Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Osobně nemám kolem jeho vyznamenání Jarkovi Nohavicovi co zazlívat - i přesto, že současná ruská válka proti Ukrajině je - jako každá válka - naprosto neomluvitelná. Současná hysterie kolem kontaktů s Čínou a Ruskem je prostě hloupá, protože nejde o kontakty s režimy, ale s lidem. Asi by bylo dobré se zeptat třeba Poláků, co si myslí o rušení koncertů Jarka v Polsku. Určitě by se našli tací, co by neváhali na něj plivat, ale většina by kroutila hlavou. Jarek není politik, zaplať Pán Bůh, a ta rušení koncertů jsou "politická rozhodnutí" (fuj, to je ale termín, jenže odpovídající). Vzpomínám, že jsem mu měl za zlé, že se účastnil autogramiády Topolánkovy knihy a také jsem mu v tom smyslu o tom napsal. Pak mi ale došlo, že tam šel jen proto, že je to jeho kamarád, a u těch většina z nás nedokáže zjistit, co jsou zač. Takže jsem pak litoval, že jsem ho otravoval. Myslím, že v pomyslném morálním žebříčku stojí daleko výš skutečné zásluhy za přátelství mezi národy, v Jarkově případě hlavně mezi Čechy, Moravany, Slezany, Poláky, Rusy a Ukrajinci, než čistě "politické hodnocení" toho, zda si měl nebo nebo neměl ponechat nějaký metál, protože ho dostal od kohosi odsouzeníhodného. Pro něj je důležité to, za co ho dostal a to pro nás všechny udělal podobně jako on jen málokdo. Takže jeho veršům věřím. A věřím i tomu, že jsou stejně čisté, jako on sám. Nakonec máme ještě pár dosud žijících národních umělců, kteří se toho titulu odmítli vzdát ze stejných pohnutek přesto, že ho obdrželi od stejně odsuzovaných někdejších hlav našeho státu. Protože skutečně jsou národními umělci. Je škoda, že už ten titul není udělován, protože jeho obsah nemá s politikou co dělat.

1 0
možnosti
Foto

Nohavica svymi pisnemi narody sblizoval a jeho pisne jsou casto protivalecne. Oceneni brat nemel. Proti invazi se ale jednoznacne postavil. Na Ukrajinu jiste da vytezek z koncertu jinak nez pres politickou neziskovku CvT. Nenavist k valce a Putinovi bude mit za nasledek mnoho krivd a zla na Ukrajine a akce vzdy vyvola reakci. Nenavist NE. Pisne ANO.

0 0
možnosti
IS

Pokud mne StB poníží takovým způsobem, že cítím bezmoc a jsem prodělaný až za ušima, aby se něco nepřihodilo mé rodině, rozhodně si nepůjdu pro medaili k toho času vrchnímu kágébákovi, který si ty naše hochy od STB vodil na špagátu. Nohavica to má holt jinak. Blbě.

2 0
možnosti
JZ

A jinak zasloužená karma :-)R^

1 0
možnosti
MD

Souhlas. Jen ta hrubka v nadpisu... :-/

1 0
možnosti
Foto

Přemýšlel jsem, zda-li jeho jméno skloňovat dle vzoru "žena" nebo "kost". Protože je to jméno živé bytosti, volil jsem první variantu.

0 0
možnosti
MB

Nevidím důvod, Nohavicu odsuzovat, nebo heroizovat. Mám optiku - Kdo vlastně jsou sportovci a umělci? Říkám - živnostníky v oboru. Konají to své a nabízejí služby. Určitě jsou potřební,. pracovat pořád nelze. Tedy i zábava, chléb a hry. Pak tam patří i ten Nonstop, potápěč Sikyta, nebo Jaromír. Jde o to, jak je divák přijme. Bezuzdně obdivuje, nebo půjde hlouběji. Pořád jde o lidi ...

Nohavica přijal medaili 2018, tedy 4 roky po okupaci. Východní Ukrajiny a Krymu. Dostal se do stejné pozice jako pan Zeman, znemožněn. Podobně Karel Gott. Husák jej měl rád, propagoval jeho totalitu. Karel by nesouhlasil, přece sladil kávu. Alexandrovci zpívají dobře,určitě kus umu. Na koncert bych jít nemohl. Leda mít zavřené oči a nevidět ty uniformy. Co hůře! Někdo by mne mohl viděl a pomluvil by mne. Podobně, to mám s našim Slezským bardem :-)

1 0
možnosti
Foto

Jojo, jako bych sousedku někdejší slyšeL.,,Aby lidi neřekli!";-D

2 0
možnosti
Foto

J69a86n62a 42M92a35j95o51v67á

10. 3. 2022 17:27

Je geniální básní/textař. Tak to je. Zbytek si my ostatní promítáme podle svých niterných přání.

10 0
možnosti
MB

Milá Jano. Lehce připomínám podobného. Umného básníka, novináře Pavla Kohouta. Mladý nadšenec budovatelství - Pozdější chartista. Ten člověk prostě prozřel. Nedovedu si představit, že by si do Kremlu pro medaili zajel. Jinak se nic neděje. Nohavica vystupovat může, zákazy již neexistují. Může si to organizovat sám, nebo s agenturou. Problém vážně nevidím. Je to na obdivovatelích. Prostě, nabízí služby. Podobně Krajčo, Anofert už mu moc hesype ... :-)

4 0
možnosti
Foto

Podle mne jste to vystihl. Mezi jeho texty a reálnou osobou je jakási mezera, kterou nedokáže překročit. Proto není možné přijmout v jedné rovině Nohvicu a zároveň jeho texty.

7 0
možnosti
Foto

Nejen pod sochou Václava se dobře nadává. A jedni křičí, že je to nejen dnes až kdes, potažmo tu hanba, a tu zase sláva. I básníkům se tu prokletí, a tu i adorace až dává. Nic nového. V nejednom století básnili i básníci prokletí. I za kus žvance, či jiný obolus. Básníky zůstali. A u konzumentů leckterých zas jenom zbývá jim ten jejich hnus. Tak jako kritikům leckterým, co nenapíšou píseń, a tak kompenzují si kritikou svou tíseń. Jó Vašnosti, nemalý projev vlastní malosti;-)

3 0
možnosti
Foto

Myslím si, pane doktore, že jste to zčásti vystihl - chyba je v těch, kteří si do básníka projektují své představy o tom, co je správné, a co nikoli. V historii se to stalo vícekrát. Já mezi texty a životem JN žádný rozpor nevidím, naopak. Texty mnohé vysvětlují. Samozřejmě, znám je asi lépe než Vy, včetně posledních alb. Přeji pěkný den.

8 0
možnosti
NP

Samozřejmě, vy víte všechno lépe paní učitelko

2 5
možnosti
RE

On už to dávno udělal v písní "Básnířka", což je tuším jeho biografieR^

2 0
možnosti
KK

A co třeba ,,Já si to pamatuju"? Myslím, že to byla reakce na hon na Nohavicu č.1. Geniální R^

No a teď tady máme hon č.2 ..........

2 0
možnosti
Foto

Sdílím váš názor. Jeho tvorba mne fascinuje, ale iluze si o něm příliš nedělám. Stojí za to si přečíst, jaké osobní zkušenosti s ním má zdejší bloger Josef Prouza, které popsal ve svém posledním blogu. Jinak karmaR^

1 0
možnosti
  • Počet článků 982
  • Celková karma 35,66
  • Průměrná čtenost 2541x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz