Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Dovoluji si Vas upozornit na jednu nepresnost pane Vodvarko, jinak karma.

Pisete, ze ty pogromy se odehraly i na nasem uzemi, v listopadu 1938 uz nebylo nase. Podle mnichovske dohody uz nebylo nase. Pokud by bylo, zodpovednost za hmotne skody a zavrazdene lidi zpusobene pogromy, by nesla Cs, vlada. To je ciste z pravniho hlediska. Samozrejme z hlediska moralnoho zodpovedni jsou iniciatori techto nasilnosti.

0 0
možnosti
SL

Pogromy se v předchozích stoletích pořádaly na evropském území relativně často.

Podstatou byla závist a lačnost "občanů" po obydlích těch movitějších židů. Ideologie v tom asi nebyla ...

Ti chudí židé (byla jich většina) se svezli na vlně nenávisti a občas byli zcela bezdůvodně vyhnáni z měst ...

0 0
možnosti

R^ Díky! Člověk je snad nepoučitelný! :-)

4 0
možnosti
Foto

A i přesto se najde dost těch, kteří toto systematické vyvražďování zveličujî a snaží se vše interpretovat jinak. Za mě určitě karma.

4 0
možnosti
Foto

Někdy se nás pracky zla dotýkají tak osobně, že vůbec netuším co k dnešnímu výročí napsat. Snad jen to, že nám bude mementem, aby si i naše generace nemusela projít hledáním viníků , protože i téměř po sto letech je umíme označovat stejně šablonovitě jako tenkrát.

8 0
možnosti
Foto

R^Lidská paměť je krátká a člověk je tvor nepoučitelný, to ovšem neznamená, že si svoje historické chyby a zločiny nemáme připomínat. Právě naopak.VVVV

11 0
možnosti
Foto

Slzavé vzpomínání. Poučení první: Nikdy více! Také proto je ve Svaté zemi mnohé tak, jak je. Poučení druhé: Včas reagovat na zlo už v jeho zárodku. Což je úkol přenesnadný.

11 0
možnosti
Foto

K historii by se nikdy nemělo přistupovat jen jako k faktům či snaze tato fakta co nejvíce zpřesnit. Úkolem historie je předat poselství dalším generacím. Mezi stěžejní cíle by především měla být snaha dovést čtenáře k vědomí, co lidé při naprosto extrémních událostech museli prožívat. Kdykoli řeším Holokaust, myslím na ty hrůzy. Šílenství zcela obyčejných Němců, kteří při Křišťálové noci ztratili jakoukoli lidskost. Vždy mě děsí jen pomyšlení, že by mi někdo nečekaně vtrhl do mého domova, začal mlátit moje blízké, někam všechny vyvlekl a já se musel bát o život všech při pohledu na nenávistí naplněnou zfanatizovanost lidí, kteří již nebyli lidmi. Pocity obětí museli být naprosto šílené.

16 0
možnosti
JZ

Přesně tak Jaroslave.

5 0
možnosti
  • Počet článků 980
  • Celková karma 33,83
  • Průměrná čtenost 2546x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé. Rentiér, který se prací už jen baví, který nikam nespěchá a s nikým nesoutěží. Příležitostný herec a dálkový chodec.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

  • L.A.Sulovská
  • Vladimír Gottwald
  • Jan Pražák
  • Lubomír Stejskal

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

  • www.blogosfera.cz