Bandera párty u nás v Plzni....

Nejen o Ukrajině, ale taky o nás a proč nemáme svého Banderu....  Pokud možno z úhlu, o který se pokud vím nikdo nepokusil.

Pár dní zpátky hýbala veřejným míněním kauza přesahující hranice našeho města....Pořádání Bandera Párty v Plzni. Vlnu emocí, kterou kauza vyvolala, chápu. U spousty lidí již se nějaký čas projevuje " únava z války " , kterou vnímají ne jako vlastní problém, ale jako něco obtěžujícího nač lze často svádět i osobní potíže. Problémy při nichž je pohodlnější mít nějakého konkrétního viníka na kterém si lze projektovat svá zklamání. 

Když se k tomu přidá poměrně chabá znalost historických reálií je jasné, že celá kauza ani jinak než vlnou nenávisti k organizátorkám skončit nemohla. 

https://ct24.ceskatelevize.cz/archiv/1315974-banderovci

https://www.lidovky.cz/orientace/orientace-josef-mlejnek-polsko-ukrajina-spojenci.A230310_133004_ln_orientacer_rkj&h=909DA77285C73BCFB57A533717539966

https://bavsevedou.zcu.cz/zvedavosti-historie-rusko-ukrajinskych-vztahu/

Bandera a jeho postavení v Ukrajinské historii samozřejmě nevzniklo jen tak samo o sobě...  Navíc je jeho jméno spojeno se zločiny proti lidskosti, kterých se ve velkém UPA dopouštěla především v letech 1943-1944 . Brutalita použitá proti civilnímu obyvatelstvu často překračovala míru brutality používanou jednotkami SS. 

Bandera sám však v těchto dobách neměl na chování jednotek žádný faktický vliv. Byl v té době držen nacisty v kriminálu. ( Což vůbec nerozporuje prostředky které předtím v národněobrozenceckém boji volil...  Rozhodně se nejednalo o gentlmenský odboj známý třeba v podání naší Mafie .

Samotné historické zkušenosti s útlakem ze strany Poláků či Ruska a Sovětského svazu jsou pro nás jednoduše nepochopitelné proto, že ze strany RU Monarchie k tak brutálnímu potlačování našeho národního živlu nedocházelo. Historicky zasáhla takto krvavě po Bílé hoře vůči elitám , a jistě i tlak na rekatolizaci byl nepochybný ( A samozřejmý v kontextu doby) . Ovšem ke zkušenostem ukrajinců má stále hodně daleko. O skutečnosti, že poněmčování Čechů skončilo tím, že se zde vytvořila generace obrozenců a rozmáchla se směrem nejen k vlastnímu národu, ale i státnosti ( Téma čechoslovakismu, samozřejmě sporné, není tématem tohoto blogu.) nelze vést žádné větší polemiky.

Nikdy jsme nikoho jako Bandera ( Naštěstí, a na rozdíl od mnoha jiných národů.) nepotřebovali. Tudíž jeho fenomén nedokážeme vstřebat. Nemá to vůbec nic společného s adorací rozporuplné povahy takovýchto hrdinů vzešlých z krve a v krvi často končících. Banderu samotného po letech ukrývání zavraždil agent KGB. Stylově. Kyanidem. 

Co říct nakonec ? Myslím, že můžeme být rádi. Máme Masaryka místo Bandery. Na rozdíl od Ukrajiny náš národněosvobozenecký boj byl velmocensky USA posvěcen. Ukrajince pořád jen někdo využíval. Je jedno jestli nacistické Německo, SSSR, nebo v prvních letech Studené války zcela nepochybně i zmíněné USA. 

 

Autor: Filip Vracovský | neděle 19.3.2023 0:40 | karma článku: 24,20 | přečteno: 1256x