Moje volební kalkulačka - jsme všichni ochotni a připraveni volit svým vlastním srdcem?

Na sklonku roku mám neskromné přání – otočit zběsilost chování celého lidstva o 180° a necválat po spirále nazpět ke zvyklostem antiky................................................................................................

Jako obyvatelka naší krásné středoevropské země se s blížícím se termínem prezidentských voleb zamýšlím, „komu to hodím“ a nebo snad alibisticky „zda vůbec půjdu“.

Z výčtu kandidátů https://www.idnes.cz/volby/prezidentske/2023?t=kandidati jsem dospěla ke stejnému názoru a volebnímu klíči jako před pěti lety. Nemám tam žádného svého „koně“, a tak se uchyluji k mému formálnímu názoru. Pokud máme mít vedle předsedy vlády jako reprezentanta státu prezidenta, měl by být politicky nezatížený, s lidským přístupem a dobrým zdravím. Osobnost prezidenta/prezidentky si představuji jako člověka, který nerozděluje lid země a nebojí se selského rozumu, který se poslední roky očividně prudce vytrácí. Sedlák, totiž, musí sám přemýšlet, kdy zoře, kdy zasije, aby mohl sklízet a jak dobře vycházet se sousedem. Pod vlivem uzákoněné formy přímé volby jsem dospěla k pragmatické věkové hranici, kdy neberu věk pouze jako číslo. Sama jsem již hodně dlouho 50+ a považuji i ještě naši generaci za velmi ovlivněnou minulým režimem, ať tím či oním směrem a do dnešní nové „zdivočelé země“ jako velmi málo zdatnou. Zřejmě v budoucnu přijde doba, až budou naše děti padesátníky a jejich názory budou již oproštěny od našich podivných zkušeností, kdy rady takto zralých a starších osobností budou opět žádané. Sama politický svět stále více opomíjím, a to i díky monstrózním manipulacím se zlenivělým myšlením lidstva v době uplynulých již téměř tří let.

A prezident přece není politik! Mohla by se mezi kandidáty vyskytnout oduševnělá politikou nezatížená výjimka mojí generace a starší, ale tu mezi těmi všemi já nevidím. I tak mám problém koho z těch zbylých tří podpadesátníků vybrat a nebo „nejít“? Vadí mi mediálně propíraná pořadí různých agentur a sázkařských společností, i proto mne napadlo zde napsat svůj názor. Až si říkám, jak je možné, že volba prezidenta nemá punc váženosti a úcty a volba kandidáta je de facto veřejně regulérně podporována těsně před volbami statistickým průzkumem vypočítaným pořadím jakési top trojky, resp. určuje výběr?

A možná, jednou https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/klara-long-slamova-advokatka-prezidentske-volby-kandidatura.A220610_094032_domaci_klf.

Jsem jedna z velkého davu a věřím, že na každém z nás jednotlivě záleží, abychom se jednou pohnuli z místa. A nebo ještě není čas jít za pravdou?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olča Vodová | čtvrtek 29.12.2022 22:34 | karma článku: 7,15 | přečteno: 324x
  • Další články autora

Olča Vodová

Jogging 40+

27.4.2024 v 8:42 | Karma: 5,93

Olča Vodová

Naděje

21.4.2024 v 21:54 | Karma: 6,63

Olča Vodová

Krása tajemství

19.4.2024 v 19:31 | Karma: 7,57

Olča Vodová

Letím

6.4.2024 v 15:17 | Karma: 5,96