Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

důchodci si většinou svůj nárok na penzi čili nárok za výsluhu let řádně odpracovali a dále již pracovat většinou již nemohou . Matky samoživitelky povětšinou žádný nárok za odpracovaná léta ještě nemají a kromě toho si svůj status přivodily sami špatným rozhodnutím při výběru partnera. Místi jednání o zvýšen příspěvků samoživitelkám by stát měl zcela razantními opatřeními zajistit aby bývalí partneři samoživitelek skutečně platili těmto ženám alimenty ke kterým byli řádně odsouzeni. Myslím že například pod hrozbou kastrace by většina těchto neplatičů svůj postoj k placení alimentů ihned přehodnotila.

4 0
možnosti

Problém je, že takhle prostě důchodový systém nefunguje. Můžete si odpracovávat co chcete, ale pokud si k tomu nevychováte i děti, tak vlastně nemáte mít nárok na důchod.

1 1
možnosti
JK

Včera jsem se viděl se dvěma mými členy zahrádkářů - oba jsou v důchodu, jeden už hodně přes 10 let, druhý cca 2 měsíce (šel do předčasného a hodilo mu to rozdíl cca 2500,- Kč plus). Měli jen jedno téma k hovoru - Fiala s Jurečkou okrádají stařenky. Resp. ten starší ještě zmínil Kalouska, co mu onehdy zvýšil důchod o 45 korun. Podotýkám já tam přijel s vyplazeným jazykem, rychle na zahradě něco vyložit něco naložit a pryč, ale kolik ti dva měli času a řečí a energie.... Ještě teď jsem z nich strhanej. Chválabohu že to nejsou samoživitelky s děckama, protože to by mi ještě tak scházelo. I když oni se oba jako děcka chovali, šmejdili mi po zahradě a po ostatních pozemcích, kde je k odnesení nějaké dřevo na spálení, a co ty obrubníky, na co to mám, k čemu mi to je, a jestli bych jim nedal nějaké ty magnezitové cihly co jsou na té paletě pod tou tunou šamotových, a zda bych jim to nepřeskládal, že by si vybrali ty správné tvarovky, hehehe...... Závěr: důchodci mají spoustu, opravdu spoustu energie a času. Z toho mladšího jsem se proto rozhodl udělat předsedu ZO. A jestli se mu to dělat nechce a nenajde nikoho jinýho, klidně ať obec smlouvu vypoví, tak zahrádkáře zruší a jim ty chatky zboří buldozerem, důchodci by ostatně měli sedět v důchoďáku před televizí, když jsou tak chabrus a utlačovaní, všema. Né mi šmejdit po zahradě a vést hloupé řeči.

2 2
možnosti
ZZ

Zato vy vedete chytré řeči ?

Asi jen podle sebe.

;-(

1 0
možnosti
IH

Ono je to taky hodně o tom, že matky samoživitelky se reálně nevyskytují. Nikdy své děti neživí úplně samy (pobírají všemožné dávky, výživné...). V drtivé většině případů mají nepřiznané partnery, s cílem stát podojit co nejvíce. A také je potřeba říct, že tohle prostě nepadá ze stromů. Udělaly si to samy, zcela dobrovolně, sérií špatných rozhodnutí. Proč by měly odpovědnost delegovat na stát?

11 0
možnosti

Tak jistě jste si všimla, že článek je věnován hlavně mladým rodinám s dětmi. Samoživitelky jsou zmiňovány jen okrajově. A koneckonců, mezi ty mladé rodiny s dětmi lze počítat i "samoživitelky" s nepřiznanými otci jejich dětí, protože zase až tak šíleně ten stát nedojí. A úplně nakonec - pro stát bude vždycky lepší, když si žena "po sérii špatných rozhodnutí" dítě nechá, než když se rozhodne pro potrat.

1 0
možnosti

R^ "Obrana" valorizací důchodů je vysoce populistické téma, tak na to samozřejmě naskočily SPD a ANO. A budou se za důchodce bít až do roztrhání těla. Markytánka Schillerová si to vyloženě užívá.:-P

1 3
možnosti
ZZ

Platný zákon je třeba dodržovat a ne jej obcházet !

