Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

S-K: Pechfógl páchá dobrý skutek

Každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán, říká jedno moudré přísloví. Druhé pak praví, že svině mají skrátka štěstí. Když vám pak život zkombinuje osud smolaře a tendence páchat dobrý skutek...o zábavu je postaráno.


Můj známý z kolejí se vyznačoval tím, že se ho držela smůla jak neviditelný občan sociálních dávek. Jmenoval se Dalibor. Byl sice ušetřen hladomorny i hry na housle, ale tím výčet šťastných událostí jeho života vcelku končil. :-)

Dlužno říci, že se onen nešťastník snažil upřímě žít svůj život tak, jak považoval za správné a snaha mu nechyběla. Byl to tvor přemýšlivý bez viditelných hendikepů, nízkých duševních limitů či fyzických anomálií. Přesto mu život tak nějak nepřál. Množství příhod, v kterých utrpěl nějakou újmu statisticky nejméně o dva řády překračovalo rovnoměrné rozdělení smůly v poplulaci srovnatelných študáků v širém okolí.

Co je ještě horší, nebyl nijak poznamenán sobeckostí či dokonce vyčůraností. Ba snad doufal, že jeho dobré skutky ho snad z jeho věčné smůly mohou vykoupit. Uznejte sami, že s takovou psychicko-sociální výbavou ten nebožák neměl téměř žádnou šanci.

Přátelé se mu prvních pár měsíců snažili pomoci nebo alespoň poradit, jak se se svou smůlou poprat, nebo jí dokonce předcházet. Protože ale přírodní zákony neznovelizuješ....po čase i oni pochopili marnost svého počínání.

Oblíbenost Dalibora rostla s každným jeho neštěstím. Spolužáci i přátelé každý den netrpělivě vyčkávali, s čím zase přijde. Spolužáci s trochou škodolibé radosti, přátelé pak možná i se špetkou účasti. V jednom se ale shodli, pokud denní příděl nehod neobsahoval žádné zranění či citelnou majetkovou újmu, bylo jeho pravidelné vypravování považováno za nepřekonatelný zdroj lidového humoru a důkaz toho, že život je fakt něco, co rovnicí nepopíšeš.

Výčet příhod by byl dlouhý a letitý odstup už většinu z nich stejně zavál. Popis libovolné příhody mojimi nedokonalými písmenky by byl pak ochuzen o výraz tváře nevinného kamaráda, který když začal popisovat svou denní story, davová psychóza posluchačů už rozechvívala bránici od úvodních vět. Když se dostal sotva přes polovinu svého příběhu k podstatě oné smůly, již bylo jen málo posluchačů, kteří za hýkavých zvuků nemířili k zemi.

Za všechny jednu příhodu jeho dobrého srdce.


Cestou na přednášku pomáhá Dalibor jakési mamině s kočárkem do tramvaje bez nízkopodlažního nástupu (Ostrava, cca rok 1993). V polovině zvedacího manévru se z nakloněného kočárku začnou sypat kulaté a válcovité položky nákupu, který do té doby spokojeně odpočíval v koši pod kočárkem a koulejí se po kolejišti (tehdejší zastávka Areál VŠB byla samozřejmě na vcelku strmém kopci). Manévr byl na chvíli pozastaven, kočářek vycouval zpět na chodník a dav lidí se pustil do sběru koulejících se potravin.

Aniž by ona matka měla jakékoli ambice na zastávce spáchat inventuru svého nákupu, chystal se druhý pokus o nástup. Když se tentokrát kočárek zvižený ze spoda za osu koleček do větší výše nevyklonil podstatněji z horizontální polohy, nákup si spokojeně hověl na svém místě. Pro dokonalejší líčení oné příhody je třeba doplnit, že manžel oné mamky pravděpodobně řádně namazal kolečka nasazená na uchopené ose kočárku kvalitním olejem. Asi mrchy vrzaly. Vcelku logický úchop předmětu se však stal náhle zrdojem hrubého znečištění rukou dobrodince Dalibora.

Náhle tramvaj zacinkala a začaly se zavírat dveře. Nástup probíhal zadními dveřmi a dav u předních a středních tak trochu řidiči clonil v dokonalém výhledu. Matka začala hystericky řvát: "Ty debile, jak to držíš ten kočár, vždyť mi to skřípne dítě!!! Proboha dělej!!" Dalibor dělal.... sice stihl kočárek ještě nacpat do tramvaje, která už se ostatními dveřmi nacpala k prasknutí, sám ale zůstal na ostrůvku se zmenšující se šancí stihnout dnešní přednášku.

Když se tak rozhlížel do čeho by si utřel své olejem, či vazelínou zmazané ruce, jeho zrak padl na jeho sněhobílé manžestrové kalhoty. Chlapeček mu do nich během manévru zřejmě otřel čokoládu.

Příhoda je již letitá, ale když jsem dnes četl na Oněnce "Proč už nikdy nebudu dělat dobré skutky.", nemohl jsem si onoho človíčka nevybavit. Doufám, že dnes někde žije vesele a šťastně. Za ty desítky našich prochechtaných minut by si to zasloužil.

Vám ostatním, kterým osud nadělil šťastnější osudy pak přeji hezké úterý.

Váš S-K

Autor: Vladimír Volko | úterý 27.9.2011 14:50 | karma článku: 13,23 | přečteno: 946x
  • Další články autora

Vladimír Volko

S-K: Proč jsem savec?

Vyznání vyššího obratlovce. .

14.11.2011 v 17:17 | Karma: 14,14 | Přečteno: 1085x | Diskuse| Společnost

Vladimír Volko

S-K: Kohout dokokrhal, pekáč už je připraven...

Bojovník za práva severočeských občanů a parlamentní cestovatel Lukáš Kohout se stal obětí osidel systému, který tak bránil proti parazitům. Napadá mě u toho Mrazíkovské: "Jóó, my kohouti jsme malí páni, to jitřenka řídí kokrhání." :-)

26.10.2011 v 14:52 | Karma: 16,00 | Přečteno: 1121x | Diskuse| Politika

Vladimír Volko

S-K: Upalme kempujícího satana! Češi ignorují zlo.

Je to tak. Přátelé, tak už si to přiznejme! Jsme prostě pakáž. Asi za to ani nemůžeme, ale je třeba nazvat věci správným jménem. Naštěstí jsou mezi námi taci, kteří mají tu odvahu vyhledat i ta nejmenší opomenutí proti mravnosti a nemilosrdně tepat nešvary doby. Děkujeme. Svět bude od zítřka jistě lepší.

14.10.2011 v 10:48 | Karma: 18,60 | Přečteno: 1275x | Diskuse| Společnost

Vladimír Volko

S-K: Rýma.....když chlapi umírají!

Když ten váš chytí rýmu, je to vždycky ta smrtelná varianta virózy? Pak víte o čem mluvím. O velkém sociálním fenoménu jménem "chlap ochořel".

12.10.2011 v 11:56 | Karma: 19,27 | Přečteno: 1444x | Diskuse| Společnost

Vladimír Volko

S-K: Kalousek má malýho ptáka! No a co?

Ne nejedná se o žádnou lež, urážku, ani nadsazenou informaci. Je to objektivní fakt, s kterým se nelze než vyrovnat. To ovšem na jeho ekonomických schopnostech nemůže nic zpochybnit, to je nám víc než jasné.

5.10.2011 v 12:39 | Karma: 19,10 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:55

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody

3. května 2024  11:46

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...