Husákovy děti vzpomínají....

Jelikož socialismus v žaludku zaujal, dopsal jsem tedy pokračování. Snad někomu z vás zpříjemní víkend. Třeba se potkáme za chvilku v kuchyni...

 

Jednoznačným hitem, který z oněch dob přetrval a plní naše žaludky na nejrůznějěích trachtacích i v novém miléniu je chlebíček. Tento poklad naší národní gastronomie žije i nadále vlastním životem. Zároveň ale, mimo nejrůznějších moderních verzí stále drží v kurzu klasiky. Šunkovej, s debrecínkou, s vajíčkem... Musím říct, že já bych si ho sebou vzal asi i na pustej ostrov kdybych mohl....

Zdroj: https://vracovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=794771

 

 

Na pustým ostrově by se člověku každopádně hodila hromada konzerv.  A k té hromadě samozřejmě otvírák.... "Lanšmíd", Trenčianské párky s fazolí, Chalupářskej guláš.... Pěkně na lihovým vařiči v ešusku a nebe plný hvězd.... Na rozdíl od komoušů, tohle bych vrátil zpátky hned. Byl bych vysportovanej, v plným tréninku a do pátýho patra bez výtahu běhal jako laňka :D Mimochodem mám dojem, že zrovna párky s čočkou, či lečo , nebo klobásy s fazolí jsou jedny z mála produktů kde někteří výrobci do receptur nezasahují nějak podstatně dodnes ....

Jelikož o pivu už tu padla zmínka, je třeba zmínit také nealko. Limča... Oranžová, žlutá, malinovka a nebo Kofola či její variace ? Někdy koncem poslední socialistické dekády se člověk mohl osvěžit taky Vineou nebo Top Topicem. Krk bych pak vsadil na to, že i Coca Cola, která tu byla tehdy k dostání nechutnala tak umělohmotně jako dneska.

V čem jsem se moc neorientoval, byla škála tehdy vyráběných sirupů. Jako poloviční senochrup jsem měl to štěstí, že díky domácí produkci malinových, bezinkových a celé další škály  šťáv, jsem si naši chalupu mohl kdykoli připomenout i v zimě, když za oknem ležela taková sněhová duchna, jako právě dneska...

V létě jsme miloval právě na té chalupě ze sklepa vychlazenou citronovou Excelsiorku. Na rozdíl od Mattonky ji už vzal čert...,  doba, či tak něco....

Trudnější stránkou této nealko etapy skorodospělého života byl dlouhodobý boj o ztrátu panictví. Byť si zpětně uvědomuji dvě věci. Ne, za tohle bolševik skutečně  nemohl.... A ano, projít skoro celým učňákem jako panic ve chvíli kdy tam bylo na jednoho kluka cca deset holek je svým způsobem umění.

Celou spoustu jídel a chuťovek která frčela si rád dopřávám dodnes.... Dobrý gothaj s cibulí, chleba s máslem a pažitkou ( a ano, k máslu i gothaji musíte koupit dobrý, kváskový chleba. Tu rychlenou plesnivinu z marketů ať si strčí za klobouk...) Játra na roštu se slaninou a cibulí ( vykládat dnešní omladině, že věc jako vepřová játra byla podpultovkou nemá smysl, ale sám si na fronty v pět ráno před masnou vzpomínám). Nové brambory s hroudou másla a posypané šnitlíkem, kefír k tomu, nebo podzimní pečené v popelu. Jsou věci, na první pohled obyčejné, ale na ten druhý...

 

Pevně doufám, že si ještě v diskuzi naládujeme nášup dalších dobrot. No a písnička je dneska jasná. . V nedávných týdnech nás opustil během pár dní nejen Michal Ambrož, ale i jeho ex manželka Markéta...

https://vracovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=794771

 

 

Autor: Filip Vracovský | sobota 3.12.2022 7:16 | karma článku: 37,12 | přečteno: 5178x