Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

JeanValjean

5. 8. 2009 11:55
Karma nahoru

Nemůžu nic jiného, než souhlasit s autorem  článku. Zločiny kapitalismu se každým dnem prohlubují. Zprofanované války Ameriky, kterých jsme se stali součástí, jsou svinstvem, které padá na hlavu všech, kdo s tím souhlasí. Tísíce nezaměstnaných, bezdomovců... prostituce, drogy, kriminalita, mediální produkty. Kvete to, co sype. Ta naše "Sametová" už je jen egoistická, amorální a bez úcty k lidskému životu. Lidé jsou zblblý z televize a její kapitalistické propagandy. Neřadím se k žádné politické straně. Jsem především člověk a nestrpím, aby lidé okolo trpěli na hranici zbídačení. Tento ekonomický a politický systém vytvořil též člověk, ovšem ne pro dobro společnosti, ale pro svoje vlastní obohacení. Je na čase se zamyslet, kam až to všechno zašlo a jak z toho ven. 

..A proto žeňte je, dokud není pozdě

0 0
možnosti

duhastrecht

10. 6. 2008 12:04
Hlavně, soudruhu,

že "lidé" jako jsi ty ty strašné "zločiny" kapitalismu napravili a v podobě Lenina, Stalina, Mao Ce Tungy, Pol Pota a podobných zavedli skutzečnou "lidovou demokracií" -  Ztratťe se, rudé vraždychtivé bestie, nebylo větších zločinců a tyranů v historií lidstva, než vy když jste se dostali k moci.:-©:-©:-©

0 0
možnosti

dasty84

10. 6. 2008 12:12
Re: Hlavně, soudruhu,

Vážený pane. Vy jste dalším zdárným příkladem člověka zjednodušujícího levicový proud na jeho extrémní formu: komunismus. S takovými je těžka jakákoliv debata. Autor

0 0
možnosti

Barry Goldwater

9. 6. 2008 23:26
Kapitalizmus nevytvořil demokracii

Kapitalizmus není forma vlády. Já to vidím tak, že nejdříve vznikla prvotní forma moderní parlamentní demokracie v Británii 17. století, která rozšířila svobodu (některých) jednotlivců a ta vedla k rozvoji kapitalizmu v pořadí zemědělská revoluce (ohrazování atd.), průmyslová revoluce, vynález parního stroje atd. Další rozšiřování demokracie a kapitalistického podnikání šlo v ruku v ruce. V žádném případě není kapitalismus strůjcem demokracie.

Kapitalizmus je tvrdý, protože život na této zemi je tvrdý, ale srovnávat ho se zločiny socialistických filozofií je scestné.   

Ve  střední a východní Evropě   nastartoval nejdříve kapitalizmus a  teprve později se zaváděly základní demokratické principy vlády, odkoukané od  tehdy fungujících demokracií (hlavně Británie a USA).

0 0
možnosti

Semper2

9. 6. 2008 23:52
Re: Kapitalizmus nevytvořil demokracii

To myslíte ty krvavé lázně? Tak to si dejte si nick O. Cromwell. To nebyl začátek svobody , ale začátek KONCE svobody :-( Demokracie je dneska vyprázdněný termín. Lidi by mělo zajímat , zda existuje : 1/Pluralita a dělba politické moci

2/ Právo a spravedlnost pro každého bez rozdílu tzn. právní stát ("Stát bez spravedlnosti - pelech lotrovský ", Sv. Augustin)

3:/ Respektování přirozeného řádu Božího , nebo chcete-li řádu přírody.

Po pravdě , demokracie je mi ukradená - jsem monarchista

0 0
možnosti

TloolT

9. 6. 2008 22:41
autor pekne vzpisuje "zlociny"

Kapitalizmu, ale neporovnava je se zlociny jinych forem vlad. Prave v porovnani s nima vychazi ten zatracovany kapitalizmus nejlepe, a proto se prosadil. V kapitalizmu totiz plati, ze ekonomika statu dosahuje nejvetsiho celkoveho vykonu.(to je fakt, ktery jde videt i na jednoduchych matematickych modelech) Cim vic socialnich prvku, tim je vykon nizsi. V ostrem konkurencnim boji mezi staty se tech prvku moc neprosadi. Musely by se dohodnout na vyssich urovnich (treba EU) a stejne porad zustava velka cast sveta, ktera tim ziska konkurencni vyhodu.

Autor sice správně píše, že bez nátlaku dělníků by žádne svobody a socialni jistity nebyly, ale nejak nedodava, že zaměstnavatel takovou povinost nema. Vsechny svobody se vzdy musely prosadit silou (at uz primo, nebo ve volbach).

Dalsi vec, ktera by se mela vzit v uvahu je, ze v 19 stoleti nebylo zadne vseobecne volebni pravo, takze velke skupiny obyvatel se musely uchylovat k primemu nasili.

0 0
možnosti

TloolT

9. 6. 2008 22:51
Re: autor pekne vzpisuje "zlociny"

Taky nechapu, proc autorovi vadi "rozevirani nuzek" nezi bohatymi a chudymi. V demokraticke spolecnosti se kazdy zdravy muze snazit delat tak, aby mel penez dostatek. Pokud to nejde, brani mu v tom bud nejaky statni prikaz (prave ten pozustatek komunizmu), vlastni lenost, nebo prehnane naroky (asi i zavist).

