Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Manželské toccaty a fugy - deskové hry

Jsem relativně dlouho a šťastně ženat. Tuto selanku však neustále narušují některé události, které z poklidného soužití dělají poměry,  vládnoucí ve vězení v Bangkoku.

V dobách našeho párového pleistocénu nebylo na hry čas. Plat začínajícího lékaře postačoval k nákupu nezbytných surovin, jež utišily hladové kontrakce žaludků, zprvu dvou, posléze se přidávaly i malé, dětské, mnohem hladovější. Zbytek padl na nájem a kabát ze sekáče. Pokud se opravdu našla chvíle volna, přišla ke slovu sbírka společenských her - tedy krabice, kde byly naskládány figurky člobrda, šachů, dámy a halmy, ty větší ještě s dominem. A šmytec.  V rodině mé ženy byly tradiční dýchánky u Člověče nezlob se provázeny pro mne nepochopitelnou atmosférou. Totiž, nebylo principem dostat pimprlíky do chlívku, ale likvidovat soupeře, pokud možno těsně před ním, aby si ostatní vychutnali zoufalství postiženého. Pokud se hry zúčastnily 4 osoby, protáhla se délka hry logicky i na několik (hodně) hodin. Hra končívala tím, že někdo buď únavou usnul nebo se mu podařilo nepozorovaně vsunout svou figurku z hrací plochy do vysněného chlívku a ostatní šokovat, jak se  mu to povedlo přes všeobecné masakrování stylem všichni proti všem.

Čas trhnul oponou a pokrok se dostavil. Byl zakoupen Scrabble (česky škráble), kde konečně bylo možné použít intelekt a nikoli jen bezduchý vrh kostkou. S přibývajícími herními zkušenostmi se však do párového soužití začal vkrádat mírně řečeno nesoulad. Znalci této hry vědí, že položit slovo na všech 7 písmen do červeného pole přináší mnohdy zásadní zvrat v průběhu hry. Nicméně  ve snaze zvítězit se odpůrkyně uchylovala k patvarům, nad nimiž by Palacký upadl do trudnomyslnosti a pokus o český slovník by rituálně spálil na Karlově mostě.  Tak třeba "frfňati", "pažnice", "kupění" atd.  A to uvádím ještě ty snesitelné a únosné k publikaci. Stav dospěl k dilematu, jestli žít s podobným ignorantem  nízkého charakteru, bažícím po výhře i přes uvedené slovní nesmysly a hrát dále, nebo škráble vyhodit do popelnice a dělat, že je nelze najít. Laskavý čtenář jistě uhodne, jaké bylo řešení.

"Nic neděláš, jen čumíš do počítače a tvé šedé mozkové buňky hynou", sdělila mi jednoho dne nečekaně. "Víš, že učením neurony pučí, vytvářejí se nové spoje a demence tě nedostihne či o mnoho let později", zamachrovala vysledovaným pořadem na Youtube. Výsledkem byla hra Scythe. Pravda, budování osad, osévání polí, stavby různých tvarů je činnost veskrze tvůrčí. Bohužel, v pravidlech této hry je i situace, že pokud jedinec zanedbá obranu svých držav, ten naproti mu tam vlítne, všechno sebere a posupným smíchem mu to spočítá. Hodinová snaha o vytvoření krásné zahrady, prosperujích dolů a osetých lánů je šmahem zničena tím hovadem naproti a spolehlivě vyvolá depresivní stav s nutností si nalít panáka a eventuálně zobnout Lexaurin. Bylo zřejmé, že ani tudy cesta nevede a krabice s plastovými výlisky, hracím polem a papírovými žetony - to vše bratru za nějakých slabých patnáct stovek - byla uložena do skříně, kam nikdo nechodí.

Pominu další období, kdy byly nakupovány další hry s roztodivnými názvy jako Architekti, Roots, Křídla, Azul či jak se všechen ten brak jmenoval. Postupně jsem získal pocit, že autoři těchto her pracují dle schématu, že čím složitější pravidla, tím lepší prodejnost, zvláště, když se na Youtube (nevyčerpatelný zdroj informací o hrách) presentovali jedinci, jejichž jediným životním úkolem bylo onu hru hrát několik hodin denně a poté vysvětlovat followerům, že je to naprostá hračka a že tomu nerozumí jen naprostý dement. Odpůrkyně - stále pod vlivem těchto novodobých mágů - ve snaze udržet mou neuronální síť v trvalém napětí a pučení, trávila svůj čas sledováním přednášek a poté nákupem dalších krabic.

