Terorismus je jen jeden, jeho bojovníci mají nejčastěji kořeny v bolesti.

V čem jsou, ale zakořeněni Ti jež jež je odsuzují, ale vlastně chápou? Násilí jen málokdy dokáže plodit cokoli jiného než násilí, takže to nikdy neskončí?

Rozmáhá se nám tu dle mě takový jeden nešvar.Shovívavý pohled na důvody střelby v El Pasu, chápání důvodů Anderse Breivika.

Je oprávněný? Já se domnívám, že nikoli.

Pújčím si mimořádně citaci, definující terorismus z Wikipedie.

 

Terorismus je užití násilí nebo hrozby násilím s cílem zastrašit protivníka a dosáhnout politických (případně politicko-náboženských) cílů. Terči teroristických akcí jsou většinou civilisté. Mezi teroristické metody patří atentáty, bombové útoky, únosy osob nebo dopravních prostředků a další násilné akty.

 

Terči teroristických akcí jsou většinou civilisté.Jednoduché, všeříkající.Ne, že by umírání vojáků bylo extrémně krásnější.Obojí je výsledkem naprostého selhání komunikace, společnosti jako takové, nebo mocenských ambicí jednotlivců, či skupin.Dnes již můžeme vedení válek historicky obhajovat tím, že i díky jim bylo dosaženo pokroku, řada z nich byla, nebo je považována za spravedlivé.Můžeme tedy spekulovat o tom, že vojáci umírali, či umírají s plným vědomím toho, že jsou vojáci.Část z nich věří v nějaké  vyšší poslání a oběti, kterou je třeba tomuto poslání přinést.A snad se jim pak, obrazně řečeno, umírá lehčeji na obou stranách front.Často se modlí k jednomu bohu, nikoli však k jedněm politikům.

 

I po vojácích zůstávají většinou pozůstalí a bolest.Právě ta bolest, která může často zrodit pěšáky terorismu.I tito útočníci často umírají s přesvědčením o smyslu své oběti.S pocitem odplaty a vyšší spravedlnosti, s příslibem ráje, nebo záchranou společnosti a světa tak jak ho znají a přejí si zachovat.

 

Ale je úplně jedno, co jim ti, jež je zneužívají naprogramují do hlav.Jestli je zneužívají vůdci náboženští, nebo političtí.Ze zneužití jejich bolesti nic jiného než další bolest nikdy nepovstane.Jsme snad odsouzeni motat se v bludném kruhu napořád?Já popravdě nevím.Nemám univerzální odpovědi.O jednom jsem ale přesvědčen.Naše společnost už je dál, než aby omlouvala El Paso, nebo Breivika migrací.Ani jeden z mrtvých v těchto zbabělích útocích nepřiblížil řešení problémů, které máme ani o píď.Nic než absolutní odsouzení a opovžení této střelby není na místě.

 

Díky a ahoj Filip.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Vracovský | středa 7.8.2019 8:05 | karma článku: 28,57 | přečteno: 2333x