Progresivní daň v České republice? Děkuji, nechci.

Termínem "progresivní daň" se ohání hodně českých politiků. Ale v současných poměrech Českého státu mi tato vyjádření připadají poněkud absurdní a populistická. 

zdroj: iDnes

Docela známý je billboard ČSSD, kde stálo: "Rovná daň výhodná jen pro bohaté." Ale vždyť to není pravda. Když se platí rovná daň, tak každý odvádí stejné procento ze svých příjmů. To znamená, že ten, kdo vydělává více, odvede i mnohem více peněz státu. Kdežto u progresivní daně už ten bohatý neodvádí stejné procento, ale i několikanásobně víc. 
Progresivní daň považuji za amorální a demotivační, resp. nechápu, proč by měl být někdo trestán za to, že si dokáže vydělat více. Ale i kdybych připustila, že progresivní daň je v pohodě, pak se tady nabízí jeden zádrhel... 
Lidé, kteří podporují progresivní zdaňování argumentují tím, že na Západě je to běžná praxe. Tento argument sice velké opodstatnění nemá, ale znovu připusťme, že je to v pořádku. Ano, možná je na Západě progresivní zdanění běžné a zaužívané, ale velký rozdíl vidím v tom, že oni neměli 40 let komunismu, tudíž tam mají mnohem více skutečně bohatých lidí. 
Když tady bude tolik boháčů jako na Západě, pak má smysl bavit se o progresivním zdanění. Zatím jsou to jenom populistické řeči některých politických stran pro získání určité skupiny voličů. V České republice se za bohatého bere člověk, který vydělává nad 100 000 Kč (hrubá mzda). 
V Norsku je průměrná hrubá měsíční mzda 4 441 euro, ve Švýcarsku 4 227 euro a v Dánsku 4 040 euro. Když plat našeho "boháče" přepočteme na euro, tak to vychází na 3 846 euro. Takže "boháč" u nás, který má být progresivně zdaněn, je vlastně podprůměrně placený zaměstnanec co se týče EU. Když tady budeme mít platy jako v EU, pak se můžeme bavit o progresivní dani a ohánět se Západem.
Krom toho, kolik máme v Česku těchto "boháčů"? Podle údajů Českého statistického úřadu 1% lidí. V absolutním vyjádření jde o přibližně 44 tisíc lidí. Tito lidé mají spasit českou ekonomiku? 
Česká republika platí 9. nejvyšší daně ze zemí OECD. Myslím, že peněz je tady dost, ale problém bude někde jinde (hlavně v korupci a předražených veřejných zakázkách). Takže místo nenávisti vůči šikovným a schopným lidem, bychom měli pozornost obrátit a příčinu hledat někde jinde... 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lea Vojtekova | středa 4.7.2012 15:16 | karma článku: 43,50 | přečteno: 7618x
  • Další články autora

Lea Vojtekova

Vrátit svět do normálu

24.11.2016 v 18:56 | Karma: 42,04

Lea Vojtekova

Marxismus, neomarxismus a islám

18.11.2016 v 13:16 | Karma: 41,00

Lea Vojtekova

Vtipné momenty amerických voleb

9.11.2016 v 17:46 | Karma: 43,29

Lea Vojtekova

Rozloučení s iDnes

29.10.2015 v 15:52 | Karma: 40,86