lámal chleba i charaktery se vždy našlo dost takových, kteří narušují  stereotypní vnímání Čechů  jako národa Švejků. 

Já mám s tím vnímáním dlouhodobý problém...  Rudolf Hrušinský mě sice vždy pobaví a nečíst Haška považuji za zločin... Nicméně nesmíme zapomenout, že Hašek sám byl rudý komisař až na půdu a celkově složitá osobnost. S notnou dávkou nadsázky se dá říct, že vnímání nás samotných skrz jeho dílo je prvním vítězstvím Ruska v hybridní válce proti nám...

Václav Knotek rozhodně žádným Švejkem nebyl. Člen nekomunistického protektorátního odboje, kterému se jen tak tak podařilo prchnout před Gestapem se postupem času stal vedoucím šifrovacího oddělení naší vlády v Londýnském exilu. 

Zde se mimo jiné seznámil s Karlem Svobodou, původním členem Operace Anthropoid, který v jeho životě ještě sehraje zásadní roli. 

Karel Svoboda je další z hrdinů/nehrdinů těžkých časů. Psal jsem o něm zde...

https://vracovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=740562

 

Jako celá další řada "zápaďaků" po únorovém komunistickém puči 48 Václav Knotek pochopil, že ho nečeká nic dobrého. Opět opouští vlast. I tentokrát však nečeká s rukama v klíně a zapojuje se do boje proti zločinnému režimu. 

Je nasazen zpět do Československa aby připravil půdu pro odboj. Neuvěřitelnou shodou náhod se jedním z jeho prvních kontaktů stane právě starý známý Karel Svoboda. Knotek netuší, že zlomený Svoboda už kope za jiné mužstvo a na schůzce s ním je zatčen. 

Po zatčení se mu povede ukončit život skousnutím kyanidové kapsle...

Komunisté se mu ještě posmrtně "odvděčí", když se stane předobrazem agenta Bláhy z nechvalně proslulého seriálu Třicet případů Majora Zemana. 

Ostatně i sám Radek Brzobohatý, který ho ztvárnil je názornou ilustrací toho, jak složité bylo v komunistickém ráji žít ještě dávno po padesátých letech... 

Z ikonické postavy Františka ze Všech dobrých rodáků se musel "vykoupit" nejen touto rolí, ale třeba další echt propagandistickou lahůdkou.  Seriálem Rodáci....

Čest památce hrdinů.

Pokoj obětem tyranií.

Václav Knotek se narodil 27.5. 1910

 

Autor: Filip Vracovský | sobota 27.5.2023 6:48 | karma článku: 23,47 | přečteno: 711x