Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S-K: Proč nemá V. Klaus ocasní ploutev...

Ať již současného prezidenta nahradí kdokoliv, jedno je jisté: Najít takto výraznou osobnost nebude lehké.

Václav Klaus prokázal nevšední schopnost proplout úspěšně politickými vodami po roce 1989 bez ohledu na aktuální obsazení vlády. Ač není vybaven žábrami a ani jednou ploutví, proplouval hladce a elegantně, a i když už ho párkrát protivníci zatlačili pod vodu, nevypadal, že by mu docházel kyslík. Bude to bezesporu i po odchodu z úřadu jedna z postav, která jen tak nezapadne. Je poměrně kontroverzní, ale na rozdíl od ostatních kontroverzních postav nedělí společnost na dvě skupiny, ale dokonce na tři. Jedna skupina září neudolatelným obdivem a schopností glorifikovat prakticky jakékoli jeho akce a prohlášení. Druhá naopak hřímá nad obrazem ďábla, který jim naprosto jasně reprezentuje vše zlé, co v "poplyšákovém období" nastalo. Ale existuje i zajímavá třetí skupina (sám se v ní tak nějak vyskytuji), která není schopna označit tohoto výrazného člověka české politiky ani za kladného hrdinu, který zachránil ČR před novou německou okupací pohraničních starousedlostí, ale ani za padoucha, který jen škodil. Seznam kontroverzních témat by byl dlouhý:

"Má negativa a pozitiva"

  • Kuponová privatizace - opravdu netušil, že podkapitalizované firmy není ideální předat "do českých rukou", tj. dočasně do rukou všech občanů a následně do rukou podivných skupin, které skupovali akcie (ač je záhadou, kde přišli legálně k potřebnému kapitálu). Leckdy je následně odlehčili o (již tak skromná) aktiva, kterými ještě podniky disponovaly.
  • Volná ruka trhu - ač trh jako takový je opravdu relativně dobrý regulátor ceny na základě poptávky a nabídky, přece jen toto pravidlo platí jen na trhu s dostatečnou konkurencí a průhlednými pravidly. Tento fakt snad nebyl v té době známý? Obsahovala ho kdejaká z prvních učebnic ekonomiky.
  • Obrovské daňové úniky v topných olejích - trvaly několik let! Opravdu nikdo netušil, že je velmi snadné okamžitě vydat nařízení o celní jistině, která by byla vratná až po prokázání prodeje dovážené látky jako topného oleje? U jiných komodit je to běžné v řadě států a dokonce ani v ČR to není nic neznáméno. Zde nutno říci, že to nelze na pana prezidenta hodit kompletně. Byl u toho, o tom žádná a zásah ani snaha o něj se nekonala. Právě velmistr ekonomické šalby Vlastimil Tlustý by asi stál v čele osob odpovědných za tento podvod století. Václav Klaus ale v té době určité páky skutečně měl.
  • Globální oteplování - Nikdo spolehlivě neví, jestli k němu dochází. Pokud ano, je-li důsledkem běžných cyklů, či jednorázové. Pokud jednorázové, pak nevíme, zda je to aktivitou slunce nebo aktivitou člověčí. "Nápravná opatření" navrhovaná téměř globálně byla opravdu nestydatým útokem na státní kasy půlky zeměkoule. Toto vyjádřit téměř "proti všem", chtělo odvahu a "kule".
  • Lisabonská smlouva - jestli bylo podepsání chybou nebo ne, na tom se asi všichni neshodnou a ukáže to až čas. Nicméně, jedno je již jasné. To, že si ČR trochu zahrála rebela ji nijak neuškodilo a naopak ukázalo, že občas si dupnout není na škodu a může to zmírnit některá "prapodivná" opatření z EU. Slováci to zkouší teď s placením řeckého dluhu. Ať již uspějí nebo ne, jisté je, že rebelství a hledání spojenců pro odlišné stanoviska by se mohlo stát užitečným standardem, nikoli výjimkou. Dalo by se napsat ještě hodně, ale pro zamyšlení to celkem stačí. Jak pana prezidenta vnímáte vy? Jako rybu ve vodě? Nebo jako žábu na prameni?
Autor: Vladimír Volko | pátek 20.8.2010 12:40 | karma článku: 17,56 | přečteno: 1580x
  • Další články autora

Vladimír Volko

Můj den blbec

Normální duševně stabilní jedinec zvládne zarezervovat ubytování přes internet tak, aby se vešel maximálně do třech katastrof na den. Talentovaní jedinci však nemají problém tento počet hravě překročit.......

17.9.2016 v 13:23 | Karma: 21,23 | Přečteno: 690x | Diskuse| Cestování

Vladimír Volko

Překoučovaná doba

Dneska jsem cestou od stravovacího kouče potkal před obchodem naší rodinou sexuální ko(u)čku. Fakt minda. Měli jsme nedořešené poslední tantrické sezení, ale bohužel, sotva jsme stihli prohodit pár slov, už jsem se omlouval, že "taimzmany" a že "verisory" a kmital směr posilka. Začíná mi tam za 10 min můj fitness program. Fakt nadřenej kousek. Prý bezpečně shodíš a ještě budeš vypadat. Navrhoval mi to nejlepší trenér na okrese. Prý koučoval předtím i olympioniky. Můsím pohnout, když už to platím, tak přece nepřijdu pozdě. Mojich 105 kg se valí Hlavní třídou....

6.3.2014 v 17:21 | Karma: 20,50 | Přečteno: 1045x | Diskuse| Společnost

Vladimír Volko

Nový občanský zákoník - hrozí smrt vyděšením. Satane ustup!

1.1.2014 nastává chvíle, kdy se nekonečněkrát odkládaný občanský zákoník ze dne 3. února 2012 stane součástí našich bídných životů. Stromy se vyvrátí kořeny vzhůru, psi začnou výt obráceni exkrementačním otvorem k měsíci, zvěř zaleze hlubuko do nor a mezi občany vypukne chaos a zmar.

20.11.2013 v 15:15 | Karma: 22,11 | Přečteno: 1700x | Diskuse| Ekonomika

Vladimír Volko

Chcete diskutovat? Máte smůlu. Nic nefunguje.

Asi jsem oběť doby, když si u mne zákazník objedná nějakou SW úpravu, očekává, že bude fungovat. Nutí mě to, pokud chci peníze, dobře pracovat. Co dělám špatně, že neumím brát peníze za p.r.d. (p.r.d. = zkratka, admine neřeš, za ofocenou občanku prozradím, co znamená) :-)

1.11.2012 v 13:24 | Karma: 25,58 | Přečteno: 2109x | Diskuse| Společnost

Vladimír Volko

Blíží se anonymní poprava 9 kocourů!

Prý mají kocouři 9 životů.....a prý zrušením anonymní diskuse, nastane období elektronické slušnosti.

5.10.2012 v 13:38 | Karma: 26,29 | Přečteno: 1755x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...