Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zaražená jako prd

Moment překvapení je bežný jev. V podstatě jde jen o potvrzení klasického “vím, že nic nevím” s dovětkem “opravdu je to tak?” Někdy mě to překvapení zarazí i na několik dní. 

Moje první zaražení se týká vztahu mezi ekologií a ekonomií.

Papírové vizitky ještě nevzal digitální čas, ačkoli chytré telefony umí ovládat děti, důchodci i moje teta, která se digitalizovala čistě pro zábavu, neb povoláním je kosmetička podlahových krytin a klávesy tak v práci maximálně zbavuje prachu a emaily vysypává do koše pouze vytištěné. Nechtěla jsem vizitky, protože jsem je považovala za zbytečné plýtvání přírodními zdroji a jistou formu zadostiučinění, že díky nim někam patřím, jsem si užila už před lety. Praxe mě však donutila vzít je na milost, třebaže bych se radši z nouze naučila hrát na housle. S ohledem na ekologii jsem chtěla na jejich výrobu použít recyklovaný papír, který ovšem ekonomicky vyšel v nabídce nejhůř. Dokonce mi v tiskárně nabídli, že se vzhled recyklovaného papíru dá natisknout a stále to vyjde levněji. Hrubý recyklovaný papír umí potisknout jen sofistikovaný stroj, a tak jsem souhlasila, že vizitka za deset korun kus není k prezentaci mých aktivit nutná a rozhodla se ekonomicky. Do doby, než jsem je nechala vytisknout, kreslila jsem si vizitky ručně na šmíráky. Výsledný efekt byl pro účely podnikání nevhodný. 

Druhé se drží mezi IP a IQ.

Určitě jste si vědomí toho, že vaše IP adresa je záznamem vašich digitálních aktivit. Pokud jste navíc propadli aplikacím jako foursquare, yelp a klidně i facebook, tak se váš den dá poskládat od rána do večera bez toho, aby vás skládající vůbec osobně znal. Dříve na to STB měla lidi, teď se udáváme sami. Paradoxní, jak se dění mění. Když otevřu internetový prohlížeč, vyskočí na mě výhradně nabídky spojené s jógou, cyklistikou, designem a běháním. Přesně to jsou totiž okruhy zájmů mých internetových brouzdání. Je to milé, leč vlezlé, že se o mě někdo bez těla takhle zajímá a hraničí to se zasahováním do mé intimity. Nelíbí se mi to a navíc nechápu, proč se mě ten bezduchý systém, jemuž na mě tolik záleží, nesnaží rozvíjet a informovat i o věcech mimo můj akční rádius. Je přece evidentní, že když člověka něco zajímá, vyhledá si informace sám a půjde klidně přes devatero hor, aby se k nim dostal. Není třeba mu je nosit na zlatém podnosu pod nos.  Jestliže IQ predikuje naší vrozenou inteligenci, pak IP diktuje její omezení.

Autor: Tatiana Vomáčková | čtvrtek 24.4.2014 16:30 | karma článku: 11,48 | přečteno: 1209x
  • Další články autora

Tatiana Vomáčková

Hrdinové všedního dne

Zateklo mi do bytu. Dešťové provazy se na konci března protáhly dírami ve střeše a já chytala kapky vody do ručníku. Zoufale jsem se dívala nahoru na kapající sádrokartonový strop a nevěřila, že se to děje. Jsem praktická holka, ačkoli jsem chvilku chodila v kruzích a dělala, že se nic nedějě a hodně mrkala očima, aby to zmizelo.

22.4.2015 v 22:18 | Karma: 11,49 | Přečteno: 397x | Diskuse| Ostatní

Tatiana Vomáčková

Prostě prostata

Za pár dní skončí předposlední měsíc v roce. Nic tak neobvyklého, děje se to každý rok. Letos je to přesto jiné. Každý listopadový den jsem žila s někým jiným. Dneska s Krakonošem, včera s Armstrongem a jen jeden člověk ví, s kým budu sdílet domácnost zítra. Ondřej je totiž Mobro, což bez překladu znamená, že má koule na to přiznat, že i muži jsou křehcí a mají intimní místa, která je můžou zradit, když jimi budou pouze myslet a nebudou myslet na ně.

29.11.2014 v 12:09 | Karma: 8,85 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní

Tatiana Vomáčková

Rozumíš mi, jen když mlčím

Základ fungujícího partnerství je v porozumění. Lidé se většinou spojují do dvojic na základě nějaké shody, ať už intelektuální, emocionální nebo fyzické. Jazykové porozumění je až druhořadé, protože mimika, gestikulace i erotika jsou schopné na nějakou dobu zastínit sémantickou bariéru. Podobně to funguje v populární hudbě. Můžete se zbláznit do písničky, v níž neodolatelný hlas cosi v chytlavých rýmech opěvuje a po čase s hrůzou zjistit, že jste si několikrát za den pouštěli ódu na smradlavé ponožky svobodného třicátníka.

6.5.2014 v 12:24 | Karma: 9,21 | Přečteno: 417x | Diskuse| Ostatní

Tatiana Vomáčková

Vesnice, tradice, slepice

Velikonoce nás vyhnaly na venkov, a tak jsme ráno běželi podél rybníka, po lesní pěšině a zpátky kolem hájenky. Vzduch byl tak čerstvý, že mě bolel do plic. O bolesti zbytku těla nemluvím, na to jsem zvyklá. Ranní výběhy nemám ráda, většinu času se trápím, ale ten pocit po doběhnutí, ten miluju a taky miluju svýho kluka, který se mnou po třech letech konečně začal běhat a vybral si zrovna rána. Pozor na to, co si přeješ a když už si přeješ, formuluj svá přání na hodinu přesně, že ano?

19.4.2014 v 23:23 | Karma: 9,70 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Tatiana Vomáčková

Bombarďáky s bombardérem

Když jsem se seznámila s mým klukem, musely se někde ve vesmíru střetnout a explodovat minimálně dvě planety a pár neidentifikovatelných létajících předmětů, protože od té doby vidím hvězdičky, kdykoli se na něj podívám. Někdy jsou to jiskry vznikající nesouhlasným skřípáním jeho či mých zubů, ale většinou to jsou blikající světýlka zrcadlící se v našich očích. Rozumíme si. Oba obstojně ovládáme češtinu, já jsem lepší v gramatice a on umí spojovat slova do obdivuhodných idiomů.

17.2.2014 v 21:42 | Karma: 11,17 | Přečteno: 628x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 626x
Jsem dost podobná komukoli, ke komu se přirovnám a podle otisků prstů jsem jedinečná. Píšu, protože mám ráda slova. www.happygolucky.cz

Seznam rubrik