Hejtman Plzeňského kraje rozbíjel v Praze hrnečky s portréty nacistických vůdců.

Otázkou ale zůstává, zda sám Plzeňský kraj dělá dost pro to, aby v něm neklíčilo zákeřné zrnko mnohem nebezpečnějších a živějších projevů nacionalismu.

Jistě, jsou věci, které mě na našem pojetí demokracie dovedou vždy znovu překvapit.Fakt, že podle odpovědných orgánů nakladatelství Naše vojsko prodejem tohoto svinstva neporušuje  zákony, je jednou z nich. Přílišná tolerance jak k projevům relativizujícím nacismus, tak komunismus nemůže přinést nic dobrého. Vždyť on i ten Hitler byl přeci jen spíš takový pitoreskní strejda s trhavýma pohybama na filmových záznamech.Ale v něčem měl pravdu...Tak přesně tohle se může stát s uvažováním mladé generace, která se o problematiku historie starší než pár let prostě nezajímá. A přesně s tímhle už jsem se i setkal...

Z tohoto důvodu je akce Josefa Bernarda, který ještě připomenul památku obětí holocaustu, kterou tyto artefakty defakto popírají záslužná a chvályhodná.

Otázkou zůstává, zda sám Plzeňský kraj, potažmo Plzeň samotná nezavdává trochu příčinu k ještě nebezpečnější radikalizaci čím dál větší části obyvatel a k jejímu příklonu k soudobým formám nacionalzujících projevů.

Kdokoli si pamatuje bezpečnostní situaci ve městě někdy dvacet let zpět, vidí její neustále zhoršování se. A nejde jen o holou řeč statistik, která nepůsobí až tak děsivým dojmem.Ale třeba noční centrum města je ve srovnání s minulostí pro "domácí" skoro mrtvé. Skupinky hlučných a často agresivních zahraničních dělníků i strach z nich jej už docela ovládají.Život se radikálně změnil i pro ty, kdo mají kliku "a bydlí v sousedství ubytoven". Sám jsem měl to "štěstí" a užil jsem si tuto skutečnost půl roku.Ukončení našich sousedských posezení a káviček ve dvoře sousedícím s budovou, kde si pracovní agentura otevřela ještě ubytovnu byl asi ten nejmenší problém.Výjezdy městské policie několikrát týdně, ti jež mají okna směrem k ubytovně se nejspíš v klidu nevyspí už nikdy.

Tyto situace nahrávají pak tomu, aby se nejnasranější část obyvatel, přikláněla k čím dál nesmyslnějším a násilnějším názorům plným rasismu, předsudků a toho nejzaprděnějšího náckovství. Ale on ten problém, přeci nezačíná u nich...

A to ještě podle nejnovějších dat čsú...

Počet obyvatel Plzeňského kraje zřejmě v letech 2019–2071 vzroste o 36 tisíc na 621 tisíc v roce 2071, čímž se zařadí na šesté nejvyšší místo v rámci krajů. Hlavním důvodem růstu v tomto období by mělo být kladné saldo zahraniční migrace ve výši 111 tisíc osob. Počet obyvatel mírně vzroste i díky vnitřnímu stěhování, a to o 17 tisíc, což je předpokládaná druhá nejvyšší hodnota v rámci krajů. Naopak přirozenou měnou Plzeňský kraj přijde o zhruba 91 tisíc obyvatel.

Takže otázky na které bych rád znal odpověď jsou zhruba takové.

1) Nebylo by mnohem důležitější než mediálně vděčný výstup pod sochou sv. Václava, kdyby si pan Bernard poklidil doma?

2) Skutečně nejde nastavit pravidla hry pro pracovní agentury tak, aby sem nesvážely zahraniční dělníky bez jakékoli odpovědnosti za jejich další osud ve chvíli, kdy o práci a na ni navázané  bydlení přijdou?

3) Když už je situace jaká je, klidně i za cenu co největších investic nerozvíjet projekty podobné třeba tomu, kdy v Plzni působili policisté z Bulharska, Polska, Rumunska i Slovenska?

Mám totiž skutečně neblahý dojem, že pokud dál věci poplynou samospádem, budou za nějaký čas zmíněné hrnečky prodávané v Praze u nás v Plzni tím nejmenším problémem

Díky a ahoj Filip.

 

Autor: Filip Vracovský | sobota 8.2.2020 7:01 | karma článku: 34,38 | přečteno: 4534x