CHKO Poodří

Chráněná krajinná oblast Poodří je tvořena údolím řeky Odry s každoročním zaplavováním nivy Odry.

Koušek od Pustějova: zdroj: www.kvetenacr.cz/obrazky/chranenauz/poodri2.jpg

Proces zaplavování luk je možno pozorovat z vlaku mezi stanicemi Polanka nad Odrou a Sedlnice v předjaří při tání sněhu nebo při mimořádné povodňové situaci. Protože řečiště Odry se v CHKO nachází v rozmezí 212 m.n.m. až 310 m.n.m., vytváří řeka meandry (zákruty, ramena). Profil řeky se neustále mění procesem vymílání a nánosu sedimentu, takže vnikají slepá ramena. Kaluže v době záplav nebo po deštích jsou líhništěm komárů. V okrajových částech CHKO leží lidská sídla, ale předpokládám, že lidí si na nepříznivé podmínky k bydlení zvykli, když jim nevadí téměř každoroční vytopení sklepů a roje komárů.

 

Rozloha CHKO Poodří je 81,5 km3 a najdeme ji mezi obcemi Vražné, Jeseník nad Odrou, Mankovice,  Suchdol nad Odrou, Kunín, Pustějov, Bartošovice, Studénka, Albrechtičky, Petřvaldík, Jistebník, Košatka nad Odrou, Stará ves nad Ondřejnicí, Proskovice, Stará Bělá, Polanka nad Odrou, Ostrava – Výškovice. Vyčerpávající výčet všech obcí, který zde uvádím není samoúčelný. Jde o pozvánku čtenářů z Čech, kteří mohou využít dostatečných ubytovacích kapacit k dovolené v blízkosti mimořádného ekosystému.

 

Unikátní komplex luk (2300 ha) a lužních lesů které nejsou těženy a leží ladem stojí za zhlédnutí. Oblast CHKO Poodří byla vyhlášena v roce 1993 a najdeme zde významné ohrožené druhy živočichů a květeny. Jako příklad uvádím Kotvici plovoucí, nepukalku plovoucí mnoho druhů obojživelníků a 300 druhů ptáků včetně Čápa černého.   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vojtěch Dostál | pondělí 12.7.2010 15:15 | karma článku: 7,56 | přečteno: 1187x