Prázdninový inspektor v muzeu Politických Mrtvol

V dnešní reportáži navštívíme vyhlášené muzeum v Horní Dolní u Světlé Černé. Muzeum nám představí jeho ředitel Ferdinand Jirásek.

K malé, zvenčí nenápadné budově na Horně Dolním náměstí se snadno dostaneme automobilem z Prahy do dvaceti minut. Ze sloučeného autobusového a vlakového nádraží pak zbývá dorazit ještě čtvrthodinku po svých....

Náměstí samotné nabízí návštěvníkům několik možností občerstvení. Stánek Rychlokvaška  proslul v širokém okolí svou specialitou, pikantním Senátorem v housce. Naštěstí se nejedná o ekologickou  likvidaci dnešní době nepohodlných senátorů, ale Senátor je značkovou klobáskou místního řezníka. Ani restaurace U Partaje, která rovněž svým názvem odkazuje k místnímu muzeu nezklame. V okurkové sezóně nabízí k osvěžení hned několik druhů okurkových salátů a domácí okurkovou limonádu. Body strháváme za nepříliš čisté toalety, ač se provozovatel hájí tím, že tento styl rovněž souvisí s domácí politickou scénou.

Nyní již vzhůru do muzea. Hned vedle vrátnice nás vítá spoře osvícená, hojně navštěvovaná, leč prázdná klec Dr. Ratha. Nebohý doktor totiž momentálně sedí v kleci zcela reálné. Roztomile působí rovněž výběh "odpadlíků". Ve velikosti zhruba dvaceti centimetrů zde pobíhá veselá tlupa roztomilých pidižvýků a pidižvýček  soupeřících o pravidelně se plnící korýtko pomyjí. V radostném hemžení tu při bližším zkoumání poznáme jak politiky napojené na Chvilkaře, tak suitu okolo syna jednoho našeho bývalého pana prezidenta. Z povzdálí vše sleduje roztomilý kříženeček Pidižvio a dumá, jak by celé korýtko vybojoval  pro sebe.

Zklamáním je však první patro. Výstavní klece se jmenovkami Jiřího Paroubka a Miroslava Kalouska zejí prázdnotou. Již svým rozměrem dávají tušit, že se nejedná o žádné pidižvýky. Ale jak sklesle vypráví pan Jirásek "Kluci se nám vždy nějakou vymknou kontrole a sice marně, leč drápou se ze svých hrobů zpět na výsluní..".

Pak mu ale v očích zableskne šibalská jiskřička a vede nás k nejnovější kleci, která trpělivě čeká na svého obyvatele. Zcela digitalizovaná, s vlastním kosmetickým studiem, vyzdobená panenkami Barbie. Čí asi bude? 

Kdo z návštěvníků muzea se nemůže exponátů nabažit a nestihne poslední spoj do Prahy, nebo si jen prostě chce užít maloměstskou romantiku, může přenocovat v penzionu Bezďáčův Park. Noc s hvězdami nad hlavou, obklopen vůní kvetoucích lip má svou přidanou hodnotu. Ovšem i tady bude hodnocení nižší. Absence sprchy a toalet se dá pochopit, ale  lavička je příliš tvrdá a prodávat půl litr čůča za tři stovky, to tedy promiňte...

 

Filip Vracovský, prázdninový inspektor pro Kachní stehno se zelím cz. 25.7. 2020

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Vracovský | sobota 25.7.2020 9:44 | karma článku: 22,75 | přečteno: 706x