Franta Sauer bohém, vandal a anarchista taky skončil u zpovědi

Před sto lety byl v Praze stržen Mariánský sloup, krásná ukázka toho, když se k činu dostane nevědomost a dnes tak často dovolávaný selský rozum.

Vyskočil dnes po půlnoci na hlavní stránce další díl seriálu  Stalo se před sto lety.Je o kácení Mariánského sloupu v Praze.Odkaz přiložím na konci blogu .Je to video o tom, jak dav vyburcovaný Frantou Sauerem strhl Mariánský sloup jako symbol nenáviděné Rakousko-uherské monarchie.

 

Dav se domníval, že se jedná o připomínku porážky v bitvě na Bílé hoře.Že byl ve skutečnosti symbolem díků za obranu Starého Města před Švédy Panence Marii... co na tom..Kdo by se zabýval detaily.Přijde mi, že se nabízí mnohá paralela s dneškem.Kdekdo kdo si přečte jednou Wikiipedii se dovolává pravd a shazuje lidi se skutečným vzděláním. Ve jméně selského rozumu.

 

Jenže ani Franta Sauer nebyl hlupák. Jen ho to nebavilo už na obecné a vyučil se zámečníkem. Pak získával mnohdy dovolávanou Vysokou Školu Života.Coby tovaryš a při střídání devatera řemesel.Byl to rovněž přítel mnoha lidí z Pražské Bohémy.Za první republiky velmi činný.Angažoval se pro chudé, organizoval masová divadelní vystoupení od té doby a do té doby Prahou nevídaná.Sám psal. Žižkovák.

 

Jen tehdy 3.11. 1918 mu scházela skutečná znalost historie a vzdělání.

 

V jedné věci mu ale zmíněné video křivdí. Zmiňuje beztrestnost takové akce týden po vzniku republiku.Franta když byl o něčem přesvědčen, tak to dělal. Za každé situace. A tak byl za kolportování spisů TGM v roce 1942 zatčen a zbytek války strávil v pevnosti Malý Terezín.Ze zdejšího pobytu, ač válku přežil si odnesl tuberkulózu.Ta jeho pozemskou pouť ukončila ani ne o dva roky později.

 

A zajímavostí, možná pointou jeho vlastního života bylo, že i on, se svým názory.... Na prahu smrti hledal rozhřešení za zničení Mariánského sloupu u zpovědníka.

 

Díky a ahoj Filip.

 

http://technet.idnes.cz/pred-100-lety-mariansky-sloup-strzeni-republika-monarchie-pev-/pred-100-lety.aspx?c=A181102_204329_pred-100-lety_vojt

 

Autor: Filip Vracovský | sobota 3.11.2018 6:14 | karma článku: 26,55 | přečteno: 948x