Posledním šílenstvím je hra s názvem Hippokrates. V domnění, že je mi obor velkého Řeka blízký, radostně rozložila herní plán a poté mne pozvala k první instruktáži. Musím připustit, že některé prvky této hry byly zajímavé. Třeba, když pacienti platili za lékařské služby a někdy poměrně horentní hromádky drachem. Na druhé straně je však nemožné, aby lékař procedil zástup žadatelů o vyléčení a vykopl z herní plochy simulanty, bojovníky za invalidní důchody a remcaly, kterým není nic po chuti. Navíc musí kupovat za své roztodivné lahvičky s medicínou, dbát, aby mu neklesla popularita mezi ostatními kolegy, vyléčit co největší počet jedinců a dbát, aby měl co nejmenší počet těch pacientů, kteří to přes všechnu snahu nedají a skončí buď na JIP či ještě hůře v osidlech boha Háda, odkud - jak známo - není návratu. Hra je natolik složitá, že dosáhnout konce se slušným výsledkem je podobné výstupu na Dachstein v žabkách.

Po zralé úvaze jsem dospěl k následujícím závěrům.

  1. V naší populaci se vyskytují jedinci, kteří v době stoupající inflace, drahých energií a vysokého státního dluhu bezostyšně přikládají pod kotel zdrojů depresí, neboť rozložený herní plán nepřináší žádané rozptýlení od každodenní šedi, ale zvýšený krevní tlak, potřebu barbiturátu a pocit trudnomyslnosti, že křivka mého IQ směřuje neodvratně dolů. Nový ministr hospodářství by měl nějakým oběžníkem prodej těchto "her" zakázat.
  2. V případě, že zákaz prodeje neprojde, měl by kupující mít nárok na bezplatnou psychologickou péči, případně státem hrazený měsíční pobyt v léčebně Bílá Voda, kde není internet, mobilní spojení a personál v bílém je vlídný, byť jako jediný má klíče. Netřeba dodávat, že v této lokalitě je jakýkoliv pokus o hru čehokoliv stíhán a jedinec, který by propašoval pod kutnou třeba kanastu, je poctěn elektrošoky do té doby, až zcela zapomene, k čemu ty plastové kartičky s čísly a obrázky krále jsou.
  3. Ze staré almary vydoluji značně ohmatanou krabici s názvem "Společenské hry", kde zůstalo sice neúplné, ale přesto použitelné domino. Dnes odpoledne je rozložím na stole a nabídnu odpůrkyni skvělou zábavu, prostou ostrých slov, úvah o charakteru protiháče a poklidného průběhu.

 

Autor: Tomáš Vodvářka | středa 19.1.2022 5:35 | karma článku: 36,54 | přečteno: 2655x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

Podivuhodné setkání - adventní příběh

„Neměl byste cigaretu, pane?“, ozval se za mnou hlas, když jsem míchal lžičkou cukr v punči u stolečku na náměstí uprostřed vánočního jarmarku.

24.12.2023 v 9:08 | Karma: 39,43 | Přečteno: 3155x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Už je to dvanáct let

Před 12 lety bylo oznámeno to, co nejspíše nebylo překvapením. Polistopadový československý a první český president zemřel.

18.12.2023 v 7:36 | Karma: 29,91 | Přečteno: 638x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Dilema israelských lékařů

Lékaři státu Israel řeší závažné dilema. Musejí ošetřovat teroristy z pásma Gaza, o nichž vědí, že jejich životním posláním je vraždit Židy. Důkazy podávat netřeba, jejich činnost je v čerstvé paměti těch, kteří to zažili.

14.12.2023 v 11:26 | Karma: 30,62 | Přečteno: 707x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Rusové již zvítězili na OH v Paříži v roce 2024.

Rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru o účasti ruských a běloruských sportovců znamená de facto vítězství těchto dvou zemí bez ohledu na tabulku výsledků a počet medailí.

12.12.2023 v 7:52 | Karma: 30,54 | Přečteno: 609x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Nudíte se? Nekupujte si medvídka mývala. Nechte si poslat balík Českou poštou

Vánoční čas je prosycen nadějí. Jedni čekají dárky, další narození Vykupitele. V naší kotlině máme své specifikum naděje, o které se postará Česká pošta, státní podnik.

11.12.2023 v 6:55 | Karma: 31,79 | Přečteno: 791x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

  • Počet článků 977
  • Celková karma 34,84
  • Průměrná čtenost 2554x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám