Když nic neumíš, ještě pořád můžeš radit.....

Zadarmo se prostě dobré věci nedějí. Bez výdeje energie ještě nikomu pečený holub na talíř, nebo do úst nepřiletěl.  To ovšem není důvod k depresi. Naopak, byla by to nuda....

No, může to na první pohled vypadat jako střelba do vlastní nohy, jelikož jsem se poradenství v Gastronomii sám před covidem věnoval. A věnuje se mu i nyní celá řada skutečných odborníků. V konečném důsledku ovšem vždycky záleží na "materiálu" s kterým pracujete. Spoustu věcí za nikoho zkrátka udělat nemůžete...

A hlavně.... sebelepší rada si nevyrhne rukávy, nezpotí se, nevstává před slepicemi, nemaká o víkendech.... To nakonec musí klient sám, nebo na to musí mít lidi. Říká se tomu práce.

Někdy mám dojem, že se na to zapomělo.  Kolem gastra se pohybuje celá řada chytráků, která se v těch naivnějších z nás snaží vzbudit dojem , že po pořízení našich svíček, reklamy, lednice či rady bude jejich restaurace praskat ve švech a zákaznící se pohrnou...

Jistě. Jsou věci které právě v dnešní době dokáží pošetřit energie, nebo personál co se týče třeba nových kuchyňských technologií. Stejně tak dobrý pokladní systém je věc víc než  užitečná. Ovšem ani tyto věci nejsou samospasitelné. O nákupu čarovných hrnců, kosmetiky či dalšího podobného placeba nemluvě. V druhém případě prosím, nevyhazujte peníze z okna, rád vám pošlu svůj účet a dokážu si s nimi poradit....

Jediným kritériem úspěchu bude dobře nabídnutá služba, ve správný čas a na správném místě. Tak tomu bylo od nepaměti a těžko to může být jinak. Jejím základem je pak perfektně zvládnuté řemeslo a výše zmíněná práce. 

Osobně vidím velké blýskání na lepší časy i ve vstupu řady odborníků z provozu do samotné výchovy mladých. Pokud navíc dochází ke kýženému propojení s pedagogy, je to doslova bomba. Protože k naší ( sám jsem jako odborník z provouzu do školství začal fušovat) představě co učit, připojíme nezbytné znalosti .... Jak to učit. Taková šance pro odborné školství jako celek tady, troufnu si říct, ještě nikdy nebyla...

 

Autor: Filip Vracovský | čtvrtek 6.4.2023 8:42 | karma článku: 31,31 | přečteno: 4955x