Kupa lidi si porad stezuje na soucasny system, ale lepsi nenabidne. Autor by mel byt rad, ze zije v soucasnosti a v evrope. O 19 stoleti vi dost, tak by si jeste mohl precist, jak ziji lide v soucasne Cine. Doporucuji kvetnove cislo National Geographic. V zemi bez obcanskych a z toho plyne i majetkovych svobod se zije spatne.

0 0
možnosti

Semper2

9. 6. 2008 21:14
Zločiny kapitalismu ? Ne, liberalismu !

V čláki je několik zajímavých a pravdivých postřehů-text pod bod.3, také pár větiček na konci textu. V jednu chvíli pokušení dokonce dát karmu (Sic! - kaju se, mea anima culpa), ale tím "abych doplnil" jste to p. boggere zazdil. Zrušení nevolnictví a poddanského vztahu je tradičně presentováno l starou i novou levicí i liberály, jako začátek pokroku, soc. spravedlnosti, prostě první krok na cestě k zářným zítřkům. Jenže to bylo trochu jinak. Důvody byly ryze utilitární: nově etablovaný kapitál potřeboval pracovní síly dostat do blizkosti svých fabrik a do měst, potřeboval zcela jinou mobilitu pracovní síly, než stará aristokracie.Ta ovšem kromě vyžadováíní tzv. roboty ( na některých panstvích dosti mírné, např. na panství broumovského kláštera se robotní povinost vztahovala na povinnost:1.vykopat 10 vlčích děr /pastí / 2.na svátek sv. Jiří plavit panské koně 3. v letě každé první ponděli pracovat na panském), měla k poddaným, na rozdíl od kapitálu, povinosti sociální povahy.

0 0
možnosti

Semper2

9. 6. 2008 21:17
Re: Zločiny kapitalismu ? Ne, liberalismu !

Doplňuji....v létě každé první pondělí V MĚSÍCI pracovat na panském. Vy padlo mi to při zkracování textu. Editor je nějaký podivný.:-)

0 0
možnosti

erben3

9. 6. 2008 20:39
.

Počítám se mezi pravicově smýšlející lidi, za tento článek však dávám karmu. Proč? Protože čeho je moc, toho je příliš a v článku je to pěkně popsané. Jak říkala naše babička, žádný strom neroste do nebe a co je cílem "kapitalistického draka" a kam tento směřuje? K nekonečnému bohatství několika málo jedinců na Zemi? Co bude pak? Tito jedinci se při své chorobné nenažranosti vzájemně pobijí v touze ovládnout svět? Vždyť si ty své miliardy nikdo do hrobu nevezme. Jsem pro fungující kapitalismus, tržní hospodářství a zdravou konkurenci. To "globalizované", co vládne na světě teď, je hnus.

0 0
možnosti

dasty84

9. 6. 2008 20:44
Re: .

Smekám před Vámi. Jste důkazem toho, že pravicový liberalismus existuje. Bohužel je v rámci pravice v opozici. Vaší karmy si vážím dvojnásob. Autor.

0 0
možnosti

dneu

9. 6. 2008 20:38
autor si za motto vzal Churchillův výrok

a sám je důkazem tohoto Churchillova bonmotu: "kdo není ve dvaceti letech revolucionářem, nemá srdce, kdo je jím ještě ve třiceti, nemá mozek."

0 0
možnosti

dasty84

9. 6. 2008 20:41
Re: autor si za motto vzal Churchillův výrok

Tak to jste docela šlápnul vedle. Mě nejde o revoluci. Mě naopak jde o udržení systému stávajícího. O moderní humanistický, solidární demokratický stát, který se snaží současná vláda rozklížit svými asociálními reformami. Autor.

0 0
možnosti

tromi

9. 6. 2008 20:27
jo

R^

0 0
možnosti

modrasance

9. 6. 2008 20:08
abych doplnil

totéž co jsem napsal i u sebe

Já bych možná zrod svobodnější společnosti viděl trochu dříve. Podle mého názoru základy pro její vznik se objevily v druhé polovině předminulého stolení, kdy se pracující začali sdružovat do odborů a vzájemně si pomáhat. Ty dnes tak médii opovrhované odbory zajišťovaly, že stávkující nemuseli umřít hned hladem nebo se vzdát, ale že mohli dotlačit majitele k nějakým skutečným ústupkům. Také pomáhaly svým členům se vzděláváním a s udržením nějaké životní úrovně těm aktuálně bez práce. Růst významu této organizované a čím dál tím vzdělanější síly byl podle mého názoru tím prvním motorem pro skutečné společenské změny. Pak k tomu přišla VŘSR a uvědomění si velké části ekonomických elit, že pokud budou postupovat beze změn, tak se lidé skutečně mohou vzbouřit a důsledky by byly naprosto nevypočitatelné.

0 0
možnosti

vlksamotar15

9. 6. 2008 20:11
Re: abych doplnil

Pokud vím, máte pozastavenou činnost, komsomolci. Tak tu přestaň prudit! Rv8-o

0 0
možnosti

vlksamotar15

9. 6. 2008 19:21
To je tedy

dobrá recese... To jste asi opsal ze školních sešitů rodičů, taky jsme to na základce v dějepisu v 80. letech probírali... Fakt dobrej fór! ;-DR^

0 0
možnosti

dasty84

9. 6. 2008 19:26
Re: To je tedy

Pokud Vás zajímá odkud jsem čerpal, stačí se podívat na seznam zdrojů pod článkem. Ani jeden z nich nebyl publikován před rokem 1989. A nechtějte vědět jak se překrucují dějiny na zákldaních školách dnes. Stačí se podívat na televizi. Autor

0 0
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1982x
Absolvent VŠB - TU Ostrava

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené články