Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tučný deník

I když na světě setrvávám teprve relativně krátkou dobu, a tím pádem jsem neměl možnost nasbírat mnoho zkušeností, přeci má mysl postřehla něco, co mi definitivně převrátilo náhled na společnost.

Po jedné životní etapě se už totiž neusmívám jako dříve. Nenalézám v lidském uskupení spokojenost a bezpečí, ale často naopak zradu a nenávist. V každé mile vypadající tváři paranoidně vidím jen přetvářku. Nicméně neodsuzuji všechny a vše. A proč jsem se vlastně zatvrzel oproti vnějšímu světu?

Ačkoliv se často lidé prohlašují za tolerantní bytosti, vždy tomu tak ve skutečnosti není. Žít a vypadat jinak totiž mnohdy pro člověka představuje obtíž. Když si jen vzpomenu na léta, kdy se mé tělo tísnilo ve zbroji, kterou jsem si sám ukoval z čokolád, lahodných chlebíčků, pospojoval ji pomocí delikatesních marcipánových kuliček a na místo korozivzdorného nátěru obalil do nezapomenutelné točené zmrzliny! Rok od roku se mé brnění stávalo těžším o deset kilogramů, aniž bych si toho zvlášť všímal.

Ke vší smůle dokáží určití lidé dávat najevo svůj názor dosti důrazně a nekompromisně. Na nevhodné narážky si má osobnost časem zvykla, ale asi ne zcela, protože každý posměšný pohled dokázal i po letech probudit smutek a rozčilení. Nedovolil jsem však svému rozumu, aby projevil slabost, raději jsem se s tím vypořádával po svém – dalším přísunem cukru a ventilováním frustrace skrze počítačovou myš a klávesnici.

Z počátku cukry tlumily můj stres a pomáhaly mi vyrovnat se s odsudky okolí. Avšak časem se stalo přežvykování automatickým a každá další chvíle bez přísunu potravy mi působila utrpení. Jako by se u mě vyvinul nový reflex. Tak, jak člověk potřebuje k životu dýchat, jsem já potřeboval jíst. Zároveň každé upozorňování na můj problém tuto potřebu ještě zvyšovalo. S nulovým pohybem a nekonečným sezením před monitorem počítače se jednalo o kombinace tuze smrtící. Zásadní problém tkvěl ve faktu, že jsem si svou situaci neuvědomoval a plně ji ignoroval.

Ruku v ruce s narůstáním tělesné hmotnosti jde i rapidní zhoršování zdravotního stavu, slýchával jsem. Donesly se mi také negativa o deformaci páteře, postupném vyřazování některých orgánů z provozu, ničení kloubů dolních končetin a jiné ponižující a děsivé zprávy z úst lékařů, které znepokojoval můj životní styl.

Díky předlouhým dumáním nad sebou samým a budoucím životem, který jsem toužil žít, jsem dospěl k závěru, že cesta, jíž jdu, mi chtě nechtě mé životní putování ukončí. To jsem nechtěl. Vybral jsem si tedy náročnější variantu – raději se budu navěky dřít a odříkat si, než na sebe nechat křivě hledět své okolí. Vybral jsem si dobře.

Michal Klacik
SPŠ Jičín

www.romanovodori.cz

Autor: Romano Voďori | úterý 15.11.2011 14:50 | karma článku: 5,53 | přečteno: 492x
  • Další články autora

Romano Voďori

Honza Musil: Když se máš moc fajn, přijde životní ťafka

Honza Musil (1967) je populárním televizním a rozhlasovým moderátorem. Narodil se v Brně, kde se také vyučil kuchařem. Této profesi se ale nevěnoval. Začal nejprve pracovat v ostravské kabelové televizi, v roce 1996 uspěl v konkurzu na post moderátora Snídaně z Novou, do povědomí široké veřejnosti se dostal zejména jako moderátor první české talkshow Áčko, vysílaný rovněž na televizi Nova. V roce 1996 mu ale byla diagnostikována leukémie, se kterou bojoval několik let. Dnes je moderátorem odpoledního pořadu České televize Živě na jedničce. Honza Musil je dvakrát rozvedený a z prvního manželství má dnes již dospělé dcery Veroniku a Lucii.

5.6.2012 v 10:50 | Karma: 19,51 | Přečteno: 1787x | Ostatní

Romano Voďori

Nádraží plné cizinců

Stojím na meziregionální autobusové stanici a obklopuje mě spousta lidí, ať už sdílících se mnou cestu, či nikoliv. Den se chýlí ke konci, jarní teplý vítr se prohání mezi vlasy. Nikdo se netřese zimou ani nepotí úmorným teplem. Panuje nicméně tíživé ticho, které uzemňuje jakýkoliv přátelský rozhovor, ba dokonce i kontakt s osobou bližní.

20.3.2012 v 14:25 | Karma: 7,88 | Přečteno: 1232x | Ostatní

Romano Voďori

Nakrátko!

Krátkovlasé dívky jsou v českých luzích a hájích druh ohrožený. Nejenže je při hospodářské krizi z ekonomického hlediska výhodnější mít neupravené dlouhé vlasy, býváme ale také obyčejně zaměňovány s chlapci, čímž by mohlo při sčítání lidu vzniknout značné nedorozumění.

19.3.2012 v 9:53 | Karma: 9,66 | Přečteno: 865x | Ostatní

Romano Voďori

Osudový koktejl

Byl letní sobotní večer. Slunce pomalým tempem zapadalo za nazelenalé vrcholky Jizerských hor. Příprava na diskotéku v nedaleké vesnici byla v plném proudu, srdce mi nadšením silně bušilo, jako by se mi v hrudním koši proháněl rozbouřený elektrický vláček. Ale i přes to se mi svaly stahovaly napětím a nervozitou. Křeče jsem bez zájmu ignorovala. To jsem v tu chvíli neměla ani páru o tom, jak bude pro účastníky dnešní noc tragická. A pro mou kamarádku osudová.

14.3.2012 v 11:05 | Karma: 16,71 | Přečteno: 2634x | Ostatní

Romano Voďori

Rozálie Kohoutová: V pubertě s tvojí identitou rozvod zamává

Úspěšná mladá dokumentaristka Rozálie Kohoutová (1985) je dcerou hudebníka Daniela Kohouta a známé české spisovatelky a scenáristky Ireny Obermannové. Za svou krátkou filmovou kariéru již získala řadu prestižních ocenění. Jak se do její identity promítl rozvod rodičů? A ovlivňují její život autobiografické knihy matky Ireny?

13.3.2012 v 10:50 | Karma: 12,89 | Přečteno: 2086x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1303x
Respekt a dialog. To je Romano Voďori, nový dvouměsíčník pro mládež, tvořený odborníky a zejména dětmi různého národnostního, sociokulturního původu, náboženského vyznání.

Hlavní redakce sídlí v ZŠ Most-Chanov, doplňují ji ZŠ po celé ČR.

Obsahem budou mj. reportáže, rozhovory, zkušenosti dobrovolníků v rozvojových zemích, technické a módní novinky, psychologická poradna, „blešák“.

Projekt realizovaný ROMEA, o.s. je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

Seznam rubrik