Jsou ty zrůdy skutečně tak "zrůdné"? Aneb něco o černém humoru...

Dovolím si reagovat na článek blogerky Terezy Boehmové o černém humoru. Zasmáli jste se někdy na nějakém "černohumorném" vtipu? Jste kvůli tomu zrůdy? 

André Breton o černém humoru napsal: „Mysl reaguje na nepochopitelné nebo nesnesitelné situace přijetím absurdního.“ 
Jasně, ty "vtipy" o Aničce a Natálce nejsou pro mnoho lidí vůbec vtipné (ani pro mne) a člověk si pomyslí něco o blbcích. Jenže kdo bude rozlišovat, který vtip ještě ano a který ne? Kdo bude tím "soudcem"? Pak budou nežádoucí i vtipy o politicích, o jistých národnostech, o náboženstvích? Vtipy jsou často způsobem, jak se člověk s něčím vyrovnává. 
Prošla jsem si dotyčnou stránku citátů a většina těch vtipů se mi vůbec nelíbí a úsměv na mé tváři to nevyvolalo. Ale jeden citát mě velice pobavil: ,,Proč jsou lidi tak zlí, Esterko?" Řeknete si, co na tom je? Vtip o ničem. Ano, to si řeknou ti, kteří neznají kontext. Jenže tuto větu řekla jistá důchodkyně v relaci "Pošta pro Tebe" poté, co nejprve proklela svou vlastní dceru i vnoučata a pak plakala moderátorce na rameni a stěžovala si na "lidskou zlobu".
Lidé, kteří mají rádi drsnější humor nejsou zrůdy. Jen se s lidským neštěstím vyrovnávají po svém. Většina z nás se s nějakým brutálním činem vyrovnává zděšením a odsouzením. Jenže jsou lidé, kteří se s tím vyrovnávají právě tímto černým humorem. To neznamená, že daný čin schvalují. Ani po zasmátí se nepůjdou vraždit. Vtip k činům nevede. Humor je právě ventilem.
Přidám jeden vtip z dob komunistického režimu: ,,Přijde nový vězeň do gulagu na Sibiři, sedne si na lavici do baráku. Spoluvězeň, starej mazák, se ho ptá: „Koliks dostal?“ „Pětadvacet let,“ odpoví nováček. „A za co?“ ptá se starý vězeň. Chlapík jen pokrčí rameny a říká: „Za nic.“ „Co kecáš, za nic se dává deset!“
Někdo by možná tento vtip nepochopil a říkal by, že je "na hraně" a že si dělá srandu z politických vězňů. Jenže lidská mysl si právě takovým způsobem ulehčuje své utrpení. V podstatě je to něco jako brutální nadsázka. Zlehčování utrpení. Vtipy se dělají i z pádu "Dvojčat", i z pádu malajsijského letadla, i z jiných neštěstí. Jednoduše lidé jsou různí a každý se se zlem a se smrtí vyrovnává jinak...
Nemáš rád černý humor? Pak jsi rasista! :) 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lea Vojtekova | čtvrtek 2.10.2014 14:36 | karma článku: 32,45 | přečteno: 1977x
  • Další články autora

Lea Vojtekova

Vrátit svět do normálu

24.11.2016 v 18:56 | Karma: 42,04

Lea Vojtekova

Marxismus, neomarxismus a islám

18.11.2016 v 13:16 | Karma: 41,00

Lea Vojtekova

Vtipné momenty amerických voleb

9.11.2016 v 17:46 | Karma: 43,29

Lea Vojtekova

Rozloučení s iDnes

29.10.2015 v 15:52 | Karma: 40,86