Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lekce trpělivosti

Páteční ráno ve studiu je rušné jako školní chodba při velké přestávce nebo pekingské náměstí Nebeského klidu o víkendu. V 8 hodin dorazili opraváři bzučáku ke zvonku již několik týdnů nefunkčního. Záhadná závada znepříjemňuje příchody jogínek na hodiny, neb jsou už u dveří domu vystaveny nečekané lekci trpělivosti, když se snaží dostat dovnitř pomocí číselného kódu, jenž funguje metodou pokus omyl. Vzhledem k tomu, že v domě není výtah a studio zdobí poslední patro, je pro mě opakovaná cesta ke vchodovým dveřím domu a zpátky něco, čemu se lidově říká vopruz.

V 9 hodin naši skupinu rozšířil truhlář, který přijel zaměřit botníkové police do chodby a utáhnout ocelová lanka, jejichž instalaci jsem před pár týdny svěřila do svých rukou a kutilsky selhala. Změřil, napnul, odjel a zatím co v pozadí stále pokračovala oprava bzučáku, uklidila jsem se do kuchyně připravovat hummus na večerní setkání s přáteli přítele kdesi na samotě u lesa. Když jsem rozhučela tyčový mixér, zeptal se mě jeden z opravářů, co bude dobrého. Přerušila jsem drcení a odpověděla jsem hummus. Bytem se rozlilo náhlé ticho a pán se na mě nechápavě zadíval. Humus, muselo mu znít v uších, co to je za ženskou? Nabídla jsem mu ochutnávku a on snad jen ze slušnosti souhlasil, aniž by věděl, do čeho jde. Jala jsem se mu jmenovat složení a skončila hned u první ingredience, totiž cizrny. To taky neznám, zahlásil od rozloženého domácího telefonu. Přinesla jsem mu ukázat uvařené kuličky římského hrachu. Bez dalších slov odešel na chodbu, aniž by si zobnul. Já se vrátila k mixéru a rozrušená přisypala do mísy sůl. Bohužel už podruhé, což z rozdrcené cizrny a tahini pasty udělalo opravdový humus, který tahá sílou soli za ušima až to bolí. Okamžitě jsem se s otázkou co neutralizuje sůl v pokrmech obrátila na Googla a dověděla se, že se solí je třeba zacházet opatrně a nejlepší bude uvařit druhou várku ingrediencí a smíchat s tou přesolenou, protože ponořením stříbrné lžičky se situace nezlepšila. Buď nebyla stříbrná, nebo byla neschopná. Namočila jsem další žluté kuličky a utěšila se představou, že když se hummus povede zachránit, zabalím trochu i pánovi od bzučáku, který se už ke kuchyni nepřibližoval. 

Oprava pomalu spěla ke třetí hodině usilovné práce. Pánové měli utahané výrazy a vytahané kabely snad ze všech zdí, leč bzučák stále neotvíral domovní dveře, do nichž se už dobývala kamarádka, která přišla na masáž. V rámci čekání na klid vázaný na dokončení opravy hluchého zvonku, jsem jí ukázala hummus a ona rozšířila mé obzory o recept na domácí tahini pastu. Po dvaceti minutách jsme se slov nashledanou, paní, máte to hotový nedočkaly a pustily se do masáže. Když jsme o hodinu a půl později skončily, z plotny vysílala kouřové signály připálená druhá várka cizrny a pánové zanechavše své nářadí rozházené po chodbě, odešli asi na oběd nebo se utopit do řeky. Přebrala jsem zrna od černých uhlíků a přidala je do přesolené pomazánky k naředění chuti. Kamarádka, evidentě hummusačka - rozuměj odbornice na hummus, se zeptala, kde mám ledovou tříšť. Tentokrát jsem jí já věnovala nechápavý pohled a ona mi odkryla tajemství správného postupu, při němž tříšť způsobuje sametovou strukturu drcené cizrny. Druhá cesta k jemné pastě je mixovat do úmoru, což je můj případ. 

Ani po šesti hodinách zvonek stále nefunguje, dveře bytu do kořán a pánové v nedohlednu. Lekce trpělivosti pokračuje a já jsem se po vynucené pauze, kdy se mi mixér přehrál, vrátila k tyči dál zjemňovat teď již mnohem chutnější hummus, v němž se ve víru vrtule protáčí maličká černá smítka. Stopy připálených zrnek, kterých si snad večer nikdo nevšimne, protože to vypadá, že ze studia neodjedu za světla a kdo ví, zda-li mi bude zvonit zvonek nebo hrana. 


 

Autor: Tatiana Vomáčková | pátek 23.8.2013 14:53 | karma článku: 7,49 | přečteno: 497x
  • Další články autora

Tatiana Vomáčková

Báječná stará ženská

Jsou lidé, kteří by si zasloužili medajli za filantropii. Jedna taková adeptka pracuje v podolském plaveckém stadionu, kde vydává zámky na skříňky.

20.9.2016 v 22:46 | Karma: 22,31 | Přečteno: 631x | Diskuse| Osobní

Tatiana Vomáčková

Chci žít s divným klukem

Když doplavu, sednu si na kraj bazénu a pozoruju plavce. Muže, kteří své svalnaté (vkusně potetované) paže rytmicky vynořují nad hladinu. Je to děsně sexy.

17.9.2016 v 10:00 | Karma: 16,09 | Přečteno: 822x | Diskuse| Osobní

Tatiana Vomáčková

Ťukám na nebeskou bránu

Sedím na ještě vyhřátém písku, ačkoli slunce už zmizelo za obzorem. Přede mnou v moři se nehoupe odraz měsíce, protože ho nejspíš někdo ukrad, ale nebe je obsypané hvězdami.

16.9.2016 v 12:47 | Karma: 14,66 | Přečteno: 301x | Diskuse| Osobní

Tatiana Vomáčková

Miss Beznaděje

Když jsem si před spaním smývala z tváře dnešní den, napadlo mě, jestli kromě Mysu Dobré naděje, leží někde v bažině i Mys Beznaděje?

7.9.2016 v 8:25 | Karma: 10,84 | Přečteno: 272x | Diskuse| Osobní

Tatiana Vomáčková

Jak udělat mír

Až budu velká, chtěla bych být šťastná. Jsem možná v polovině svého života, dle tělesných dispozic dospělá, mentálně relativně vyspělá a občasně nesmělá. Drzá jako opice, pokorná jak světice.

6.9.2016 v 17:52 | Karma: 11,42 | Přečteno: 364x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 626x
Jsem dost podobná komukoli, ke komu se přirovnám a podle otisků prstů jsem jedinečná. Píšu, protože mám ráda slova. www.happygolucky.cz

Seznam rubrik