;-)

0 0
možnosti
JV

Že se píše jenom o matkách, znám i otce samoživitele a taky na tom nejsou moc dobře. Takže měřit všem stejným metrem.

0 0
možnosti
PP

Víte někdo, jak je definovaná "samoživitelka"?

0 0
možnosti
JK

Živí se sama. Takže já jsem taky samoživitelka. Jenom tuhle jsem viděl chlápka co si při nehodě přerazil obě ruce měl to v gypsu museli ho krmit. Ten se teda sám neživil, to je jasný. Tak jestli Vám to nějak pomůže, taková definice.....

0 0
možnosti
Foto

Vláda vidí, že je inflace vysoká delší dobu, vidí to jejich početná skupina poradců, vidí to eokonomové, vidíme to všichni, jezdí se nakupovat do Polska i do Německa a nekoná se ale na poslední chvíli se vyrobí stav legislativní nouze, aby se mohlo snížení valorizací důchodů odklepnout a ještě se to zdůvodní rozpočtovou zodpovědností a dalšími bohulibými kecy. Mohli o tom začít jednat dřív, jasně, že se jim to před volbou prezidenta nehodilo nebo je to vláda lemplů, která dnes neví, co bude zítra a teď to odnesli důchodci, na které se svede díra v rozpočtu místo toho, aby se začalo lépe hospodařit a nevyhazovat peníze do luftu, jako to dělá tato vláda.

4 0
možnosti

Příklad vyhazování peněz do luftu?

1 2
možnosti

Zcela zásadní problém je prostě v průběžném systému, protože ten není o tom, že byste si spořil na důchod vlastní (jako je běžné v USA), ale naopak platíte důchod svým rodičům. Plyne z toho momentálně pro mladou generaci velmi omezená motivace platit důchodové pojištění nad jakýkoliv rámec a zároveň z toho plyne jasný výsledek, že mít děti se nevyplácí. Momentálně je v našem sociálním státě vlastně extrémně nevýhodné mít děti. Náklady na výchovu dětí (a myslím tím všechny náklady, ne jen ty přímé) jsou prostě obrovské. Proto bych viděl jako dobrý způsob navázat důchody kromě výše plateb na sociální pojištění také počet dětí, třeba tak, že pro získání základního důchodu byste musel vychovat alespoň dvě děti. Za tři by byl nějaký bonus (víc už ale ne) a za jedno nebo žádné by se důchod výrazně krátil.

0 1
možnosti

"Mít děti se nevyplácí".....;-D;-D;-D

1 0
možnosti
IM

I50v15a27n 61M12i45n62á56ř

21. 2. 2023 21:54

Poměry matek-samoživitelek by se zcela určitě zlepšily, pokud by stát začal nekompromisně uplatňovat páky na neplatiče alimentů. Není možné, aby jejich nezodpovědnost - k vlastním dětem - dotovala pracující společnosr.

13 0
možnosti
VL

Jsem starodůchodce již několik let, proto pár poznámek.

1. Ano, chápu, samoživitelky jsou skutečně ohroženou skupinou. Ale ruku na srdce, kolik z nich se dostalo do této situace vlastní nezodpovědností (a tím myslím i nezodpovědnost jejich partnera)?

2. Chápu potřebu státu šetřit, a vcelku nemám námitek proti snížení valorizace, dokonce i kdyby byla zcela zrušena. Ale. Za situace, kdy na ministerstvech vznikají političtí náměstci jako trafiky, kdy si poslanci a členové vlády vyrazně zvýšili platy, tak snížení valorizace zní jako výsměch. Chápu zrušení nebo omezení slev v dopravě (uspora jednotek miliard korun), ale potom bych očekával také zeštíhlení aparátu státu např zrušením senátu (jednokomorový zákonodárný sbor postačuje), což by přineslo srovnatelnou usporu.

11 1
možnosti
KS

Ony to nejsou jen samoživitelky, ale mladé rodiny všeobecně. Moc peněz ještě nevydělávají, ale valí se na ně hypotéka (nebo dvacetitisícový nájem), starost o děti a nepomoc od prarodičů, protože jim je padesát a ještě budou dlouho pracovat.

4 1
možnosti
  • Počet článků 983
  • Celková karma 34,39
  • Průměrná čtenost 2535x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz