Nezdravá republika.

Československý omyl zakladatelů v čele s Masarykem. Možná to tehdy jinak nešlo, ale při osamostatňování došlo na vylití dítěte spolu s vaničkou.

Čechoslovakismus vycházel z představy jediného československého národa. V roce 1918 se stal základem pro vytvoření samostatného československého státu. Masaryk sám, ač mluvil o Čechoslovácích, nešlo mu o národ ve smyslu etnickém, ale ve smyslu státním.To "zetničtění" mu bylo časem ne úplně správně podsunuto.

Pěkně to na papíře vypadá.

Jenže ve skutečnosti se jen jedna nerovnost, snažila narovnat nerovnost druhou.

Tento uměle vytvořený "národ" neměl jiného politického smyslu, než postavení ostatních národnostních menšin "mimo" hru.

Podle sčítání lidu v roce 1921 bylo Čechoslováků 64,37 % , Němců 22,95%, Maďarů 5,47% a dnes už skoro k neuvěření, necelý půlmilion Rusínů tvořil 3,39% republiky.

Ostatně ani Slovenská část "národa" nebyla se stavem věcí spokojená a o autonomii žádala v letech 1922 a 1930, aby k ní v roce 1938 skutečně došlo.

Není to tak dávno, kdy tu bujela diskuze o tom, jestli by mělo smysl bránit republiku proti Hitlerovi. Z výše uvedeného jsem přesvědčen, že polovina vlastního obyvatelstva v té době po ničem takovém neprahla. Takže zbavíme li se jistého druhu romantického nazírání na věc, které je luxusem možným jen s odstupem času, za sebe jsem přesvědčen-nemělo.

Stejně tak, si s úctou připomenu, ale nevím proč bych měl slavit 100 let republiky. Onen "národ" který ji tvořil, přeci již před časem, podruhé a definitivně opustila její slovenská část.

Díky a ahoj Filip.

Autor: Filip Vracovský | pátek 26.10.2018 11:50 | karma článku: 20,90 | přečteno: 538x